Europa lanseaza marti puternica racheta Ariane 6. UE dovedeste ca poate sa ajunga in spatiu si fara rachetele rusesti Soiuz sau cele americane de la SpaceX
Agentia Spatiala Europeana a asteptat aproximativ un deceniu pentru prima lansare a Ariane 6, o noua racheta puternica. Vehiculul nou-nout este in sfarsit gata de zbor – si daca totul merge bine, natiunile europene vor avea din nou acces independent la ultima frontiera, un pas crucial pentru explorarea spatiului si obiectivele economice ale tarilor si companiilor de pe continent, relateaza The New York Times.
Lansarea Ariane 6 este programata pentru marti, 9 iulie, de la portul spatial european din Kourou, Guiana Franceza, intre orele 14.00 si 18.00, ora Europei de Est.
Europa nu are acces independent la spatiu din 2023, cand Ariane 5, vehiculul care a precedat Ariane 6, a zburat pentru ultima data. O alta racheta ESA mai mica, Vega-C, este la sol din 2022 din cauza unui zbor esuat.
In trecut, multe dintre misiunile Europei zburau pe rachete rusesti Soiuz. Dar invazia Rusiei in Ucraina a dus la o ruptura a relatiei in 2022, punand capat utilizarii de catre Europa a lansatoarelor rusesti.
In acelasi timp, nevoia Europei de a ajunge in spatiu – inclusiv pentru monitorizarea climei, satelitii de navigatie si explorarea Lunii, a planetei Marte si a altor planete – a crescut. In ultimul an, misiuni cheie ale ESA au zburat pe rachete SpaceX, inclusiv Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer, doi sateliti ai sistemului de navigatie Galileo si telescopul spatial Euclid.
In loc sa se bazeze pe partenerii internationali, o racheta construita la nivel comunitar ar putea garanta ca misiunile europene, atat cele institutionale, cat si cele comerciale, vor fi prioritizate in functie de propriile lor conditii.
Construita de Arianespace, o companie aerospatiala franceza, Ariane 6 este cel mai recent model dintr-o familie de rachete care dateaza din anii 1970.
In comparatie cu Ariane 5, Ariane 6 vine cu mai multe imbunatatiri, cum ar fi un etaj superior propulsat de un motor care poate fi reaprins de pana la patru ori. Acest lucru face posibil ca misiunile care necesita orbite de diferite altitudini sa zboare cu o singura racheta. Ultimul impuls poate fi, de asemenea, utilizat pentru a manevra etajul superior in afara orbitei, unde acesta va arde in atmosfera terestra in loc sa contribuie la populatia tot mai mare de deseuri spatiale.