Erdogan si-a anulat aparitiile publice electorale dupa ce s-a imbolnavit. A participat totusi, online, la inaugurarea primei centrale nucleare a Turciei
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anulat in mare parte activitatile din doua zile de campanie electorala, in contextul in care se apropie alegeri cruciale, dupa ce i s-a facut rau in timpul unui interviu televizat in direct, relateaza CNN.
Interviul de marti cu presedintele – care incearca sa-si pastreze puterea la scrutinul de luna viitoare – a fost intrerupt brusc in timpul unei intrebari, Erdogan revenind ulterior si spunand ca are o „gripa stomacala grava”.
Ca urmare, Erdogan a renuntat la evenimentele publice pentru a se putea odihni, desi joi dupa-amiaza a participat prin legatura video la inaugurarea centralei nucleare de la Akkuya.
Si presedintele rus, Vladimir Putin, a participat virtual la ceremonie. Inainte de ceremonie, cei doi lideri au vorbit la telefon, potrivit Directiei de comunicare a presedintiei turce.
In timpul conversatiei, Erdogan i-a multumit lui Putin pentru contributiile sale la centrala nucleara. „Au fost discutate, de asemenea, evolutiile din razboiul dintre Rusia si Ucraina si activitatea privind acordul privind cerealele”, potrivit unui comunicat.
„Presedintele rus Putin i-a transmis cele mai bune urari presedintelui Erdogan”, a adaugat comunicatul.
„Nicio dezinformare nu poate contesta faptul ca poporul turc este alaturi de liderul sau, iar @RTErdogan si partidul sau AK sunt gata sa castige alegerile din 14 mai”, a scris pe Twitter directorul de comunicare al presedintiei, Fahrettin Altun.
Soarta politica a lui Erdogan poate fi determinata de kurzii din Turcia
Scrutinul are loc la doar cateva luni dupa ce un cutremur cumplit a zguduit sud-estul tarii pe 6 februarie, ucigand peste 50.000 de persoane in sudul Turciei si in Siria vecina. Alegerile au loc in contextul unei inflatii in crestere si a unei crize monetare care, anul trecut, a dus la scaderea cu aproape 30% a valorii lirei fata de dolar.
Erdogan, in varsta de 69 de ani, spera sa isi pastreze puterea pana in deceniul al treilea, dar acest lucru este departe de a fi o certitudine.
Partidul Democrat al Poporului (HDP), prokurd, a anuntat luna trecuta ca nu va prezenta un candidat propriu la alegerile prezidentiale, o miscare despre care analistii spun ca le permite sustinatorilor sai sa voteze pentru principalul rival al lui Erdogan, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), Kemal Kilicdaroglu.
Kilicdaroglu, care reprezinta blocul de opozitie Alianta Natiunii, format din sase partide, este cel mai puternic concurent care a candidat impotriva lui Erdogan in ultimii ani. Si, desi HDP nu a anuntat inca daca il vor sustine deschis, analistii spun ca este un factor hotarator in alegeri.
Kurzii sunt cea mai mare minoritate din Turcia, reprezentand intre 15% si 20% din populatie, potrivit Minority Rights Group International.