externe

„Este ca in URSS”: Locuitorii din Mariupol vorbesc despre viata din Mariupol la un an de la ocupatia rusa: „Totul s-a schimbat”

Starea de spirit din Mariupol „s-a schimbat dramatic”, potrivit locuitorilor care credeau ca Rusia va stapani pentru totdeauna. Ei se asteapta acum la o ofensiva militara ucraineana rapida pentru recucerirea orasului.

Intr-o serie de interviuri acordate publicatiei The Guardian, oamenii au declarat ca Mariupol s-a transformat intr-o versiune sumbra a Uniunii Sovietice de cand ultimii aparatori ucraineni ascunsi in combinatul siderurgic Azovstal s-au predat trupelor ruse in urma cu un an.

„Orasul nu este cel pe care il stiam. Oamenii nu mai sunt aceiasi. Totul este schimbat.”, a spus un locuitor.

Oamenii au spus ca steagurile rusesti flutura deasupra cladirilor municipale, soldatii sunt vizibili pe strazi, iar portretele lui Vladimir Putin si ale liderului republicii autoproclamate din Donetk, Denis Pusilin, atarna pe peretii birourilor si scolilor.

Apartamentele neafectate de bombardamente au fost date colaboratorilor Rusiei.

Unii locuitori au fost fortati sa se mute in dormitoare aglomerate, unde sotii si sotiile erau separati si plasati in camere cu persoane de acelasi sex. „Conditiile din camine sunt proaste. Oamenii nu vor sa isi paraseasca proprietatile pentru ca sunt ingrijorati de jafuri”, a declarat o persoana.

Mariupol a fost candva o metropola europeana infloritoare si un port la Marea Azov, in regiunea Donetk din estul Ucrainei. Aici locuiau 480.000 de persoane.

In ajunul invaziei Rusiei de anul trecut, opinia publica din Mariupol era impartita 50/50 intre cei care sustineau Kievul si cei care simpatizau cu Putin, au declarat fosti si actuali locuitori. In primavara anului 2022, aproximativ jumatate din populatia orasului a fugit, in zonele controlate de guvernul ucrainean si in tarile europene.

Locuitorii au sustinut ca numarul mortilor din oras a fost de 100.000-120.000 – o cifra semnificativ mai mare decat bilantul oficial de 21.000 de morti dat de guvernul lui Volodimir Zelenski. O persoana a declarat ca intre 25% si 30% dintre prietenii si cunoscutii sai au pierit.

Aproximativ 120.000 dintre locuitorii initiali ai Mariupolului au supravietuit si locuiesc inca in oras. Dintre acestia, aproximativ 20% sustin fortele armate ale Ucrainei si asteapta eliberarea, a declarat un locuitor. „Cred ca este necesar sa rezistam”, a explicat persoana respectiva. Ceilalti 80% erau impartiti in mod egal intre oamenii indiferenti fata de politica si cei care sustineau Rusia si noua administratie a orasului.

„Acest ultim grup este acum majoritar”, a declarat un locuitor. „Le este foarte teama de contraofensiva”. Apoi a spus: „Starea de spirit in Mariupol s-a schimbat dramatic. Acum un an, toata lumea credea ca Rusia va castiga. Nu exista un alt scenariu. Acum, chiar si cei care il sustin pe Putin isi dau seama ca se intampla ceva si ca Rusia ar putea pierde.

„Le este teama ca va fi o batalie. Au inteles ca atunci cand teritoriul redevine ucrainean sunt terminati. Vor trebui sa isi paraseasca casele si sa mearga in Rusia pentru totdeauna”.

Locuitorii au estimat ca aproximativ 50.000 de rusi s-au mutat la Mariupol, din Moscova, Sankt Petersburg, Samara si alte orase. „Acesti nou-veniti nu au nicio idee despre ceea ce s-a intamplat. Ei se uita la propaganda la televizor si cred ca am fost salvati de neonazisti”, a declarat o persoana.

