O teorie a conspiratiei se raspandeste in toata Europa. Nu are nimic de-a face cu reptilienii, cu francmasonii sau cu COVID si exista toate sansele sa nu fi auzit niciodata de asta. Deocamdata, noteaza Politico.
Marc Friedrich, un autor de bestselleruri financiare in varsta de 47 de ani, avertizeaza cu privire la implantarea de microcipuri sub pielea oamenilor, iar Jorg Meuthen, un membru al Parlamentului European, agita spectrul supravegherii secrete guvernamentale. Deja, la Amsterdam au avut loc mitinguri publice.
In esenta, Banca Central Europeana a anuntat lansarea versiunii digitale a monedei euro – „numerar” stocat si utilizat pentru plati pe un smartphone, spre deosebire de achizitiile efectuate prin card de credit sau transfer bancar sau prin bancnote si monede de moda veche – incepand din 2026. Doar aproximativ o treime dintre oamenii din Europa au auzit de plan, si cu atat mai putini au inteles despre ce este vorba.
Marc Friedrich spune ca el a inteles. „Este o capcana”, a sustinut el.
Germanul in varsta de 47 de ani isi face un nume opunandu-se monedelor digitale pe YouTube, unde videoclipurile sale au strans peste 350.000 de abonati. Pentru el, aceasta nu este o teorie a conspiratiei, este o teama reala in legatura cu directia in care se indreapta lumea. „Vor spune: ‘Hei, este mai usor, este mai ordonat, nu trebuie sa-ti pui degetele pe aceste bancnote murdare si nu iei virusul COVID’ sau ceva de genul”, afirma Friedrich.
„Este instrumentul perfect pentru supraveghere si o dictatura digitala”, mai spune el.
Ar trebui sa fie evident ca planul BCE nu include implantarea de cipuri oamenilor.
Potrivit psihologilor, multe dintre aceleasi grupuri care s-au asociat cu opinii marinale in timpul pandemiei s-au agatat si de aceasta tema. Intrebarea este de ce.
Desi nu exista o modalitate usoara de a decide unde se termina criticile legitime si unde incep teoriile conspiratiei – motive justificate pentru a se opune variantei digitale a euro continua sa fie prezentate – psihologii spun ca este demn de remarcat faptul ca un subiect de nisa a devenit un paratrasnet pentru oamenii care au devenit din ce in ce mai agitati.
Ceva s-a schimbat in timpul pandemiei. Conspiratiile COVID au actionat ca un stimulent pentru alte teorii, arata un studiu publicat in jurnalul de stiinta Plos One in octombrie anul trecut.
Euro digital este ideal pentru persoanele care se tem ca cei responsabili au intentii rauvoitoare, a spus Javier Granados Samayoa, bursier postdoctoral la Centrul de Politici Publice Annenberg al Universitatii din Pennsylvania si autorul principal al studiului.
„Bancherii sunt o reprezentare perfecta a oamenilor care au putere asupra ta si tu nu stii cu adevarat ce se intampla”, a spus el. „Acest tip de povesti se potrivesc cu preocuparile generale ale teoreticienilor conspiratiei”, a adugat Samayoa
Aceasta viziune este impartasita si de Peter Ditto, profesor de stiinte psihologice la Universitatea din California si specialist in gandire politica conspirativa, care a sugerat ca tumultul din ultimii ani a contribuit la aparitia unei noi ere a vechilor teorii. Pandemia de COVID, criza financiara, presedintia americana a lui Donald Trump, Brexitul si invazia Ucrainei de catre Rusia au schimbat multe certitudini vechi.
Cand oamenii simt ca traiesc vremuri „haotice din punct de vedere politic”, teoriile conspiratiei infloresc, a spus el – si mai ales cand sunt deja suspiciosi cu privire la motivele ascunse ale mass-media, guvernelor si instantelor.
Acest lucru face mai usor sa credem ca exista „elite globale care incearca sa creeze bani digitali, astfel incat sa nu mai existe bani reali in lume”, a spus el.
Legislatia care sa permita introducerea monedei euro digitale va fi aprobata de legislatorii europeni in urmatoarele luni. Comisarul UE pentru finante, Mairead McGuinness, i-a indemnat deja pe eurodeputatii sa renunte la retorica „Big Brother”, in timp ce Comisia a propus legi care ar obliga comerciantii cu amanuntul sa accepte in continuare numerar.
