Erdogan a arestat zece amirali in rezerva. Sunt acuzati ca pun la cale o „lovitura de stat militara”
Zece amirali in rezerva au fost arestati luni in Turcia, a doua zi dupa publicarea unei scrisori deschise in care au subliniat importanta pentru securitatea turca a Conventiei de la Montreux destinata sa previna militarizarea Marii Negre, criticand planul presedintelui Recep Tayyip Erdogan de a construi un canal la Istanbul, care, potrivit lor, ar putea ameninta libertatea de navigatie, relateaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.
Scrisoarea, semnata de 104 fosti ofiteri de rang inalt in marina turca, a provocat o reactie negativa din partea autoritatilor, care au vazut-o drept un act de sfidare directa din partea armatei la adresa guvernului civil, noteaza Reuters, citand agentia de presa oficiala turca Anadolu.
Potrivit biroului procurorului general din Ankara, cei zece amirali (r.) au fost plasati in arest preventiv. Alti patru fosti ofiteri nu au fost retinuti din cauza varstei inaintate, dar au primit ordin sa se prezinte politiei din Ankara in urmatoarele trei zile in cadrul anchetei cu privire la scrisoarea respectiva.
O ancheta a fost deschisa impotriva militarilor in rezerva care au semnat scrisoarea pentru ‘reunire in vederea comiterii unei infractiuni impotriva securitatii statului si ordinii constitutionale’, conform biroului procurorului.
Purtatorul de cuvant prezidential, Ibrahim Kalin, a declarat ca aceasta scrisoare are toate caracteristicile unui complot militar pentru rasturnarea guvernului.
‘Un grup de soldati in rezerva se pun intr-o pozitie ridicola si mizerabila cu aceasta scrisoare a lor, care rasuna a lovitura de stat militara’ , a spus el.
‘Nu numai cei care au semnat, ci si cei care ii incurajeaza, vor trebui sa raspunda in fata justitiei’, a declarat la randul sau pe Twitter Fahrettin Altun, seful pentru comunicare al presedintelui Erdogan.
Conventia de la Montreux, semnata in 1936, reglementeaza utilizarea stramtorilor Bosfor si Dardanele de catre navele de marfa din alte tari.
Documentul confera Turciei control asupra stramtorilor in interiorul granitelor acesteia si, pe timp de pace, garanteaza accesul navelor civile. De asemenea, limiteaza accesul navelor de razboi in apele Marii Negre.
Turcia planuieste sa construiasca un canal imens care sa lege Marea Neagra, la nord de Istanbul, cu Marea Marmara, la sud, despre care un oficial turc a spus ca nu va cadea sub incidenta acestei conventii.
‘Montreux a dat Turciei posibilitatea sa-si mentina neutralitatea in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Suntem de parere ca este necesar sa se evite orice fel declaratii si de actiuni care ar putea repune in discutie Conventia de la Montreux, un tratat important in ceea ce priveste supravietuirea Turciei’, sustin semnatarii scrisorii care au nemultumit autoritatile de la Ankara.
Amiralii (r.) sunt suspectati ca au conspirat impotriva securitatii statului si a ordinii constitutionale, a comunicat site-ul Haberturk.
Aprobarea de catre Turcia luna trecuta a planurilor privind dezvoltarea la Istanbul a unui canal de navigatie comparabil cu cele din Panama sau Suez a deschis dezbaterea cu privire la Conventia de la Montreux, noteaza AFP.
Guvernul argumenteaza ca acest canal ar permite ca Istanbulul sa se doteze cu un nou pol de atractivitate, pe langa degajarea Bosforului, unul dintre cele mai congestionate stramtori din lume.
Dar oponentii acestuia afirma ca, pe langa impactul asupra mediului, proiectul ar putea compromite Conventia de la Montreux, care garanteaza trecerea libera a navelor civile prin stramtorile Bosfor si Dardanele atat pe timp de pace, cat si pe timp de razboi.
Presedintele Erdogan urmeaza sa abordeze acest dosar intr-o reuniune programata luni, la 12:00 GMT, a indicat presedintia turca.