Energia regenerabila depaseste 30% din oferta mondiala de energie electrica: „Viitorul surselor regenerabile a sosit”
Energia regenerabila a reprezentat mai mult de 30% din electricitatea mondiala anul trecut, fiind o premiera dupa o crestere rapida a energiei eoliene si solare, potrivit unui nou studiu relateaza The Guardian.
O analiza privind sistemul energetic global a constatat ca lumea poate fi pe punctul de a reduce productia de combustibili fosili, chiar daca cererea generala de energie electrica continua sa creasca.
Electricitatea curata a contribuit deja la incetinirea cresterii folosirii combustibililor fosili cu aproape doua treimi in ultimii 10 ani, potrivit studiului realizat de grupul de studii climatice Ember. A constatat ca sursele regenerabile au crescut de la 19% din electricitatea in 2000 la mai mult de 30% din electricitatea globala anul trecut.
„Viitorul surselor regenerabile a sosit”, a spus Dave Jones, directorul Ember pentru informatii globale. „Solarul, in special, accelereaza mai repede decat a crezut cineva posibil”, a mai spus el.
Fotovoltaicele au fost principalul furnizor de energie electrica, potrivit Ember. A fost sursa de energie electrica cu cea mai rapida crestere pentru al 19-lea an consecutiv si, de asemenea, a devenit cea mai mare sursa de energie electrica noua pentru al doilea an consecutiv, dupa ce a depasit energia eoliana.
Aceasta prima revizuire a datelor globale despre electricitate acopera 80 de tari, care reprezinta 92% din cererea mondiala de energie electrica, precum si date istorice pentru 215 tari.
Se asteapta ca cresterea energiei electrice curate va genera o scadere cu 2% a folosirii globale de combustibili fosili in anul urmator, potrivit Ember.
„Scaderea emisiilor din sectorul energetic este acum inevitabila”, a spus Jones. „2023 a fost probabil punctul pivot – emisiile de varf in sectorul energetic – un punct de cotitura major in istoria energiei. Dar ritmul de scadere a emisiilor depinde de cat de repede continua revolutia surselor regenerabile.”
Desi utilizarea combustibililor fosili in sistemul electric mondial poate incepe sa scada, ea continua sa joace un rol enorm in energia globala – in combustibilii de transport, industria grea si incalzire.