„Este o idee buna?”. Sondaj in 12 tari europene cu privire la admiterea Ucrainei in UE, in care state sunt cei mai sceptici cetateni

externe

Volodimir Zelenski

Un sondaj efectuat in douasprezece state membre ale UE a aratat ca, in functie de tara, exista o diferenta semnificativa de opinii cu privire la faptul ca aderarea Ucrainei la UE ar fi un lucru pozitiv, relateaza Evropeiska Pravda.

Acest lucru este evidentiat de rezultatele unui amplu sondaj comandat de Consiliul European pentru Relatii Internationale, care a fost efectuat intr-un total de 15 tari, iar in acest grup tematic de intrebari – in 12.

In doar cinci tari, mai mult de 50% sau aproape jumatate dintre respondenti considera ca acceptarea Ucrainei in UE este o „idee buna”. Aceasta opinie prevaleaza in Estonia, Suedia, Portugalia si Spania.

Ponderea respondentilor care cred ca aderarea Ucrainei va crea doar probleme este cea mai mare in Germania, Bulgaria, Republica Ceha, Franta si Grecia.

Interesant este faptul ca unul dintre argumentele in favoarea aderarii Ucrainei este opinia ca aceasta va contribui la asigurarea mai rapida a pacii. Acesta este al doilea cel mai frecvent raspuns la intrebarea de ce Ucraina ar trebui sa adere la UE – dupa „Ucraina este din punct de vedere cultural o parte a Europei”. Pe locurile 3 si 4 – raspunsuri conform carora acest lucru ar consolida pozitia geopolitica a UE si ar aduce avantaje economice pentru Uniunea Europeana.

Printre respondentii care au explicat de ce nu ar dori ca Ucraina sa adere la UE, cel mai frecvent argument a fost acela ca aceasta ar „slabi securitatea UE”, precum si coruptia din Ucraina. Pe pozitia a treia se afla opinia ca va insemna costuri prea mari pentru Uniunea Europeana.

De asemenea, sondajul a aratat ca majoritatea europenilor cred ca razboiul se va incheia cu acorduri de pace, si nu cu victoria Ucrainei.

In acelasi timp, majoritatea este in favoarea cresterii ajutorului militar pentru Ucraina, desi in unele tari prevaleaza opinia contrara.

Colectarea datelor pentru studiu a fost efectuata in luna mai, inainte de alegerile pentru Parlamentul European.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: