Persoanele care locuiesc in Uniunea Europeana ar trebui sa isi faca provizii de urgenta in cazul izbucnirii unui razboi sau a unei alte urgente majore, se recomanda intr-un nou document, relateaza Newsweek.
Documentul privind pregatirea civila si militara a Europei, publicat miercuri, a fost redactat de fostul presedinte finlandez Sauli Niinisto in calitatea sa de consilier special al presedintelui Comisiei Europene.
Materialul constata ca UE nu a fost pregatita nici pentru pandemia COVID-19, nici pentru agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei si ca trebuie sa treaca „de la reactia la pregatirea proactiva”.
Ca parte a acestei strategii, UE ar trebui sa sfatuiasca cetatenii sa isi faca provizii care sa le ajunga pentru cel putin 72 de ore in caz de urgenta, se arata in document.
Acesta sfatuieste statele membre sa ofere cetatenilor orientari privind constituirea de stocuri, evacuarile si modul de acces la serviciile de urgenta, printre altele.
Un studiu citat in material prezinta diverse provizii esentiale pe care gospodariile ar trebui sa le aiba in caz de urgenta, inclusiv rezerve de alimente, bauturi si medicamente, o lanterna si un radio cu baterii.
Sfaturile vizeaza pregatirea cetatenilor UE pentru situatii de urgenta, de la o alta pandemie la conditii meteorologice extreme sau agresiuni armate.
Pandemia COVID-19 a determinat oamenii din intreaga lume sa inceapa brusc sa cumpere bunuri pentru a-si face provizii, ceea ce a dus la disparitia anumitor produse.
Desi documentul nu mentioneaza agresiunea rusa ca fiind singura amenintare posibila, o mentioneaza ca fiind una majora.
„Nu avem un plan clar cu privire la ce va face UE in cazul unei agresiuni armate impotriva unui stat membru. Amenintarea de razboi pe care Rusia o reprezinta pentru securitatea europeana ne obliga sa abordam acest aspect ca element central al pregatirii noastre, fara a submina activitatea de pregatire pentru alte amenintari majore”, se arata in raport.
In document se precizeaza ca, desi amenintarea agresiunii ruse este resimtita cel mai mult de vecinii sai imediati, orice actiune a Rusiei impotriva unui stat membru al UE ar avea impact asupra tuturor celor 27 de tari ale blocului comunitar.
„Integritatea teritoriala si independenta politica a fiecarui stat membru sunt inextricabil legate de cele ale altor state membre si ale UE in ansamblu”, se arata in material.
In document se afirma ca responsabilizarea cetatenilor ar trebui sa se afle in „centrul” unei strategii globale de pregatire si ca blocul comunitar ar trebui sa sensibilizeze si sa incurajeze increderea in sine a populatiei sale.
Documentul propune, de asemenea, alte masuri la nivelul UE, cel putin 20 % din bugetul total al blocului fiind necesar sa fie alocat consolidarii securitatii si pregatirii pentru situatii de criza. De asemenea, materialul sugereaza un plan de intensificare a schimbului de informatii intre tarile UE.
Secretariatul General al Guvernului a dat publicitatii, vineri, costurile renovarii vilei de pe strada Aviatorilor,…
Declaratii halucinante a doi lideri de marca ai PSD, Sorin Grindeanu si Paul Stanescu, in…
Procurorii DIICOT ar tine la sertar in mod voit dosarul Nordis in care sunt cercetate…
Coreea de Nord s-a laudat vineri ca noua racheta balistica intercontinentala pe care tocmai a…
Elon Musk poate continua sa ofere bani alegatorilor inregistrati - pentru moment, a decis un…
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat joi ca este „dreptul suveran al Ungariei…