Pilotii ucraineni au inceput sa se antreneze in Danemarca si Statele Unite ale Americii pentru a putea primi in dotare aparate de zbor F-16 din Danemarca si Suedia, Centrul european de instruire F-16 (European F-16 Training Center, EFTC), inaugurat luni la Fetesti, urmand sa fie un alt obiectiv deschis acestora, relateaza Agerpres.
EFTC – gazduit de Baza aeriana „Locotenent aviator Gheorghe Mociornita” – a fost realizat in baza unui acord de colaborare prin care ministerul roman al Apararii a pus la dispozitie Baza 86 Aeriana, facilitatile de instruire si sprijinul natiunii-gazda, Fortele Aeriene Regale ale Tarilor de Jos pun la dispozitie aeronave F-16, iar compania americana Lockheed Martin asigura instructorii si mentenanta.
„Vom incepe (la Fetesti, n.red.) bineinteles cu antrenamentul pilotilor romani, dar vrem de asemenea sa antrenam piloti ucraineni, deoarece Olanda si celelalte state partenere, Danemarca si Norvegia, se pregatesc sa livreze aparate F-16 Ucrainei. E nevoie sa urgentam intarirea fortelor aeriene, iar antrenamentele au inceput in Danemarca, in SUA si ma bucur foarte mult ca acum avem acest centru european”, a declarat, la finalul ceremonialului de inaugurare, ministrul olandez al Apararii, Kajsa Ollongren.
La randul sau, ministrul Apararii Nationale, Angel Tilvar, a subliniat progresul rapid facut in realizarea obiectivului din Fetesti.
„Lucrurile s-au derulat foarte repede. Exista un tempo, o cadenta a sosirii echipamentelor, a aparatelor F-16. Totul e planificat. Pilotii ucraineni vor incepe de indata ce au satisfacute cerintele de pre-antrenament care se refera la deprinderea elementelor de abilitati lingvistice si, in functie de fiecare pilot, pregatirea va fi adaptata”, a declarat ministrul Apararii.
In opinia oficialului guvernamental roman, EFTC este o forma de recunoastere a increderii statelor NATO in Romania.
„In conditiile in care urmeaza sa primim 32 de aparate, pentru noi era extrem de important ca cerinta de pregatire a pilotilor romani sa fie satisfacuta. Aparatele de tip F-16 vor mai fi prezente in Europa cel putin 20 de ani. Sunt importante si ne dorim sa avem piloti cat mai bine pregatiti. Prezenta acestui centru in Romania este, daca vreti, si o forma de a recunoaste faptul ca Armata Romaniei si militarii romani sunt de incredere si pot contribui la apararea flancului estic”, a mai spus ministrul Apararii, Angel Tilvar.
Potrivit Ministerului Apararii Nationale, EFTC va fi un hub international pentru instruirea pilotilor de aeronave F-16 si va facilita cresterea interoperabilitatii dintre aliati. Totodata, va contribui la crearea unor standarde operationale comune si la intarirea capacitatii Aliantei Nord-Atlantice de a face fata provocarilor complexe din regiunea Marii Negre si din Europa de Est.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…