analize

„Eu am obosit de cand va transmit semnal dupa semnal”. Au adus tara intr-o situatie dramatica: „Cordon sanitar in jurul Romaniei”

Jurnalistul Cristian Unteanu, corespondent cu mare vechime la Bruxelles al mai multor publicatii, da publicitatii un text ingrijorator despre situatia in care a ajuns Romania in urma prezentarii concluziilor Comisiei de la Venetia. „Ai nostri s-au jucat cu focul si cum se aprinde valvataia”, spune Unteanu.

Unteanu relateaza in Adevarul ca a porimit, in cursul ultimilor doi ani, de cand PSD si ALDE au declansat atacul asupra justitiei, numeroase mesaje de la politicieni europeni privind directia ingrijoratoare in care se indreapta Romania. El le-a tranmis mai departe, insa nimeni din coalitia nu a avut urechi sa le auda.

„Eu am obosit de cand va transmit semnal dupa semnal privind urmarile grave si de durata ce le are deja cursa nebuneasca, pe foarte repede inainte – a scrierii, votarii si adoptarii legilor esentiale din arhitectura justitiei romane. Mesajele mele veneau de la politicieni, exprimau punctele de vedere repetate si ras-repetate ale unor institutii din structurile europene, ar fi trebui sa functioneze drept niste avertismente.

Ar fi urmat, in logica unor sisteme democratice functionale si a unei guvernari normale si responsabile, ca macar cateva dintre ele sa se constituie in tot atatea semnale grave de alarma ca, daca procesul prost inceput avea sa continue, rezultatele nu puteau sa intarzie, erau predictibile. Iar explicatia pe care am auzit-o de zeci si zeci de ori si pe care v-am transmis-o ca atare pleca de la tulburatoarele similaritati care se pot stabili intre aspectele criticate de Consiliu, de Comisie si de Parlamentul European ca fiind incalcari grave si repetate ale statului de drept in Ungaria sau Polonia.

S-a mai spus si am transmis acest lucru: daca vreti sa schimbati ceva, foarte bine, dar faceti-o bine si, mai ales, nu lasati ca ceea ce era la inceput o banuiala avizata legata de celebra Ordonanta 13 esuata doar in urma protestului popular sa devina certitudine europeana si internationala: coalitia PSD-ALDE aflata la guvernare incearca sa subordoneze justitia, pe modelul a ceea ce se acuza a se intampla in Polonia sau Ungaria, vreti sa schimbati, urmati circuitul clasic al mecanismelor democratice, nu ignorati vocea societatii civile, explicati cu buna credinta sensul reformelor si nu jucati la nesfarsit cartea de forta a Ordonantelor de Urgenta.

Mesajele au fost ignorate. Iar cand situatia a inceput sa se deterioreze, guvernantii au iesit la atac impotriva reprezentantilor institutiilor europene cu o violenta si cu o virulenta extreme, asta mai ales ca partidele la guvernare au inceput sa simta efectele rapide ale cordonului sanitar pe care familiile europene au inceput sa-l teasa in jurul lor. Lucru usor de facut deoarece, din pacate, pe liderii unguri sau polonezi greu este sa-i treci in zona de izolare, dar pe ai nostri, cum nici macar nu-i cunosc foarte bine, lucrurile stau cu totul altfel, mai ales ca lobby-ul romanesc este zero barat”, scrie Unteanu in Adevarul.

„Uite ce-a iesit, adica o Opinie a Comisiei de la Venetia care este absolut dramatica si care rastoarna, bucata cu bucata si punct cu punct toate argumentele caracterizate drept irefutbile si in spirit european sustinute de ministrul nostru de justitie si de sefii comisiilor parlamentare de profil. Astazi am primit comunicatul de presa asupra textului care, integral, se anunta a fi publicat luni dupa-amiaza. ‘In Opinia adoptata azi Comisia de la Venetia din cadrul Consiliului Europei isi exprima ingrijorarea ca multe dintre propunerile de amendamente la Codul Penal si Codul de Procedura Penala din Romania slabesc in mod serios eficienta cu care sistemul sau de justitie lupta impotriva coruptiei, crimelor cu violenta si crimei organizate’. Mai serios si mai grav nici ca se putea. Practic, acest tip de consideratii le-am auzit atunci cand eram la inceputul foarte durerosului drum al rapoartelor succesive din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, preconditia absoluta impusa Romaniei – alaturi de Bulgaria – pentru ca Statele Membre sa ne accepte in joc. Veti citi Opinia Comisiei de la Veneti si va veti infiora deoarece este absolut imposibil sa nu sesizati cat de dramatice sunt multiplele observatii. Pagini si pagi de observatii si sugestii, unele ultra-urgente, altele pentru stadiul in care s-ar dori modificari de substant”, adauga jurnalistul.

El a vorbit cu raportorul pe Codul Penal si Codul de Procedura Penala din cadrul Comisiei de la Venetia, Martin Kuijer de la Universitatea din Amsterdam. Iata concluziile acestuia:

„Dezbaterea publica a fost centrata pe acuzatia ca aceste amendamente in forma de acum au potentialul de a mina lupta impotriva coruptiei din Romania. Sa dau un singur exemplu. Amendamentele legate de aduzul in serviciu (art 297CC) introduce conditii noi, adica precizeaza ca functionarul public trebuie sa fi obtinut un beneficiu material pentru el, pentru un membru de familie sau pentru o ruda. Acest amendament reprezinta o decriminalizare potentiala a faptei in cauza deoarece, in cele mai julte cazuri, cel care profita este un prieten sau un coleg. Si foarte adesea nu priveste un beneficiu material. Va avea un serios impact negativ asupra eforturilor pentru eradicarea situatiei in care persoane cu functii oficiale abuzeaza de pozitia lor. Dar trebuie sa subliniez si impactul potential al amendamentelor este cu mult mai mare decat lupta impotriva coruptiei: pot avea un efect negativ asupra insusi sistemului justitiei. Si asta este foarte adevarat mai ales in cazul amendamentelor propuse la Codul de Procedura Penala.

Unele amendamente vor aduce obligatia ca Procurorul sa-l informeze pe suspect anterior declansarii investigatiei penale, spre exemplu in cazul mandatului de perchezitie a unei locuinte. Nu este o presupunere teoretica faptul ca, intr-o asemenea situatie, vor fi distruse probe …Apoi, avem problema noii reguli ca o investigatie sa fie terminata in maximum un an caci, in caz contrar, cazul va fi inchis…Ne temem ca aceste schimbari, mai ales prin efectul lor cumulativ, vor afecta capacitatea justitiei romane de a oferi protectia legala victimelor infrcatiunilor. Statele au obligatia de a se asigura ca legislatia lor penala este eficienta in lupta impotriva formelor serioase de delicte si ca autorii acestora nu se bucura de impunitate”, a spus Kuijer.

„Ai nostri s-au jucat cu focul si cum se aprinde valvataia. Dar, veti vedea, evident ca nimeni nu e vinovat si lucrurile se vor tari mai departe. Dar cine va plati vreodata pentru trimiterea Romaniei in zona de indiferenta a unei Europe care vrea acum sa joace jocuri mari si pe bani cu cine vrea si poate?”, concluzioneaza Unteanu.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Recent Posts

China a inaugurat un megaport in Peru. America de Sud, urmatorul continent dupa Africa in care China isi extinde interesele

La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…

2 ore ago

COP29, Azerbaidjan: „Fara reduceri rapide ale emisiilor, nicio economie din G20 nu va fi scutita de macelul economic determinat de clima”

Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…

4 ore ago

Gazprom spune ca, in pofida opririi livrarilor catre Austria, exporturile de gaze rusesti catre Europa sunt stabile

Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…

4 ore ago

Nava-spion a Rusiei, „condusa” fortat afara din zona de „cabluri esentiale” din Marea Irlandei. Securitatea traficului global de internet, amenintata de Moscova

Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…

5 ore ago

A inceput Postul Craciunului 2024. Ce nu au voie romanii sa manance timp de 40 de zile si cand sunt evenimente cu dezlegare la peste

Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…

3 ore ago

In ciuda crizei industriei auto, Stellantis promite ca nu va inchide fabrici si nu va concedia angajati in Italia

Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…

5 ore ago