Intre timp, Kremlinul ii indoctrineaza pe tinerii din oras. Scolile si gradinitele s-au redeschis cu o programa de invatamant rusesc, iar limba ucraineana a fost interzisa. „Spalarea creierelor este foarte puternica”, a spus o persoana. „Copiilor li se spune ca presedintele Rusiei este cel mai bun, iar Ucraina este plina de oameni rai si fascisti. Este ca in URSS. Doar matematica si fizica sunt neschimbate”.

Natalia Dedova, o jurnalista din Mariupol al carei sot, Viktor, cameraman, a fost ucis de bombardamentele rusesti, a declarat ca posturile ucrainene independente au fost inchise. Un nou post de televiziune, M24, difuzeaza stiri pro-Moscova, a spus ea. Unii dintre fostii colegi ai sotului ei au plecat sa lucreze pentru presa rusa. „Am fost socata. Sunt oameni cu o mare ambitie si putin talent”, a spus ea.

La un an de la preluarea puterii de catre Rusia, exista putine semne de activitate a partizanilor ucraineni, au recunoscut locuitorii. „Nu am intalnit asa ceva. Oamenii sunt arestati si torturati”, a declarat un rezident actual.

Parasirea orasului era posibila doar prin Rusia – o calatorie costisitoare si riscanta. Agentia rusa de spionaj FSB a verificat pe oricine a incercat sa iasa, verificand telefoanele pentru a vedea daca exista semne de activitate pro-ucraineana.

„Daca descopera ceva, te retin. Nu este neobisnuit ca FSB sa interogheze oamenii timp de 8, 10, chiar 16 ore”, a declarat un locuitor, adaugand ca a ramas in Mariupol pentru a avea grija de bunicii in varsta, dupa ce tatal sau a fost ucis in timpul blocadei rusesti. „A ramane sau a pleca este o intrebare foarte dureroasa. Eu am o familie. Nu pot sa ii parasesc”.

Majoritatea au acceptat pasapoarte rusesti. Fara unul, este imposibil sa primesti o pensie, sa ai acces la servicii medicale sau chiar sa cumperi sau sa vinzi o masina, au spus rezidentii. Persoanele in varsta primesc o pensie de 10.000 de ruble (100 de lire sterline) pe luna. „Traim frugal. Paine, apa, un pic de carnati. Asta este tot.”, a declarat un rezident.

In martie, Putin a vizitat Mariupol, conducand noaptea prin oras. El a trecut inclusiv pe langa teatrul unde un atac aerian rusesc a ucis pana la 600 de persoane, multi dintre ei copii. Intrebat daca l-a vazut pe Putin, un locuitor a raspuns: „Nu. Doar am citit ce au postat bloggerii rusi”.

Ramane de vazut daca contraofensiva mult asteptata a Ucrainei poate ajunge la Mariupol. Orasul se afla la doar 55 de km de granita cu Rusia, la 750 de km de Kiev si departe de actuala linie de front.

Intre timp, aproximativ 2.000 din cei 2.500 de aparatori ai Azovstalului raman in captivitate rusa la un an dupa ce au fost luati prizonieri. Cinci sute au fost schimbati cu prizonieri rusi si au fost eliberati.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Se mira cineva? Premierul Ungariei, Viktor Orban, se lauda ca a sarbatorit victoria lui Donald Trump nu cu sampanie, ci cu votca

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat joi ca a sarbatorit victoria aliatului sau Donald Trump…

30 de minute ago

Donald Trump o va numi pe Susie Wiles in fruntea administratiei de la Casa Alba. Wiles, supranumita „Doamna de gheata”, este faimoasa pentru duritatea ei

Presedintele ales Donald Trump a anuntat joi ca Susie Wiles, unul dintre cei doi manageri…

45 de minute ago

Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, l-a laudat pe Vladimir Putin, afirmand ca are „instinct de marcator, ca Ronaldo”

Liderul venezuelean Nicolas Maduro l-a numit pe presedintele rus Vladimir Putin o stea in politica…

O oră ago

Trei tineri din Suceava, retinuti la doua zile dupa ce au vandalizat nu mai putin de 51 de autoturisme

Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…

2 ore ago