Erdogan sfideaza iar SUA dupa ce a testat rachetele rusesti S-400: „Pozitia SUA nu ne priveste in niciun fel”
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat vineri ca tara sa a efectuat un prim test al sistemului rus de aparare S-400 si a respins criticile americane in acest sens, informeaza AFP.
„Aceste teste, este adevarat, au fost efectuate si vor continua”, a afirmat seful statului turc la Istanbul. „Nu vom cere parerea SUA pentru aceasta”, a adaugat el ca raspuns la criticile din partea Washingtonului.
„(Testele) au fost desfasurate. Pozitia Statelor Unite nu ne priveste in niciun fel. Daca nu testam aceste capabilitati pe care le avem la dispozitie, atunci ce trebuie sa facem cu [ele]?”, le-a declarat Erdogan reporterilor turci.
Mass-media turce au afirmat ca Turcia a efectuat pe 16 octombrie primul test al sistemului S-400, a carui achizitie de catre Ankara a provocat furia SUA si a altor aliati ai Turciei din cadrul NATO. Pana acum, acest test nu a fost niciodata confirmat in mod oficial.
„Grecia (si ea membra a NATO) detine sisteme S-400 si le foloseste. Spun SUA ceva despre acest lucru? Nu. Faptul ca detii arme rusesti ii deranjeaza pe acesti domni, insa noi suntem hotarati sa continuam sa le utilizam”, a spus Erdogan.
Potrivit mass-media, testarea sistemului S-400 a avut loc in provincia Sinop, nordul Turciei.
„Daca se confirma, noi condamnam in termenii cei mai fermi tirul de testare a S-400, incompatibil cu responsabilitatile Turciei in calitate de aliat in cadrul NATO si de partener strategic al SUA”, a reactionat purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane Morgan Ortagus.
„SUA au spus clar ca nu vor ca sistemul S-400 sa devina operational. Si noi am atentionat in mod clar asupra potentialelor consecinte grave pentru relatiile noastre in materie de securitate daca Turcia va activa sistemul”, a adaugat ea.
Achizitia de sisteme S-400 de catre Turcia, intr-un context de apropiere intre Ankara si Moscova, a provocat frictiuni cu mai multe tari occidentale, care subliniaza incompatibilitatea acestor sisteme ruse cu dispozitivele NATO.
Ca reactie la livrarea primei baterii, anul trecut, SUA au suspendat participarea Turciei la programul de fabricare a avionului american de razboi de ultima generatie F-35, estimand ca S-400 ar putea pune in pericol secretele tehnologice.
De asemenea, SUA au amenintat Ankara cu sanctiuni daca S-400 vor fi activate. Informatiile asupra acestui test i-au determinat imediat pe sustinatorii acestor sanctiuni sa-i ceara guvernului american sa treaca la fapte.
Ankara a justificat achizitia de sisteme rusesti afirmand ca SUA au refuzat sa-i vanda sistemul american concurent de aparare antiaeriana si antiracheta Patriot.