Energia eoliana a ajuns sa acopere pana la 40% din consumul tarii
Energia eoliana a acoperit zilele trecute 40% din consumul tarii, iarna fiind o „perioada fericita” din acest punct de vedere, a afirmat, joi, Adrian Borotea, vicepresedintele Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA), intr-o conferinta de specialitate, potrivit Agerpres.
„Avem nevoie de absolut toate capacitatile de producere a energiei electrice, nu numai in iarna aceasta, dar si in perioada urmatoare – si acest lucru trebuie pastrat pana cel putin atunci cand vor intra in functiune noile investitii. De mai bine de doi ani suntem o tara net importatoare de energie electrica si ne dorim cu totii sa avem siguranta alimentarii, atat in perioada de iarna, cat si in continuare. Din punct de vedere al energiei eoliene este o perioada fericita. Iarna avem o productie importanta de energie electrica. Chiar zilele trecute am acoperit 40% din consumul tarii”, a mentionat Adrian Borotea, la conferinta „Noi tehnologii, noi finantari si noi investitii in sectorul energetic”, organizata de HIM Public Affairs si Club Antreprenor.
El a subliniat ca investitorii au in continuare incredere in cadrul de reglementare din Romania, cu toate schimbarile care au avut loc in ultima perioada.
„Aceste planuri sunt corelate si cu fonduri europene care trebuie sa fie alocate, urmeaza Fondul de Modernizare, bancile sunt deschise sa finanteze proiecte in energie. In ceea ce priveste planurile din viitorul apropiat, primele capacitati de productie eoliana care au fost puse in functiune in 2008-2009-2010, deja isi pun problema repowering-ului sau a prelungirii duratei de viata, lucru care se va intampla imediat dupa 2025”, a adaugat Borotea.
In ceea ce priveste importul de energie electrica, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nagy-Bege Zoltan, a subliniat ca „aproape fara exceptie, in perioadele cand importam energie electrica, importam energie pentru ca energia importata este mai ieftina decat ceea ce am putea sa producem”.
„Toata lumea critica ba autoritatea, ba Ministerul Energiei, ba alte institutii de ce avem noi import. In conditiile in care Romania, in 2007, si-a asumat apartenenta la Uniunea Europeana dupa care pas cu pas ne-am cuplat atat fizic, prin retele, cat si comercial pietele de energie electrica cu vecinii nostri, exista o piata comuna a Uniunii Europene – nu ne mai putem numi ca suntem o piata izolata – aproape fara exceptie. In perioadele cand importam energie electrica, importam energie pentru ca energia importata este mai ieftina decat ceea ce am putea sa producem. (…) Pe termen mediu si lung, absolut se sustine aceasta teza. (…) Poate sa produca la capacitate maxima trei zile, 4.000 – 5.000 de MW in fiecare zi, dupa care stam pana in martie pentru ca se termina rezervele de apa. Un management responsabil atat la centralele pe carbune, cat si la centralele electrice este absolut necesar pentru a judeca sectorul energetic, de a judeca deciziile luate si in speta importul”, a atras atentia acesta.