ICCJ a admis, luni, plangerea jurnalistei Elena Sercan legata de inchiderea de catre procurori a dosarului privind kompromatul. „Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, astazi, sa admita, in parte, plangerea prin care am contestat solutia de clasare a dosarului in care l-am acuzat pe fostul ministru de Interne Lucian Bode de favorizarea infractorului, abuz in serviciu si omisiunea sesizarii in dosarul de kompromat”, a mentionat Sercan.
„Detalii solutie: Admite plangerea formulata de petenta Sercan Emilia impotriva ordonantei de clasare nr. 2822/P/2022 din data de 01.02.2023, a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie -Sectia de urmarire penala si criminalistica, mentinuta prin ordonanta nr. 106/II/2/2023 din data de 26.04.2023 a procurorului-sef al aceleiasi sectii din cadrul parchetului si desfiinteaza in parte ordonanta atacata, respectiv numai in ceea ce priveste solutia de clasare a cauzei sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului, prevazuta de art. 269 alin. 1 Cod penal.
In temeiul art. 341 alin. 6 lit. b din Codul de procedura penala, trimite cauza la procuror pentru a completa urmarirea penala sub aspectul savarsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului, prevazuta de art. 269 alin. 1 Cod penal. Mentine celelalte dispozitii ale ordonantei atacate. In temeiul art.275 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia.
Definitiva. Pronuntata in camera de consiliu, azi, 22 aprilie 2024”, este decizia instantei.
Emilia Sercan a subliniat apoi ca „Inalta Curte a constatat ca plangerea mea de favorizare a infractorului a fost indreptatita si ca in legatura cu aceasta plangere nu s-au facut acte de urmarire penala corespunzatoare”.
„O prima victorie in instanta in dosarul de kompromat! Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, astazi, sa admita, in parte, plangerea prin care am contestat solutia de clasare a dosarului in care l-am acuzat pe fostul ministru de Interne Lucian Bode de favorizarea infractorului, abuz in serviciu si omisiunea sesizarii in dosarul de kompromat.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a desfiintat in parte ordonanta de clasare si mi-a admis plangerea in ceea ce priveste clasarea infractiunii de favorizarea faptuitorului si a decis trimiterea cauzei la procuror, pentru a completa urmarirea penala.
Asadar, un judecator de la Inalta Curte a constatat ca plangerea mea de favorizare a infractorului a fost indreptatita si ca in legatura cu aceasta plangere nu s-au facut acte de urmarire penala corespunzatoare. A constatat, asadar, exact ceea ce am reclamat in tot acest timp: ca se incearca ingroparea dosarului fara sa fie facuta o minima cercetare.
Acest dosar a fost instrumentat de procurorul Mihai Hondor, de la Sectia de urmarire penala si criminalistica a Parchetului General, care l-a clasat dupa ce m-a audiat pe mine, iar apoi l-a audiat pe Bode, fara sa mai faca niciun alt act de urmarire penala.
In plangerea mea am aratat cum, dupa ce i-am reclamat ministrului de Interne ca o proba pe care am dat-o politiei a fost scursa dintr-un dosar penal si publicata pe site-ul infractorului Cristian Rizea, doua ore mai tarziu a fost publicat un text clona cu cel de pe site-ul lui Rizea pe un alt site, intitulat patrianoastra[.]com. Acest articol a fost antedatat pentru a crea impresia ca a fost publicat cu circa cinci ore inainte ca eu sa fi dat proba politiei.
Prin inchiderea dosarului anul trecut, in februarie, Parchetul General a incercat musamalizarea efectiva a dosarului, decizia, asa cum am mai spus, fiind una mai degraba politica.
Dosarul urmeaza sa fie restituit acum Parchetului General, condus de spilcuitul domn Alex Florenta, care ii tine trena ministrei liberale a justitiei prin mai toate turneele ei externe in tari mai mult sau mai putin exotice.
Un an si doua luni – atata timp am pierdut cu acest dosar pentru a demonstra evidenta, ca Parchetul General nu si-a facut treaba si a incercat sa il protejeze pe Lucian Bode.
Asa cum am mai spus, singura mea speranta legata de dosarele mele ramane in judecatori.
In ultimii ani, atat ca jurnalist preocupat de zona de justitie, cat si prin experientele personale, am ajuns la concluzia ca sistemul de urmarire penala din Romania este compromis, fiind puternic controlat atat politic, cat si prin influenta unor zone obscure, care au capturat statul”, a transmis Sercan pe Facebook.
Tanarul de 18 ani care si-a injunghiat mortal un prieten alaturi de care se afla…
Generalul Catalin Ranco Pitu, fost procuror-sef al Sectiei Parchetelor Militare si unul dintre cei mai…
Mii de cetateni slovaci au iesit aseara pe strazile tarii pentru a protesta impotriva guvernului…
Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, i-a indemnat pe liderii occidentali sa se abtina de…
Politistii din Suceava atrag atentia asupra unei noi metode de inselaciune, dupa ce un sofer…
Ucraina va aplica de luni "masuri de restrictie" in consumul de electricitate pe tot teritoriul…