Pentru al doilea an consecutiv, temuta penurie de gaze naturale din Europa nu s-a materializat inca, dar consumatorii vor continua sa plateasca tarife mult mai mari decat in trecut, relateaza CNBC.
O situatie de criza a fost evitata iarna trecuta, in urma unor eforturi sustinute pentru a gasi noi furnizori, pentru a redeschide vechile instalatii de stocare si pentru a lansa initiative de reducere a consumului in unele zone cu consum mare de energie, deoarece fluxurile din Rusia au secat in urma invaziei in Ucraina in februarie 2022.
Potrivit unui studiu publicat de Moody’s in aceasta luna, UE avea stocuri de gaze la un nivel record de aproximativ 97,5% la sfarsitul lunii noiembrie 2023, ceea ce inseamna atat un risc foarte scazut de penurie de energie in aceasta iarna, cat si o pozitie puternica pentru urmatorul sezon rece, au constatat analistii.
„Rezervele imbunatatite de energie ale Europei la intrarea in aceasta iarna sunt rezultatul eficientei actiunilor guvernamentale si a economiilor consistente de energie, atat din partea gospodariilor, cat si a companiilor”, se arata in studiul Moody’s, care citeaza ca elemente de imbunatatire a situatiei rezervele mai mari de gaze naturale lichefiate (GNL) in 2023, o disponibilitate mai mare a centralelor nucleare si hidroelectrice si o iarna blanda.
Scaderea consumului a fost ajutata si de stagnarea economica de pe continent, se mai arata in studiu.
Moody’s se asteapta ca stocarea de gaze sa fie mai mare decat se anticipase anterior, la 55% la sfarsitul lunii martie 2024.
Cu toate acestea, „preturile europene la gaze vor ramane ridicate si volatile”, constata raportul.
Folosind datele Factset, Moody’s a constatat ca preturile europene la gaze sunt mult peste media lor din perioada 2015-2019 – si le vede ramanand peste acest nivel cel putin pana in 2031. In 2020 si 2021, preturile au fost sub medie.
Moody’s spune ca preturile gazelor vor ramane volatile in primul rand din cauza „riscurilor geopolitice crescute, care reflecta vulnerabilitatea lor intrinseca la intreruperile de aprovizionare”.
O volatilitate suplimentara a aparut in urma razboiului dintre Israel si Hamas, care a ridicat primele de risc si a determinat cresterea preturilor spot la gaze, in ciuda distantei relative a Europei fata de conflict, spun cercetatorii.
Potrivit Moody’s, „in scenariul advers putin probabil in care conflictul ar putea escalada in regiunea mai larga cu implicarea directa a Iranului, preturile europene la gaze ar putea urca la niveluri similare celor observate in urma invaziei Rusiei in Ucraina. Acest scenariu ar afecta activitatea economica si ar adauga noi provocari pentru sectoarele energo-intensive”.
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…
Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…
Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, anunta vineri ca "pe masura ce timpul trece si ziua alegerilor…
Uniunea Europeana ar trebui sa revizuiasca sanctiunile impotriva Rusiei, deoarece acestea mentin preturile ridicate la…