news

Estonia, interesata de arme ucrainene, inclusiv rachete cu raza lunga

Estonia, prin Ministerul sau al Apararii, a exprimat interesul pentru achizitionarea de arme produse in Ucraina, inclusiv rachete cu raza lunga de actiune, cum ar fi sistemul Neptune dezvoltat de Biroul de Proiectare Luch. Insa, interdictia exportului de armament din Ucraina reprezinta un obstacol major pentru realizarea acestor tranzactii.

Ministrul estonian al apararii, Hanno Pevkur, a subliniat ca Tallinn este interesat sa colaboreze cu industria ucraineana de aparare datorita eficientei armelor testate in lupta si costurilor competitive, informeaza defenseexpress.com

Pentru a depasi interdictia de export, Pevkur a propus crearea de societati mixte intre cele doua tari, care ar permite fabricarea de arme in Estonia, folosind tehnologia ucraineana.

Acest tip de colaborare ar beneficia ambele industrii de aparare, consolidand capacitatile de aparare ale Estoniei si stimuland productia din Ucraina.

Ucraina detine in prezent o industrie de aparare capabila sa produca mai mult decat cerintele interne, insa exportul de armament este blocat de reglementarile stricte.

Deblocarea acestor restrictii ar putea sprijini expansiunea productiei si imbunatatirea calitatii produselor prin comenzi externe.

Eleka Rugam-Rebane, reprezentant al Ministerului Apararii din Estonia, a declarat pentru Defense News ca „interdictiile de export nu vor reprezenta un obstacol daca tarile ajung la acorduri reciproce,” subliniind ca aceasta colaborare ar aduce beneficii considerabile pentru ambele tari.

Una dintre armele care atrage interesul Estoniei este racheta Neptune, un sistem testat cu succes pe campul de lupta in Ucraina. Acest tip de armament ar putea intari capacitatile Estoniei de a face fata amenintarilor din regiunea baltica, mai ales in contextul cresterii tensiunilor geopolitice.

Pentru Estonia, o tara situata in imediata apropiere a Rusiei, cooperarea cu Ucraina reprezinta o oportunitate de a-si moderniza apararea la costuri mai reduse si cu acces direct la tehnologii demonstrate in conditii reale de lupta.

Sursa foto: defenseexpress.com

 

Urmareste-ne si pe:
Anca Ionescu

Share
Published by
Anca Ionescu

Recent Posts

Sondaj Verifield: Marcel Ciolacu, pe primul loc in optiunile de vot pentru prezidentiale, cu 26,3%, urmat de George Simion (18,8%) si Elena Lasconi (17,1%)

USR a dat publicitatii, sambata, un sondaj de opinie realizat de firma Verifield, care arata…

8 minute ago

Politist din IPJ Tulcea gasit spanzurat la Valea Nucarilor. Ancheta este in desfasurare

Pe 16 noiembrie 2024, in localitatea Valea Nucarilor, judetul Tulcea, a fost descoperit trupul neinsufletit…

22 de minute ago

Crestere ingrijoratoare a numarului de cazuri de infectii respiratorii. Vaccinarea antigripala, cea mai sigura masura de protectie

Se inregistreaza o situatie ingrijoratoare in spitalele din Romania. Numarul cazurilor de infectii respiratorii a…

30 de minute ago

Elon Musk a starnit un val de indignare pe reteaua sociala X, dupa ce a ironizat in mod cinic afirmatiile lui Zelenski privind independenta Ucrainei

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca Ucraina nu poate fi fortata sa indeplineasca incheierea…

39 de minute ago

A murit Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comaneci. El avea 82 de ani

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comaneci si cel care a transformat SUA intr-o putere…

O oră ago

Salva de rachete lansate de Hezbollah asupra orasului Haifa din Israel. Sinagoga lovita, mai multi raniti

Armata israeliana a anuntat sambata ca o sinagoga a fost lovita de o salva "semnificativa"…

2 ore ago