„Este inacceptabil”. Timmermans spulbera bucuria penalilor PSD-ALDE, modificarile la codurile penale nu au cum sa intre in vigoare

politica

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, vineri, in cadrul unei dezbateri organizate de postul de stiri Euronews ca familia socialistilor europeni si Comisia Europeana  nu vor accepta ca in Romania lupta anticoruptie sa fie diminuata.

O persoana din public l-a intrebat pe Frans Timmermans de ce UE a fost dura cu Polonia si Ungaria, dar mai putin cu Romania, care e guvernata in prezent de social-democrati.

„Problema in Romania e lupta impotriva coruptiei. Politicienii incearca sa scape de presiunea pe care o resimt in aceasta lupta anticoruptie, iar acest lucru este inacceptabil si Comisia va spune ‘nu’, la fel in familia noastra politica vom spune ‘nu’ fata de acest lucru”, a declarat prim-vicepresedintele Comisiei Europene la Euronews.

„E un lucru cert ca, daca statul de drept e in pericol, daca nu exista echilibru institutional (separatiei puterilor in stat), coruptia va creste”, a mai spus Timmermans.

Principalele modificari ale Codurilor penale adoptate in Parlament de Coalitia PSD-ALDE-UDMR:

  • Scad pedepsele pentru abuz in serviciu
  • Este dezincriminata cu totul neglijenta in serviciu
  • Scad termenele de prescriptie. Specialistii spun ca aceasta modificare-cheie ar putea sa il vizeze sau sa il intereseze direct si pe Liviu Dragnea, in dosarul sau privind angajarile fictive
  • Termenul pentru denunt este redus la un an. Dupa ce trece un an, persoana care face un denunt poate fi si ea pedepsita.
  • Interzicerea, in cursul urmaririi penale si al judecarii cauzei, a comunicarilor publice, precum si a furnizarea altor informatii provenind de la autoritati publice, referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Acest lucru ar insemna ca presa nu va mai putea furniza informatii de interes public despre demnitari vizati de anchete sau despre faptele de care sunt acuzate aceste persoane.
  • Persoanele din cadrul autoritatilor publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau inculpate ca si cum acestea ar fi vinovate, decat daca exista o hotarare definitiva de condamnare cu privire la acele fapte.
Urmareste-ne si pe:

Comentarii: