EMA, noi concluzii privind vaccinul AstraZeneca: „Raportul intre beneficii si riscuri ramane pozitiv”. Formarea de cheaguri de sange, efect secundar „foarte rar”
Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a anuntat, miercuri, ca formarea unor cheaguri de sange este necesar sa fie inregistrata drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford, relateaza AFP.
EMA a stabilit ”o legatura posibila cu cazuri foarte rare de cheaguri de sange neobisnuite si un nivel de trombocite scazut”.
Insa raportul intre beneficii si riscuri ramane pozitiv, subliniaza agentia. „Comisia de siguranta a vaccinurilor din cadrul EMA a confirmat ca beneficiile inocularii cu vaccinul AstraZeneca in prevenirea COVID-19 depasesc riscurile legate de efectele secundare”, au precizat oficalii EMA.
„Cheagurile de sange dupa vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui catalogate drept efecte secundare rare.
O explicatie plauzibila pentru efectele secundare rare este un raspuns imunitar la vaccin care duce la o conditie similara cu cea vazuta in randul pacientilor tratati cu heparina, conditie numita Trombocitopenie indusa de heparina.
Este important ca medicii si angajatii sanitari sa cunoasca simptomele legate de cheagurile de sange pentru a putea depista rapid si minimaliza posibilele riscuri, vom emite recomandari viitoare daca vor fi necesare.
Acest caz demonstreaza clar una din provocarile campaniilor de vaccinare pe scara larga: cand milioane de persoane primesc aceste vaccinuri se pot intampla evenimente foarte rare care nu au fost identificate in timpul studiilor clinice.
Comitetul nu a ajuns la concluzia ca varsta si genul pot influenta acesta efecte adverse.
Este foarte important ca oamenii care vin la vaccinare sa stie ca la 2 saptamani de la vaccinare pot aparea efecte adverse- probleme de respiratie, abdominale, neurologice”, a mai stransmis EMA.