Preturile energiei continua sa scada pe bursele romanesti. In unele zile au fost si de 4 ori mai mici decat cele de acum un an, atunci cand inceputul razboiului din Ucraina arunca in aer piata energiei din intreaga lume. Deocamdata, scaderile nu se vad in ofertele primite de romani. In timp ce expertii spun ca e loc de preturi mai mici pentru clientii casnici, furnizorii atrag atentia ca in continuare au costuri care depasesc la final pretul plafonat de guvern la cel mult 1.300 lei pe megawatt relateaza TVR.
Un megawatt ora de energie electrica se tranzactiona astazi pe bursa cu un pret mediu de peste 620 de lei, aproape de doua ori si jumatate mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Saptamana a inceput insa cu scaderi si mai mari.
Silvia Vlasceanu, expert in energie si director al Asociatiei Producatorilor de Energie Electrica: „Piata incepe sa se aseze pe masura ce, nu ca se calmeaza sau ca s-a terminat razboiul, dar pe masura ce Europa a depasit iarna care a fost blanda, am avut depozitele de gaze pline si am ramas cu suficiente cantitati, producem suficienta energie din regenerabile. (…) Pe viitor, daca pretul energiei electrice continua sa scada, ar trebui sa vedem din partea furnizorilor aceasta deschidere de a scadea pretul.”
Din noiembrie 2021, odata cu introducerea schemelor de plafonare si compensare a facturilor de energie, ANRE a aprobat decontarea a peste 13,3 miliarde de lei pentru furnizori.
Pana in 2025, guvernul a impus si un tarif maxim pentru care statul deconteaza pretul energiei electrice, respectiv 1,3 lei pentru un kilowatt-ora.
Comisia Europeana propune ca, pe viitor, contractele pe piata energiei electrice sa fie pe termen lung si la un pret fix. Astfel, consumatorii ar fi protejati de fluctuatiile aparute, iar furnizorii isi vor putea planifica veniturile.
In plus, vor fi incurajate investitiile in energia regenerabila si in cea nucleara.
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…
Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…
Luni, 18 noiembrie, politistii de penitenciare, reprezentati de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor…