Erdogan respinge planul ONU in privinta Ciprului: „Nu te poti scalda de doua ori in aceeasi apa. Nu veti ajunge nicaieri ignorand faptele de pe insula”

externe

Recep Erdogan, participare, summit, BRICS

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, respinge planul de reunificare a Ciprului sustinut de ONU, reafirmandu-si sprijinul pentru un acord cu doua state, cu care insa cipriotii greci nu sunt de acord.

Luand cuvantul in cadrul unui eveniment organizat in nordul tarii pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a invaziei turcesti care a divizat insula pe criterii etnice, Erdogan a exclus reluarea discutiilor pe baza Planului Annan, care a propus crearea unei Republici Unite a Ciprului, o federatie de doua state.

Acest plan a fost supus unui referendum in 2004 si a fost aprobat de 65% din cipriotii turci din nord. Insa peste 75% dintre cipriotii greci din sud au respins propunerea de divizare a insulei.

„Nu te poti scalda de doua ori in aceeasi apa. Nu veti ajunge nicaieri ignorand faptele de pe insula. Credem ca o solutie federala nu este posibila in Cipru”, a declarat Erdogan, citat de Euronews.

Remarcile sale ar putea complica si mai mult eforturile Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, de a readuce ambele parti la masa negocierilor.

Comentariile lui Erdogan au fost reluate de Ersin Tatar, actualul presedinte al teritoriului cunoscut in Turcia drept Republica Turca a Ciprului de Nord.

„Atitudinea dominanta si aroganta a cipriotilor greci a facut ca toate procesele de negociere sa esueze”, a spus el, referindu-se la discutiile care au stagnat din 2017.

„Partea greaca insista in continuare asupra unei solutii, sub numele de solutie federala, in care cipriotii turci vor fi intr-o pozitie minoritara. Aceasta solutie are scopul de a ne distruge statul si suveranitatea, cerand indepartarea Turciei ca garant si drept de interventie si indepartarea soldatilor turci din Cipru. Prin urmare, nu este posibil pentru noi sa acceptam aceste obiective”.

Intre timp, de cealalta parte a zonei tampon patrulate de ONU, presedintele Ciprului, Nikos Christodoulides, a declarat ca a primit mesaje pozitive de la ONU cu privire la rezolvarea problemei cipriote, dar a criticat Ankara pentru ceea ce a numit „incalcarea drepturilor omului ale poporului cipriot”.

„Daca Turcia doreste cu adevarat sa prevaleze conditiile de securitate si stabilitate in regiune, daca intr-adevar Turcia doreste sa se apropie de UE, cu beneficii pentru Turcia insasi, daca Turcia doreste sa participe la efortul statelor din regiune privind stabilitatea si securitatea regionala, Turcia cunoaste foarte bine calea pentru a realiza acest lucru”, a spus el.

Aniversarea invaziei turcesti este foarte diferita de ambele parti ale frontierei.

In nordul controlat de turci, este o ocazie festiva pentru cei care considera invazia drept salvarea de sub dominatia majoritatii vorbitoare de greaca.

Dar in sud, ziua incepe cu urletul sirenelor de raid aerian, o zi solemna care marcheaza ceea ce cipriotii greci isi amintesc ca fiind o catastrofa care a lasat mii de oameni morti sau disparuti si a stramutat un sfert din populatia cipriota greaca.

Ciprul este divizat din 1974, cand trupele turcesti l-au invadat ca raspuns la o lovitura de stat data de junta militara greaca, care a rasturnat guvernul legitim al Ciprului. Turcia mentine aproximativ 35.000 de soldati in nordul Ciprului.

Partea de nord, unde locuieste o majoritate de ciprioti turci si colonisti turci, a fost autoproclamata Republica Turca a Ciprului de Nord in 1983, teritoriu recunoscut doar de Turcia.

Cipru a aderat la Uniunea Europeana in 2004, iar Bruxelles-ul considera intreaga insula drept teritoriu al UE, cipriotii turci fiind, de asemenea, considerati cetateni ai UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: