Europa se pregateste de razboi, dar ministrul Apararii, Angel Tilvar, nu vede nicio amenintare: „Serviciul militar obligatoriu este exclus”
Serviciul militar obligatoriu este exclus, dar exista o preocupare la nivelul MApN pentru serviciul militar voluntar, a declarat, luni, ministrul Apararii Nationale, Angel Tilvar.
„Serviciul militar obligatoriu este exclus. Nu exista in momentul acesta nicio discutie despre acest lucru. In ceea ce priveste serviciul militar voluntar (…) exista o nevoie de rezerva, orice armata isi pune problema rezervei. A fost o perioada cand, pe baza contractuala, primind 30 % din solda, doua saptamani pe an exista o anumita instruire si se facea o selectie si un concurs in care era asigurata aceasta rezerva. In momentul de fata, exista o preocupare la nivelul ministerului pentru acest serviciu militar voluntar, care vine sa satisfaca nevoia de rezerva, pentru ca, in orice tara din lumea aceasta exista si aceasta preocupare, pentru a asigura rezerva armatei”, a afirmat Tilvar la Euronews.
El a amintit ca exista un proiect privind un stagiu militar de cateva luni, pentru persoane intre 18 si 35 de ani, care vor primi o prima la final. Scopul acestui proiect este de a avea „o rezerva”, a aratat ministrul, citat de Agerpres.
„Armata romana a trecut de la peste 320.000 de oameni, a ajuns in situatia la avea in jur de 80 (de mii – n.r.), vreo 75.000 de militari, vreo 14.000 sau 15.000, personal contractual si cred ca 407 sau 408 functionari publici. Deci, din punct de vedere numeric, armata a scazut si categoric, nevoile operationale sunt cele care sunt, ele sunt motivate si de situatia in care ne aflam, pentru ca este o situatie care nu a mai fost in Europa de foarte mult timp”, a detaliat ministrul.
El a subliniat ca Romania „nu este in pericol de razboi, nu este in pericol sa fie atacata”.
„Asta nu inseamna ca un stat ca Romania, un stat serios, membru al unei aliante politico-militare importante, cea mai importanta din istoria omenirii, nu trebuie sa fie in acord si in linie cu ce se intampla si in alte armate din acest punct de vedere”, a completat Tilvar. Ministrul a punctat ca anul trecut, au iesit din sistem aproape 7.000 de angajati. „Acest lucru trebuie compensat cumva”, a precizat Angel Tilvar.