Michiel Hoogeveen, un europarlamentar olandez care va conduce examinarea legilor in numele grupului conservatorilor si reformistilor europeni este sceptic in ceea ce priveste proiectul. A spus ca exista o diferenta intre cei care vehiculeaza teorii ale conspiratiei si cei care au preocupari legitime.
„Am avut oameni care au protestat impotriva COVID, au avut o tribuna, au avut mare succes pe retelele de socializare ca influenceri, donatiile se adunau. Acum COVID a disparut, restrictiile au fost ridicate, asa ca trebuie sa treaca la urmatoarea teorie a conspiratiei”, a spus el. „Slujba mea este sa citesc despre preocuparile lor, sa le ascult ingrijorarile… nu spunand ‘Esti un prost, esti un idiot’, ci sa spun: ‘OK, inteleg unde te duci’… si sa incerc sa atrag oamenii intr-o zona mai acceptabila a dezbaterii.”
Pe masura ce oamenii incep sa creada ca adevaratele motive pentru introducerea monedelor digitale pot fi mai sinistre decat par la prima vedere – iar politicienii isi dau seama ca incurajarea lor poate fi un agregator de voturi – autoritatilor le-ar putea fi mai greu sa convinga publicul ca vor proteja confidentialitatea si vor mentine utilizarea numerarului.
„Impresia mea este ca, de fapt, ei nici macar nu vor sa faca asta, pentru ca supravegherea guvernamentala si o societate fara numerar este scopul lor final”, a spus Meuthen, un membru al Partidului German de Centru in Parlamentul European. „Sunt profund ingrijorat ca proiectul monedei euro digitale nu este doar un proiect de dezvoltare a unui instrument suplimentar util de plata, ci ca intentia reala este inceperea inlocuirii oricarui tip de plati in numerar.”
Printre cele mai mari preocupari ale oamenilor – respinse ferm de guverne si banci centrale – este ca monedele digitale vor permite statului sa restrictioneze ceea ce oamenii pot cumpara. In Europa, aceste acuzatii se refera adesea la carne sau combustibil, ca o modalitate de a controla obezitatea sau schimbarile climatice. In SUA, politicienii populisti sustin ca unele sectoare ale societatii ar putea fi impiedicate sa cumpere arme.
„Le va permite sa interzica achizitiile nedorite, cum ar fi combustibilul si munitia”, a declarat guvernatorul Floridei Ron DeSantis, principalul rival al lui Donald Trump pentru candidatura republicana la Casa Alba, in timpul unei dezbateri. „In momentul in care le vei da puterea sa faca asta, ei vor impune un sistem de credit social in aceasta tara. CBDC este o amenintare masiva la adresa libertatii americane.”
Si in Marea Britanie, Nigel Farage, unul dintre arhitectii plecarii Marii Britanii din UE, a folosit un interviu BBC despre inchiderea contului sau bancar in iulie pentru a aduce in discutie, fara legatura, problema lirei digitale.
„Acum sunt un campion si un cruciat pentru barbatii si femeile care au fost pedepsiti fara motiv de banci si vreau schimbari culturale in cadrul bancilor si nu vreau ca numerarul sa fie scos din sistem intr-un impuls catre folosirea generalizata a monedelor digitale bancare”, a spus el.
In fata unor astfel de remarci, factorii de decizie se tem ca va urma o lupta dificila.
Raspunsurile la o consultare recenta privind lira digitala „sugereaza ingrijorare cu privire la dorinta autoritatilor de a obtine control asupra populatiei”, a declarat guvernatorul Bancii Angliei, Andrew Bailey, intr-un discurs din iulie.
Banca Angliei si Trezoreria analizeaza concluziile consultarii. O decizie cu privire la trecerea mai departe la o versiune digitala a lirei nu va fi luata timp de cativa ani.
Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…
Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, anunta vineri ca "pe masura ce timpul trece si ziua alegerilor…
Uniunea Europeana ar trebui sa revizuiasca sanctiunile impotriva Rusiei, deoarece acestea mentin preturile ridicate la…
Controversat in viata, afaceristul Silviu Prigoana declanseaza controverse chiar si dupa moartea lui. El nu…