Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a desemnat oficial miscarea religioasa a clericului Fethullah Gulen, cu baza in SUA, drept grupare terorista, o masura prin care liderul de la Ankara ar putea face presiuni asupra Washingtonului pentru extradarea rivalului sau, transmite marti Reuters, citata de Agerpres.
Totodata, la pune organizatia fostului sau aliat pe acelasi plan cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), cu care armata turca se confrunta in sud-estul tarii.
„Nu ii vom lasa sa scape pe cei care divizeaza natiunea”, a declarat Erdogan in fata unui grup de sustinatori, luni seara, la sosirea in orasul de coasta Izmir, unde va asista la exercitii militare.
„Vor fi chemati sa dea socoteala. Unii au fugit si unii se afla in inchisoare si in prezent sunt judecati. Acest proces va continua”, a adaugat seful statului turc.
El a precizat ca guvernul a aprobat o decizie prin care adeptii lui Gulen sunt desemnati ca „gruparea terorista gulenista”.
Erdogan, acuzat de critici de un stil de conducere din ce in ce mai autoritar, l-a descris de mai multa vreme pe Gulen drept un terorist, incercand sa diminueze influenta clericului, construita pe o retea de scoli si companii in Turcia si in strainatate.
Companii media afiliate lui Gulen au fost inchise sau preluate, o banca a fost confiscata, iar sute de persoane au fost retinute. Mii de adepti din politie si justitie ai clericului au fost demisi sau li s-au incredintat alte misiuni.
Erdogan il acuza pe Gulen de conspiratie pentru a-l rasturna de la putere prin construirea unei retele de sustinatori in media, justitie si educatie, ceea ce clericul neaga.
Cei doi au fost aliati pana cand politia si procurori considerati favorabili lui Gulen au deschis o ancheta pentru coruptie in cercul apropiat lui Erdogan in 2013, la 11 ani dupa ce Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP) al acestuia a acces la putere.
Fethullah Gulen, care traieste intr-un exil autoimpus in SUA de peste un deceniu, predica islamul sunnit alaturi de un mesaj de dialog interconfesional. Miscarea sa, cunoscuta drept „Hizmet” („Serviciul”), actioneaza in Europa, SUA, Asia si Africa.
Anul trecut, guvernul turc a angajat o firma internationala de avocatura pentru a investiga activitatile acestei miscari in afara tarii.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Daca America isi inceteaza sprijinul pentru Ucraina, Europa nu va putea sa-i ofere singura resursele…
Anca Simina, jurnalista de la Recorder care a documentat indeaproape afacerile din trecut ale lui…
Surpriza neplacuta pentru George Simion, candidatul AUR la Presedintia Romaniei, in timp ce impartea pliante…
Un caz neobisnuit a avut loc in Capitala, unde doua pisici au fost aduse in…
Un sofer a fost filmat, in acest weekend, de politistii rutieri cum zbura cu 243…
Decizia primarului din Bumbesti-Jiu, Constantin Bobaru, de a suspenda transportul elevilor cu microbuzele scolare si…