Erdogan joaca cartea energiei in alegerile din Turcia, cu ajutorul lui Putin. Dependenta de Kremlin va creste
La numai doua saptamani dupa ce a anuntat livrari gratuite de gaz dintr-un nou zacamant din Marea Neagra, presedintele Recep Tayyip Erdogan a continuat saptamana aceasta cu alte „vesti bune” pentru turci pe frontul energetic, scrie Politico.
Erdogan a declarat in fata unei multimi de sustinatori din orasul Konya, din inima conservatoare a tarii, ca Turcia a descoperit un nou camp petrolier urias la granita cu Siria, care va furniza tarii aproximativ 100.000 de barili pe zi – putin mai mult de o zecime din consumul zilnic.
Jucand pe placul unui electorat patriotic si adesea nationalist, Erdogan profita de imaginea sa de lider autoritar care scapa de dependenta de tehnologiile straine, in special in sectorul apararii. Pe parcursul campaniei, el si-a asociat imaginea cu masina electrica Togg, fabricata pe plan intern, cu avionul de vanatoare „Kaan” si cu Anadolu, primul portavion al tarii.
Energia se potriveste perfect in aceasta imagine a Turciei care sta pe propriile picioare. „La fel ca si in cazul industriei de aparare, independenta energetica este o necesitate indispensabila pentru adevarata libertate a unei tari”, a declarat Erdogan marti in fata multimii in Konya.
Totusi, Turcia este un importator masiv in sectorul energetic si depinde in special de parteneriatul sau cu presedintele rus Vladimir Putin in dezvoltarea energiei nucleare si in crearea unui hub regional de gaz. Turcia este dependenta in proportie covarsitoare de petrolul si gazele straine pentru mult peste 90% din cerere, iar Ministerul Energiei afirma ca peste o treime din importurile de petrol si produse petroliere provin din Rusia. Independenta energetica este o perspectiva indepartata.
Nu exista nicio indoiala ca energia este o problema fierbinte. Dupa ani de inflatie galopanta, multe familii turcesti sunt mai ingrijorate de modul in care isi permit sa alimenteze cu benzina decat sa isi cumpere un autoturism Togg scump. In septembrie, autoritatile au anuntat ca facturile de energie electrica si preturile la gaze vor creste cu 20% pentru gospodarii si cu aproximativ 50% pentru industrie.
„In momentul de fata, toata lumea din tara vorbeste despre pretul cepei, dar daca vorbiti cu intreprinderi si fermieri, preturile la energie sunt una dintre principalele lor preocupari”, a declarat Gonul Tol, directorul Centrului pentru Studii Turcesti al Institutului pentru Orientul Mijlociu. Ea a declarat ca, in opinia sa, nemultumirea publica fata de modul in care Erdogan a gestionat economia l-ar putea costa victoria in primul tur de scrutin din 14 mai, deoarece „exista un grup mare de oameni care stau pe baricade, care l-au votat inainte, dar care acum nu se pot decide”.
Aici intervine livrarea de gazul gratuit din Marea Neagra. In incercarea de a-i asigura pe alegatori ca poate schimba situatia, populistul islamist in varsta de 69 de ani a fost nevoit sa anunte o serie de cadouri electorale. Dupa ce se pare ca a dat peste o rezerva surpriza de gaz in valoare de 500 de miliarde de dolari in Marea Neagra, Erdogan a deschis personal robinetele in cadrul unei ceremonii triumfale. „Vom oferi gratuit gaz natural pentru consumul casnic pana la 25 de metri cubi lunar timp de un an”, a declarat el.
In spatele retoricii din campania electorala, analistii se tem ca discutia despre independenta este de fapt doar o acoperire pentru cresterea dependentei de Kremlin – si ca promisiunea lui Erdogan de a deveni un centru energetic pentru intreaga Europa ar putea deschide o usa din spate pentru exporturile Moscovei. Dupa ce gazoductele Nord Stream, care mergeau din Rusia spre Germania pe sub Marea Nordului, au fost distruse anul trecut, Putin si Erdogan au actionat rapid pentru a incerca sa mute atentia la ideea unui hub.
„Intelegerea lor despre un hub cu siguranta nu este intelegerea noastra despre un hub”, a declarat Aura Sabadus, cercetator senior la Center for European Policy Analysis, care se ocupa de energie pentru firma de informatii de piata ICIS.
„Aceasta idee este la moda pentru ca Rusia este interesata sa vanda mai mult gaz Turciei. Turcia ar acumula gaz de la diversi producatori – Rusia, Iran si Azerbaidjan, [gaz natural lichefiat] si propriul gaz din Marea Neagra – si apoi l-ar albi si l-ar reeticheta ca fiind turcesc. Cumparatorii europeni nu ar sti care este originea gazului”, a spus ea.
Aceasta este o problema importanta, deoarece multe tari au promis ca vor gasi furnizori alternativi si ca isi vor reduce dependenta de Gazprom, monopolul rusesc de export de gaz. Un hub de gaz turcesc ar face mai dificila diferentierea intre, de exemplu, livrarile din Azerbaidjan si cele din Rusia.
Este o manevra care ar putea plasa Turcia in vizorul UE. „Urmarim cu mare atentie planul Turciei de a deschide un hub de gaz”, a declarat un inalt oficial al Comisiei Europene.
Poate ca cea mai critica legatura dintre Rusia si Turcia se afla in sectorul nuclear. Compania rusa de stat pentru energie nucleara Rosatom a construit prima centrala nucleara din Turcia, care va genera aproximativ 10% din energia tarii atunci cand cele patru reactoare ale sale vor fi finalizate in 2026.
Primul combustibil nuclear a fost livrat la centrala de 18 miliarde de euro luna trecuta, iar ocazia a fost marcata de participarea virtuala atat a unui Putin zambitor si fluturand din maini, cat si a lui Erdogan (care s-a retras de la evenimentele, invocand o gripa stomacala).
Liderul rus a salutat aprofundarea „parteneriatului multilateral dintre cele doua state”.
Turcia are nevoie de tehnologie si combustibil rusesc pentru centrala de 4.800 de megawati de la Akkuyu, care este detinuta de Rosatom si a fost finantata printr-un imprumut rusesc.