externe

Estonia testeaza rachete antiaeriene in Ucraina: „Rachete low-cost pentru doborarea tintelor aeriene, in special a dronelor”

Compania estoniana de armament Frankenburg Technologies va transfera Ucrainei rachete de aparare aeriana pentru testare, a anuntat Ministerul ucrainean al Apararii la 8 noiembrie, citat de Kyiv Independent.

Kievul a facut apel la partenerii sai sa furnizeze mijloace suplimentare de aparare aeriana, deoarece Rusia isi intensifica atacurile impotriva oraselor si a infrastructurii energetice.

Primele esantioane pentru testare vor fi livrate in lunile urmatoare. Rachetele care vor fi testate de Ucraina sunt concepute pentru a contracara dronele si pot dobori tinte la o altitudine de pana la 2 kilometri, a declarat ministerul.

„Scopul nostru este sa ajutam Ucraina sa castige acest razboi. Pentru a face acest lucru, oferim o mostra a unei noi rachete low-cost pentru doborarea tintelor aeriene, in principal a vehiculelor aeriene fara pilot”, a declarat Kusti Salm, CEO al Frankenburg Technologies si fost secretar permanent al Ministerului estonian al Apararii.

Salm s-a intalnit cu ministrul adjunct al Apararii din Ucraina, generalul de brigada Anatolii Klochko, si a discutat despre testele viitoare.

Urmatorul pas este de a conveni asupra unui format de finantare pentru productia de rachete, potrivit declaratiei. In cazul in care testele sunt incununate de succes, iar Ministerul Apararii si Frankenburg Technologies convin asupra utilizarii ulterioare a armelor, Ucraina poate, de asemenea, sa organizeze productia acestor rachete.

Frankenburg Technologies este o companie industriala de aparare infiintata in 2024 si cu sediul central la Tallinn. In prezent, opereaza in Ucraina, Letonia si Estonia.

Estonia si Ucraina au semnat la 26 iunie un acord bilateral de securitate pe 10 ani. Acordul stipuleaza ca Estonia va furniza Ucrainei ajutor pentru aparare in valoare de peste 100 de milioane de euro in acest an si va aloca cel putin 0,25% din produsul sau intern brut (PIB) anual pentru sprijin militar in perioada 2024-2027.

Kievul si Tallinnul vor lansa, de asemenea, un „dialog strategic” regulat si isi vor aprofunda cooperarea militar-industriala.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

In fata liderilor UE, Orban vorbeste in numele „prietenului” Trump: „Americanii vor renunta la acest razboi. Europa nu poate finanta singura acest razboi”

Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…

O oră ago

Victoria lui Trump – un impuls pentru visul lui Musk de a trimite oameni pe Marte

Visul lui Elon Musk de a transporta oameni pe Marte va deveni o prioritate nationala…

34 de minute ago

Romania TV, condamnata sa plateasca 95.000 de euro familiei Sacarin: „Incalcarea dreptului la demnitate, imagine si viata privata”

Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…

60 de minute ago

INTERVIU Claudiu Tarziu (AUR): „Odata propulsat in turul 2, George Simion nu va fi asa de usor de invins precum si-ar imagina unii sau altii!”

Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…

7 ore ago

Date oficiale arata un numar record de nord-coreeni sositi recent in Rusia. Kremlinul nu dezminte implicarea acestora in razboi

Un numar record de cetateni nord-coreeni au sosit in Rusia in al treilea trimestru al…

3 ore ago

Liderii UE discuta la Budapesta modalitati de a sprijini Ucraina fara Trump. Ce spune Giorgia Meloni

La o intalnire la Budapesta, liderii Uniunii Europene au discutat despre posibilitatea de a continua…

2 ore ago