Euro digital prinde contur, bancile sunt ingrijorate: „Pierderi de venituri”. Teorii ale conspiratiei sustin ca se urmareste o supraveghere generalizata a cetatenilor

externe

Comisia Europeana urmeaza sa prezinte miercuri cadrul legislativ pentru viitorul euro digital, un proiect care genereaza teorii conspirationiste si ostilitatea bancilor fara a raspunde insa la o veritabila asteptare a cetatenilor, transmite AFP, preluata de Agerpres.

„Pentru moment, euro digital pare o solutie in cautarea unei probleme pe care sa o rezolve”, ironizeaza eurodeputatul german, Markus Ferber. Potrivit acestuia, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana „trebuie inca sa explice in mod convingator de ce am avea nevoie”.

Pentru BCE, dematerializarea crescuta a platilor, in special in contextul exploziei comertului electronic, necesita crearea unui euro digital, in caz contrar existand riscul ca moneda unica sa fie concurata din ce in ce mai mult de criptomonede sau de versiunile digitale ale monedelor straine.

Institutia cu sediul la Frankfurt a demarat in luna iulie 2021 un studiu cu privire la furnizarea de monede si bancnote sub forma electronica, incepand din 2027 sau 2028.

Proiectul de act normativ ce va fi prezentat miercuri ar urma sa stabileasca cadrul juridic necesar. Acest proiect va fi negociat timp de mai multe luni cu statele membre si Parlamentul European.

Euro digital genereaza inainte de toate incertitudini alimentate de campaniile de dezinformare. Pe retelele sociale au aparut zvonuri ca se intentioneaza eliminarea banilor gheata pentru a permite o supraveghere generalizata a cetatenilor, prin intermediul controlului achizitiilor si tranzactiilor lor financiare.

Cu toate acestea, moneda electronica nu va fi decat o optiune de plata suplimentara, care va completa numerarul. Stocat pe un card sau pe telefonul mobil, euro digital va oferi o optiune de plata care va conserva anonimatul.

Insa micile companii si anumite asociatii cu scop nelucrativ vor putea refuza sa accepte plati cu euro digital, la fel ca si persoanele fizice in cadrul tranzactiilor lor personale, potrivit unei versiuni de a lucru a proiectului de reglementare consultat de AFP.

Euro digital „nu va inlocui numerarul” iar cetatenii europeni vor fi liberi sa il utilizeze sau nu, a precizat saptamana trecuta Francois Villeroy de Galhau, membru in Consiliul guvernatorilor BCE. Va avea aceleasi caracteristici ca si banii lichizi si va garanta respectul vietii private, a dat asigurari Francois Villeroy de Galhau intr-o conferinta organizata la Paris.

China testeaza deja la scara larga un yuan digital. SUA si Marea Britanie au si ele in vedere o versiune electronica a monedelor lor.

„Atunci cand totul devine digital, de ce moneda bancii centrale sa fie singura care ramane sub forma de hartie?”, se intreaba Francois Villeroy de Galhau.

Partizanii subliniaza ca un euro electronic va asigura un serviciu universal si gratuit, beneficiind de o garantie publica. Va fi accesibil celor patru milioane de europeni care in prezent nu au un cont bancar in conditiile in care platile online devin o nevoie fundamentala. Biroul european al Uniunii Consumatorilor s-a declarat si el foarte favorabil acestui proiect.

Insa bancile sunt ingrijorate de posibilele pierderi de venituri si de riscurile pentru stabilitatea financiara daca persoanele particulare isi vor retrage masiv depozitele din conturile curente pentru a le depozita in euro digital. La fel ca si monedele si bancnotele, stocurile de euro digital nu ar mai fi inscrise in bilanturile lor.

Pentru a linisti institutiile financiare, textul Comisiei prevede ca BCE „va dezvolta instrumente pentru a limita utilizarea euro digital ca rezerva de valoare”. Practic, BCE va impune fiecarei persoane particulare un plafon pentru euro digital. In luna mai un responsabil de la BCE sugera un plafon de 3.000 de euro.

Utilizatorii „nu vor avea o relatie contractuala cu BCE”, se mai arata in proiectul de reglementare. Euro digital va fi distribuit de banci care il vor putea integra in serviciile existente.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: