„Eu zic ca nu este foarte complicat”. Procurorul general traduce pentru liderii coalitiei PSD-ALDE concluziile raportului MCV

politica

Procurorul general Augustin Lazar a declarat, miercuri, ca raportul Comisiei Europene privind MCV retine o situatie de regres, in principal din cauza propunerilor de modificare a Legilor Justitiei.

„Concluziile raportului retin, in mod evident, o situatie de regres fata de raportul din ianuarie 2017 si aceasta in principal din cauza propunerilor privind Legile Justitiei, care au avut un impact negativ si care au starnit ingrijorare. In cadrul raportului, se recomanda sa fie avute in vedere propunerile facute de magistrati, propuneri care conserva independenta magistraturii.

Ne aducem aminte ca unele dintre aceste propuneri priveau numirea procurorilor in functii de conducere dupa un sistem transparent si robust, un sistem care sa fie similar celui pentru numirea presedintelui Inaltei Curti. In continuare, se recomanda ca institutiile statului roman sa lucreze impreuna, sa coopereze pentru a ajunge la rezolvarea acestei situatii. Eu zic ca nu este foarte complicat.

Nu poate exista cooperare acolo unde se impun niste lucruri din exterior, iar cuvantul magistraturii nu este ascultat. (…) Fata de raportul din ianuarie 2017, este un regres care ar putea determina reconsiderarea unor obiective care au fost considerate deja indeplinite in raportul din ianuarie”, a afirmat procurorul general, la sediul PICCJ, intr-o declaratie de presa dupa publicarea raportului privind MCV.

Augustin Lazar a sustinut ca sunt sanse ca Mecanismul de Cooperare si Verificare sa fie ridicat in 2018.

„Cu totii ne dorim ca la termenul acesta nou care a fost fixat pentru sfarsitul anului 2018 sa fie indeplinite toate conditionalitatile, sa se realizeze ceea ce asteptam cu totii, ca in final sa se incheie in mod fericit monitorizarea. Ar fi pacat de munca care s-a desfasurat pe parcursul a 10 ani. Am facut progrese pas cu pas. Ar fi pacat sa renuntam la aceasta munca de atatia ani, cand, de fapt, malul este foarte aproape. Eu zic ca sunt conditii bune pentru ridicarea monitorizarii in anul 2018. De felul meu sunt optimist si cred ca sunt aspecte care pot fi rezolvate si cred ca se va ajunge la o solutie rezonabila”, a spus Lazar.

Potrivit acestuia, magistratura din Romania a ajuns la maturitate si este capabila sa tina ridicata „faclia de cultura juridica”, chiar daca unii incearca sa o testeze.

„Eu am mai spus ca MCV a fost un fel de casca de protectie pentru magistratura romana, in perioada aceasta in care am avut un santier mare al modernizarii. Aceasta casca se va ridica numai daca vor fi indeplinite toate conditionalitatile si ne gandim si noi ca, in 2018, Romania va avea Presedintia UE si toate institutiile vor fi interesate sa faca un efort. Daca vor umbla la Legile Justitiei sa le modifice la maniera pozitiva care sa asigure o fortificare a independentei magistraturii si nu altfel, in aceste circumstante ar trebui ca toate institutiile sa lucreze in aceeasi directie. (…) Magistratura romana a ajuns la maturitate si ea este capabila sa tina faclia de cultura juridica ridicata, fara sa o mai supuna cineva la vreo restrictie de autoritate. Dar unii vad ca incearca sa testeze in continuare, sa vada cat de puternic este corpul magistratilor. Magistratii sunt maturi si nu vor reusi cei care au alte ganduri”, a explicat procurorul general.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: