pagina verde

Elvetia si Italia rectifica granita comuna din Alpi din cauza topirii ghetarilor

Elvetia si Italia si-au rectificat o parte din granita comuna din Alpi din cauza topirii ghetarilor, cauzata de schimbarile climatice. O parte din zona afectata se va afla sub Matterhorn, unul dintre cei mai inalti munti din Europa si aproape de o serie de statiuni de schi populare, potrivit BBC.

Sectiuni mari ale granitei elvetiano-italiane sunt determinate de liniile ghetarilor sau de zonele de zapada perpetua, dar topirea ghetarilor a determinat schimbarea acestor granite naturale, ceea ce a dus ca ambele tari sa caute sa rectifice granita.

Elvetia a aprobat oficial acordul privind schimbarea vineri, dar Italia nu a facut inca acelasi lucru. Aceasta urmeaza unui proiect de acord al unei comisii mixte elvetiano-italiane din mai 2023.

Statisticile publicate in septembrie anul trecut au aratat ca ghetarii din Elvetia si-au pierdut 4% din volum in 2023, a doua cea mai mare pierdere vreodata dupa topirea record de 6% din 2022.

Un raport este emis in fiecare an de catre Reteaua de monitorizare a ghetarilor elvetieni (Glamos), care a atribuit pierderile record verilor consecutive foarte calde si ninsorilor foarte scazute din iarna lui 2022. Cercetatorii spun ca daca aceste modele meteorologice continua, dezghetul se va accelera.

Vineri, Elvetia a declarat ca granitele au fost redefinite in conformitate cu interesele economice ale ambelor parti. Acest lucru ar urma sa ajute ambele tari sa determine cine este responsabil pentru intretinerea unor zone naturale specifice.

Granitele elvetiano-italiane vor fi modificate in regiunea Plateau Rosa, refugiul Carrel si Gobba di Rollin – toate in apropiere de Matterhorn si de statiuni de schi populare, inclusiv Zermatt.

Schimbarile exacte la frontiera vor fi implementate si acordul va fi publicat odata ce ambele tari l-au semnat. Elvetia spune ca procesul de aprobare pentru semnarea acordului este in derulare in Italia.

Anul trecut, Glamos a avertizat ca unii ghetari elvetieni se micsoreaza atat de repede incat este putin probabil ca acestia sa poata fi salvati, chiar daca temperaturile globale sunt mentinute in limita tintei de crestere de 1,5 grade Celsius din Acordul de la Paris.

Expertii spun ca fara o reducere a gazelor cu efect de sera asociata avertismentului global, ghetarii mai mari precum Aletsch – care nu se afla la granita – ar putea disparea intr-o generatie.

O serie de descoperiri au fost facute pe ghetarii elvetieni in ultimii ani, in urma topirii si micsorarii rapide a acestora.

Cadavrul alpinistului britanic Jonathan Conville, disparut in 1979, a fost descoperit in 2014 de un pilot de elicopter care a zarit ceva neobisnuit in timp ce livra provizii unui refugiu montan de pe Matterhorn.

In 2022, epava unui avion care s-a prabusit in 1968 a aparut din ghetarul Aletsch.

In iulie anul trecut, ramasitele umane gasite in apropiere de Matterhorn au fost confirmate a fi cele ale unui alpinist german disparut in 1986. Alpinistii care traversau ghetarul Theodul deasupra Zermatt au observat o cizma si crampoane iesind din gheata.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Atac armat din gelozie in Ilfov. Un barbat care a tras cu arma spre o casa a fost retinut de politisti

Un incident grav a avut loc in localitatea Cornetu, judetul Ilfov, unde un barbat a…

34 de minute ago

Biden cere incetarea focului pe fondul informatiilor ca Israelul a notificat SUA in legatura cu o incursiune in Liban

Israelul a notificat Statele Unite cu privire la o incursiune terestra iminenta in Liban, potrivit…

6 ore ago

Se modifica granita dintre Elvetia si Italia ca urmare a topirii ghetarilor. Ce doua tari au semnat un acord privind regiunea Zermatt

Elvetia si Italia au redesenat o granita care traverseaza un varf alpin, avand in vedere…

10 ore ago