Erdogan ii cere prieteneste lui Putin sa nu „invadeze” Ucraina: „Ucraina nu este o tara oarecare. Ucraina este o tara puternica”

externe

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Rusiei sa nu „invadeze” Ucraina, potrivit declaratiilor difuzate de agentia de presa turca oficiala Anadolu, citata de AFP, pe fondul temerilor Kievului si Occidentului cu privire la o posibila agresiune din partea Rusiei impotriva tarii vecine, la frontiera cu care Moscova a comasat zeci de mii de militari si echipamente.

Erdogan este citat si cu afirmatia ca perspectiva unei invazii rusesti in Ucraina nu este realista si ca trebuie sa discute despre aceasta criza cu presedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

„Rusia ar trebui sa reexamineze situatia mondiala si propria sa situatie inainte de a face acest pas”, a declarat seful statului turc presei in cursul unei vizite oficiale luni in Albania.

„Nu consider o invazie a Rusiei in Ucraina drept o abordare realista pentru ca Ucraina nu este o tara oarecare. Ucraina este o tara puternica”, a adaugat Erdogan, intr-o declaratie difuzata de postul de televiziune turc NTV.

„Aceasta regiune nu va accepta un nou razboi. Nu ar fi corect”, subliniaza presedintele turc, citat de Agerpres.

„Nu puteti gestiona aceste lucruri urmand logica: ‘Voi invada aceasta zona, o voi acapara!’ „, a afirmat Erdogan, care are relatii stranse cu Kremlinul.

„Bineinteles, trebuie sa punem aceste probleme pe masa tratativelor cu (Vladimir) Putin si sa le discutam”, a mai spus presedintele turc.

Turcia, tara membra NATO, intretine relatii bune atat cu Kievul, cat si cu Moscova, dar se opune politicilor ruse in Siria si in Libia, precum si anexarii peninsulei Crimeea.

In timp ce coopereaza cu Rusia in materie de aparare si energie, Ankara a vandut Kievului drone sofisticate, ceea a generat indignarea Moscovei.

In noiembrie, Erdogan declarase ca Turcia este dispusa sa preia rolul de mediator al crizei, oferta salutata de Ucraina, dar respinsa de Rusia, noteaza Reuters.

Ankara sustine de asemenea ca sanctiunile (occidentale) impotriva Rusiei nu ar fi o solutie la problema.

Moscova – care a concentrat zeci de mii de trupe la frontiera ucraineana, ceea ce a generat temerea Occidentului cu privire la o posibila agresiune in tara vecina – a dezmintit orice intentii belicoase si sustine, dimpotriva, ca ea se simte amenintata de consolidarea NATO in regiune.

Rusia si Belarus au justificat marti exercitiile militare „inopinate” de pregatire de lupta la granitele UE si Ucrainei prin tensiunile cu Occidentul, intr-un moment in care eforturile diplomatice de detensionare a situatiei par sa fi intrat in impas.

Moscova si Washingtonul urmeaza sa se pronunte in urmatoarele zile in ceea ce priveste viitorul negocierilor dintre ele, dupa ce trei runde de discutii intre Rusia si Occident nu au reusit sa dezamorseze riscul unui nou conflict in Ucraina.

Ca raspuns la revolutia prooccidentala din Ucraina (toamna 2013-2014), calificata de Kremlin drept o „lovitura de stat”, orchestrata de Occident, in special de SUA, Moscova a anexat in 2014 peninsula ucraineana Crimeea si este perceputa ca „finantatorul” militiilor separatiste proruse din estul Ucrainei, scena unui razboi de aproape opt ani.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: