„Este posibil sa te vindeci de aceasta boala”. Pacientul nr. 1 din Italia a fost externat. Italia vede „lumina de la capatul tunelului”
Pacientul numarul 1, Mattia, 39 de ani, care si-a contaminat sotia insarcinata, un prieten si unul dintre doctorii sai, a parasit luni spitalul. El a contaminat de asemenea personalul medical din spitalul din Codogno, langa Milano, care a devenit principalul focar al epidemiei din Italia, precum si pacienti.
„Este posibil sa te vindeci de aceasta boala, dar trebuie sa stai acasa, preventia este esentiala. Eu am avut noroc, am fost ingrijit, dar acum acest lucru ar putea sa nu mai fie posibil”, a scris el, pe Facebook.
Mattia a fost primul caz confirmat de transmitere a coronavirusului in Italia, pe 20 februarie, in orasul Codogno. „Am foarte norocos ca am reusit sa ma vindec”, a comunicat el prin intermediul autoritatilor din provincia Lombardia, multumind totodata medicilor ca i-au permis „sa revina la viata” dupa 18 zile de terapie intensiva.
Italia, pusa in genunchi de flagelul coronavirusului, a inregistrat luni a doua scadere consecutiva a numarului de morti si de cazuri pozitive, alimentand prudent speranta unei incetiniri a avansului pandemiei, chiar daca peninsula a depasit pragul de 6.000 de morti, scrie AFP.
„Nu este inca momentul de a proclama victoria, dar vedem o lumina la capatul tunelului”, a comentat, cu un suras timid, Giulio Gallera, responsabil pentru Sanatate in guvernul regional din Lombardia (Nord), cea mai afectata regiune din peninsula, cu 28.761 de infectii si 3.776 de morti.
Potrivit bilantului national publicat luni seara, numarul de noi cazuri a scazut la 4.789, fata de 6.557 sambata. Au fost anuntate 601 noi decese legate de coronavirus, respectiv 6.077 de la inceputul pandemiei.
Intr-o conferinta de presa, presedintele Institutului superior al sanatatii (ISS) Silvio Brusaferro s-a ferit de orice triumfalism: „Examinez cu atentie si cu o privire favorabila cifrele, dar prefer sa ma antepronunt confirmand sau nu daca exista o tendinta” de scadere.
„Traim zile cruciale. Atentie sa nu lasam garda jos”, a avertizat si ministrul Sanatatii, Roberto Speranza.
Pentru a spori sansele de a scapa mai repede de pandemie, guvernul a extins luni prin decret masurile de carantinare, oprind toata industria care produce bunuri neesentiale si interzicand italienilor sa paraseasca localitatile in care traiesc cu exceptia unei „urgente absolute” sau din „motive de sanatate”.
Fortele de ordine, omniprezente, au intensificat controalele, in special la persoanele care voiau sa plece spre resedintele secundare, ceea ce este acum strict interzis.
Obiectivul acestui nou decret, al treilea in doua saptamani, este limitarea la maxim a circulatiei persoanelor, in special intre Nord si Sud, asa cum a fost cazul in week-end-ul din 7 – 8 martie dupa decizia de a plasa in carantina 15 milioane de oameni in Nord.
Mii de persoane care lucrau in nord s-au precipitate atunci in gari pentru a ajunge in Campania sau in Puglia, contribuind astfel la propagarea virusului in aceste regiuni mai slab echipate in plan sanitar.
Marea majoritate a italienilor pare acum sa accepte si sa respecte masurile masurile restrictive, asa cum arata strazile parasite din marile metropole Milano, Napoli, Roma sau Florenta, departe de multimile de oameni observate acum doua saptamani pe plaje sau in parcuri.
Potrivit unui sondaj publicat de ziarul La Repubblica, 94% dintre persoanele interogate considera „pozitive” sau „foarte pozitive” masurile adoptate de guvern, de la oprirea scolilor la stoparea activitatilor comerciale su limitarea circulatiei persoanelor. 46 % cred ca Italia a procedat mai bine decat alte tari europene in fata acestei crize.