Este oficial, economia Chinei se clatina: „Politburo-ul se intruneste la sfarsitul acestei luni”
China a publicat un nou lot de date economice, iar cifrele sunt sumbre pentru Beijing, scrie Business Insider.
O crestere economica sub asteptari si o scadere a vanzarilor cu amanuntul se adauga la o lista tot mai mare de semnale de alarma care indica ca relansarea economica post-COVID este departe.
Iata datele cheie pe care Biroul National de Statistica le-a dat publicitatii luni:
– Produsul intern brut al Chinei a crescut cu 6,3% in cele trei luni care s-au incheiat la 30 iunie, in crestere fata de 4,5% in primul trimestru, dar cu mult sub cifra de 7,3% la care se asteptau economistii chestionati de Reuters.
– Cresterea vanzarilor cu amanuntul a incetinit la 3,1% in iunie, in scadere de la 12,7% in luna precedenta.
– Indicele preturilor de consum, care urmareste inflatia, a crescut cu doar 0,7% de la an la an in primele sase luni ale anului 2023. (Iata de ce acest lucru este un lucru rau).
– Somajul in randul tinerilor a crescut, cu 21% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani fara un loc de munca la sfarsitul lunii trecute.
Cifrele dezamagitoare privind comertul au aratat ca exporturile – un motor economic urias pentru China – au scazut cu 8,3% de la an la an in iunie, in timp ce importurile au scazut cu 2,6% in aceeasi perioada.
Beijingul a ridicat in cele din urma restrictiile dure de tip „zero-COVID” la sfarsitul anului 2022, ceea ce a dat sperante de redresare rapida pentru a doua cea mai mare economie a lumii.
Dar ultimele date economice sugereaza ca acest lucru nu se intampla, repornirea economica post-pandemica a tarii fiind mult sub asteptari pana in prezent.
„Iesirea fluctuanta din pandemie afecteaza redresarea Chinei”, a declarat economistul Harry Murphy Cruise de la Moody’s Analytics intr-o nota de cercetare.
Investitorii au parut sa considere datele de luni ca fiind ingrijoratoare, indicii bursieri CSI 300 si Shanghai Composite scazand fiecare cu putin sub 1% pana la ora inchiderii.
Politburo-ul conducator al Chinei urmeaza sa se reuneasca la sfarsitul acestei luni, iar economistii se asteapta ca acesta sa discute despre o eventuala introducere a unui pachet de stimulente pentru repornirea economiei.
Banca Populara a Chinei a redus deja ratele cheie de imprumut in incercarea de a stimula nivelul cheltuielilor, dar factorii de decizie ar putea fi nevoiti sa ia in considerare masuri mai drastice pentru a impiedica transformarea Anului Iepurelui intr-un an de cosmar pentru economie.
„Cresterea slaba a PIB-ului si datele slabe din iunie ar trebui sa se adauge la povestea pietei potrivit careia impulsul de redresare economica se pierde si se justifica un sprijin politic mai energic”, a declarat Mark Haefele, CIO al bancii UBS, intr-o nota adresata clientilor.
„Nu vom anticipa o revenire la politica de ‘stimulare bazooka’ din anii anteriori de criza, dar anticipam mai multe masuri in urmatoarele saptamani”, a adaugat acesta.