Italia, Spania si Franta nu au participat la atacurile americane si britanice impotriva gruparii houthi din Yemen si nu au semnat o declaratie emisa de 10 tari care sa justifice atacurile, potrivit Reuters.
Divergenta evidentiaza diviziunile din Occident cu privire la modul de a face fata houthilor sustinuti de Iran, care au vizat de saptamani intregi nave civile in Marea Rosie, in ceea ce ei spun ca este un protest impotriva campaniei militare a Israelului in Fasia Gaza.
Avioane de razboi, nave si submarine americane si britanice au lansat peste noapte zeci de lovituri aeriene in Yemen, ca razbunare pentru atacurile repetate ale rebelilor asupra uneia dintre cele mai aglomerate rute de transport comercial din lume.
Tarile de Jos, Australia, Canada si Bahrain au oferit sprijin logistic si de informatii pentru operatiune, au declarat oficialii americani. In plus, Germania, Danemarca, Noua Zeelanda si Coreea de Sud au semnat o declaratie comuna cu aceste sase natiuni care apara atacurile peste noapte si avertizeaza cu privire la actiuni ulterioare pentru a proteja fluxul liber al comertului cu Marea Rosie daca houthitii nu s-au dat inapoi.
O sursa din biroul premierului Giorgia Meloni a declarat ca Italia a refuzat sa semneze declaratia si, ca urmare, nu i s-a cerut sa participe la atacuri.
Cu toate acestea, o sursa guvernamentala a spus ca Italiei i s-a cerut sa participe, dar a refuzat din doua motive – in primul rand pentru ca orice implicare a Italiei ar fi avut nevoie de aprobarea parlamentara, ceea ce ar fi durat, si in al doilea rand pentru ca Roma a preferat sa urmeze o politica de „calmare” in Marea Rosie.
Cateva ore mai tarziu, o declaratie guvernamentala a adaugat ca „Italia sprijina operatiunile tarilor aliate, care au dreptul de a-si apara navele, in interesul fluxurilor comerciale globale si al asistentei umanitare”.
Vorbind sub conditia anonimatului, un oficial francez a spus ca Parisul se teme ca, alaturandu-se la atacurile conduse de SUA, ar fi pierdut orice parghie pe care o avea in discutiile pentru a calma tensiunile dintre Hezbollah si Israel. Franta si-a concentrat o mare parte din diplomatia in ultimele saptamani pe evitarea unei escaladari a tensiunilor in Liban.
Intrebat daca Franta a refuzat sa participe, purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate al SUA, John Kirby, a spus ca nu va detalia conversatiile diplomatice.
„Ati vazut lista persoanelor care au participat”, a spus el. „La nivel international, chiar si cei care nu au fost implicati activ in lansarea bombelor – multi dintre partenerii nostri de coalitie s-au inscris pentru sprijin, sprijin neoperational”.
Semnaland un posibil sprijin tacit pentru actiunea SUA, Ministerul francez de externe a emis o declaratie in care spunea ca Houthis sunt responsabili pentru escaladarea tensiunilor in zona. Cu toate acestea, un diplomat care cunoaste pozitia Frantei a spus ca Parisul nu crede ca atacul ar putea fi considerat autoaparare legitima.
Ministrul spaniol al Apararii, Margarita Robles, a declarat ca Madridul nu s-a alaturat actiunii militare din Marea Rosie pentru ca doreste sa promoveze pacea in regiune. „Fiecare tara trebuie sa dea explicatii pentru actiunile sale. Spania va fi intotdeauna angajata in pace si dialog”, a spus ea reporterilor la Madrid.
Ministrul italian al Apararii, Guido Crosetto, la inceputul acestei saptamani, si-a exprimat clar reticenta de a viza houthii, spunand ca agresiunea lor trebuie oprita fara a declansa un nou razboi in regiune.
Opiniile divergente din Occident cu privire la modul de abordare a amenintarii houthi au aparut luna trecuta, cand Statele Unite si un numar de aliati au lansat Operatiunea Prosperity Guardian pentru a proteja navele civile pe caile de navigatie aglomerate din Marea Rosie.
Italia, Spania si Franta nu s-au inscris in misiune, nedorind sa-si puna navele sub comanda SUA. Cele trei tari participa deja la o operatiune anti-piraterie a UE in largul Cornului Africii, iar ministrul spaniol al apararii a declarat vineri ca Uniunea Europeana ar putea decide in curand o noua initiativa.
„UE ar putea decide in cateva zile ca ar trebui sa inceapa o misiune (navala). Nu stim inca domeniul de aplicare daca acea misiune este aprobata, dar, intre timp, pozitia Spaniei, dintr-un simt al responsabilitatii si angajament fata de pace, nu inseamna sa intervina in Marea Rosie”, a spus ea.
“Berkshire Hathaway acumuleaza numerar intr-un mod vazut doar inainte de criza financiara, dar de data…
Federatia de fotbal din Kosovo (FFK) a denuntat sambata "atmosfera inacceptabila si nesigura" in care…
O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…
Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…