Miscarea presedintelui Emmanuel Macron de a evita Adunarea Nationala si de a promova revizuirea nepopulara a sistemului de pensii fara vot in camera inferioara ar putea asigura o reforma despre care spune ca este necesara pentru finantele Frantei. Dar se poate ajunge la o victorie al carei cost poate fi atat de mare incat echivaleaza cu o pierdere, comenteaza Reuters.
Folosind puteri constitutionale speciale in loc de a risca respingerea reformei de catre parlamentari, Macron a oferit munitie opozitiei si liderilor sindicali care considera reforma ca fiind nedemocratica.
Ar putea ajuta si extrema dreapta.
„Este o lovitura de stat democratica”, a declarat liderul de extrema dreapta Marine Le Pen reporterilor dupa o sesiune haotica in parlament, in care premierul Elisabeth Borne a fost huiduit in timp ce a anuntat ca guvernul va invoca articolul 49.3 din constitutie care ii permite sa adopte legislatia fara a o supune la vot. Sedinta a fost suspendata timp de doua minute dupa ce deputatii stangii au cantat imnul national pentru a o impiedica pe Borne sa vorbeasca. Unii au afisat pancarte pe care scria „Nu pentru 64 de ani”.
In ciuda incercarilor de a convinge parlamentarii, guvernul a concluzionat ca nu a reusit sa stranga suficiente voturi de la parlamentarii conservatori din camera inferioara pentru a asigura trecerea planului sau de a ridica varsta minima de pensionare de la 62 de ani la 64.
Cunoscut candva ca un jucator politic pe mize mari, Macron a ales de data aceasta sa mearga la sigur.
El a fost prea ingrijorat de implicatiile financiare pe termen lung pentru a risca sa puna in pericol reforma menita sa linisteasca investitorii si agentiile de rating cu privire la sustenabilitatea datoriei franceze, a spus o sursa guvernamentala.
Cu toate acestea, saptamani de dezbateri aprinse in parlament si proteste de strada care au atras peste 1 milion de oameni riscau sa lase o mostenire toxica care ar putea stimula populistii de extrema dreapta, au spus analistii.
„Aceasta reforma are toate ingredientele pentru a duce voturile spre partidele radicale de dreapta”, a declarat Bruno Palier, politolog la universitatea franceza Sciences-Po.
Palier a spus ca greul va fi dus de partea inferioara a clasei de mijloc, un segment al populatiei care deja simtea ca este invinsul globalizarii, asa cum a facut-o in Marea Britanie inainte de Brexit si in Statele Unite inainte de alegerea lui Donald Trump.
„Aceste resentimente nu vor disparea, se vor transforma in ceva diferit, vor astepta buletinele de vot pentru a se manifesta din nou”, a adaugat el.
Fostii lideri care s-au amestecat in problema varstei de pensionare au facut acest lucru pe seama lor, a spus Palier, subliniind esecul lui Nicolas Sarkozy de a castiga realegerea in 2012, dupa ce a impins varsta de pensionare la 62 de ani de la 60 in 2010.
Desigur, afirmatiile de autoritarism ale criticilor proiectului de lege a pensiilor sunt exagerate.
Articolul 49.3 din Constitutie, pe care Macron l-a invocat pentru a trece reforma, a mai fost folosit de guvernele de stanga, dreapta si centru in trecut. Fostul premier socialist Michel Rocard a recurs la puterile speciale pe care le presupune de 28 de ori in anii 1980 si 1990.
Cu toate acestea, de la inceput guvernul lui Macron nu a reusit sa justifice reforma.
Ministrii au spus, initial, ca modificarile sunt necesare pentru a salva sistemul de pensii de la colaps. Apoi au explicat ca schimbarile au fost o „reforma de stanga”.
Observatorii politici spun ca Le Pen si-a jucat bine mana.
Ea este bine plasata pentru a beneficia de modul in care s-a desfasurat dezbaterea, au declarat pentru Reuters surse politice si alegatorii dezamagiti, lui Macron fiindu-i interzis sa candideze pentru al treilea mandat in 2027 si nici nu se vede vreun succesor fiabil.
„Le Pen este pregatita pentru ambuscada”, a declarat Laurent Berger, seful sindicatului moderat CFDT, joi, cu cateva ore inainte de vot. „Resentimentul, datoria sociala care se construieste, vor fi exploatate de populisti si de extrema dreapta. Este infricosator”, a spus el.
Le Pen si-a declarat in repetate randuri opozitia fata de reforma, dar si-a instruit colegii din parlament sa se abtina de la a folosi tactici obstructioniste precum cele ale blocului de stanga radical, in conformitate cu obiectivul ei pe termen lung de a castiga respectabilitate.
La un moment dat in dezbateri, ea le-a cerut chiar parlamentarilor sai sa se ridice si sa-l aplaude pe ministrul insarcinat cu apararea reformei, care fusese numit „ucigas” de catre un parlamentar de stanga.
O sursa guvernamentala a declarat pentru Reuters ca Le Pen a aparut ca oponent respectabil in parlament, in timp ce stanga a incercat sa blocheze proiectul de lege cu mii de amendamente, iar centrul-dreapta s-a certat daca sa sustina legislatia.
„Ea a reusit chiar sa se prezinte drept arbitrul dezbaterilor, ceea ce este incredibil”, a spus sursa.
Macron va dori sa intoarca pagina rapid, oficialii guvernamentali pregatind deja reforme mai orientate spre social.
Insa sfarsitul dezbaterilor din parlament nu inseamna ca furia de pe strazi se va potoli. Un sondaj Odoxa a aratat ca 62% dintre francezi sunt de parere ca protestele ar trebui sa continue chiar si odata ce proiectul de lege este adoptat.
Imediat dupa ce guvernul si-a angajat raspunderea, a avut loc o demonstratie improvizata pe Place de la Concorde din Paris, vizavi de sediul Adunarii Nationale. Simbolismul a fost puternic: exact acolo Ludovic al XVI-lea a fost ghilotinat acum 230 de ani.
Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…
Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, anunta vineri ca "pe masura ce timpul trece si ziua alegerilor…
Uniunea Europeana ar trebui sa revizuiasca sanctiunile impotriva Rusiei, deoarece acestea mentin preturile ridicate la…
Controversat in viata, afaceristul Silviu Prigoana declanseaza controverse chiar si dupa moartea lui. El nu…