Escrocii online isi insala din nou victimele. Cum ii pacalesc pentru a le fura datele personale si banii. Sfaturi pentru a va proteja

news

Nu introduceti niciodata datele cardului pe platforme nesigure si nu cumparati de la magazine online despre care nu aveti suficiente informatii. O noua metoda de inselatorie online ii vizeaza acum chiar si pe cei care au cazut anterior victime ale fraudelor financiare. Dupa ce multi oameni au fost convinsi sa transfere sume mari de bani in diverse platforme false, escrocii revin cu o noua tactica: promit asistenta juridica pentru recuperarea pierderilor.

In ultima perioada, in mediul online au aparut firme false care pretind ca ofera ajutor legal pentru cei pagubiti. Aceste companii folosesc in mod abuziv numele unor institutii precum Interpol sau Politia Romana pentru a-si convinge victimele sa aiba incredere. Politia avertizeaza insa ca aceste oferte sunt o inselatorie.

Escrocii contacteaza victimele initiale si le cer sa completeze un formular, prin care obtin datele personale si bancare ale acestora. Ulterior, cer chiar si sume de bani sub pretextul „onorariilor” pentru presupusa asistenta juridica. In multe cazuri, infractorii cibernetici asteapta o perioada dupa prima escrocherie si apoi fie vand datele victimelor altor grupari, fie le folosesc ei insisi pentru a continua frauda.

Expertii in securitate cibernetica sfatuiesc oamenii sa fie vigilenti atunci cand sunt contactati de persoane necunoscute sau firme dubioase. Unul dintre primele semne ale inselatoriilor este prezenta greselilor gramaticale si a unui limbaj incoerent in mesajele primite. In plus, este important de stiut ca serviciile de asistenta juridica sau avocatii nu isi ofera serviciile prin e-mail sau la domiciliu, acest lucru fiind interzis prin statutul profesiei si legislatia in vigoare.

Daca suspectati ca ati fost tinta unei inselatorii, specialistii recomanda sa contactati imediat banca pentru a va monitoriza tranzactiile si sa depuneti o plangere la politie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: