Englezii de la „The Sun” au descoperit adevaratul Castel al lui Dracula: „Castelul Bran e doar marketing pentru turisti”
Adevaratul „castel al lui Dracula”, unde a locuit sangerosul Vlad Tepes, va fi deschis publicului in perioada urmatoare, dupa restaurare, scrie The Sun. Este vorba despre Cetatea Poienari care, potrivit Jurnalului de Arges, se va redeschide primavara viitoare.
Cunoscutul ziar britanic dedica o pagina intreaga subiectului si istoriei lui Vlad Tepes, spunand ca, pana acum, Cetatea Poienari din orasul Curtea de Arges, Romania, a fost lasata neatinsa timp de decenii.
Mai mult, Cornel Popescu, managerul Muzeului Judetean Arges, declara pentru The Sun ca Poienari este „adevaratul” castel al lui Vlad Tepes – personajul care l-a inspirat pe contele Dracula in romanul lui Bram Stoker din 1897.
Cetatea „impenetrabila” – cocotata pe o stanca de 800 de metri – a fost casa celebrului Vlad Tepes, cunoscut si ca Vlad Dracul, in timpul domniei sale.
Multi cred despre Castelul Bran ca este castelul asociat cu Vlad Tepes. Dar Cornel Popescu a spus ca nu are „nicio legatura” cu domnitorul muntean.
El a declarat pentru The Sun: „Vlad Tepes a domnit de trei ori. In timpul celei de-a doua domnii, el a construit doar trei monumente – manastirile Comana si Snagov si cetatea Poienari.
Castelul Bran nu are nicio legatura cu Vlad. Nu el a construit acel castel – este doar marketing pentru turism. Adevaratul castel al lui Vlad Tepes este cetatea Poienari.”
„Cel mai probabil cetatea va fi redeschisa publicului in primavara anului viitor”, au transmis in acest context reprezentantii CJ Arges.
Lucrarile de consolidare si restaurare de la Cetatea Poienari au fost realizate in urma unui proiect european accesat de Consiliul Judetean Arges, in valoare de 23,3 milioane lei, din care 13,6 milioane lei a fost contributia beneficiarului.
Potrivit Jurnalului de Arges, Cetatea Poienari este in administrarea Muzeului Judetean Arges, incadrata ca Monument istoric de categoria A (de importanta nationala si internationala).
Cetatea Poienari a fost pentru prima data mentionata documentar in anul 1453. In decursul istoriei a purtat diferite nume. I s-a spus si „Cetatea Argesului”, „Cetatea lui Negru Voda”, dar si „Cetatea lui Tepes”.
Numele de Poienari i-a fost dat dupa satul Poienari, situat pe valea Argesului, la aproape 6 km departare, sat aflat pe mosia domneasca a cetatii.
Adrian Bughiu, vicepresedintele CJ Arges, spera sa atraga 300.000 de turisti in primul an de deschidere, scrie The Sun, care mai aminteste si faptul ca “in mod surprinzator, peisajele ciudate ale Transilvaniei au devenit populare in randul regelui Charles inca din anii ‘90 si acum el le viziteaza in fiecare an si chiar are o casa de vacanta acolo.”
(Foto: cetateapoienari.ro)