Eurostat: Romania, printre tarile UE cu o rata anuala a inflatiei ridicata, in iulie
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut la 6,1% in iulie, de la 6,4% in iunie, in timp ce Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia si Romania sunt statele membre UE cu cel mai ridicat indice al preturilor de consum, arata datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat), scrie Agerpres.
In iulie, tarile membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflatiei au fost Ungaria (17,5%), Slovacia si Polonia (ambele cu 10,3%), Cehia (10,2%) si Romania (8,9%). La polul opus, tarile membre UE cu cele mai scazute rate anuale ale inflatiei au fost Belgia (1,7%), Luxemburg (2%) si Spania (2,1%).
Comparativ cu iunie, rata anuala a inflatiei a scazut in 19 tari membre, inclusiv in Romania (de la 9,3% la 8,9%), a ramas stabila in Suedia si a crescut in sapte state membre UE.
In zona euro, rata anuala a inflatiei a scazut la 5,3% in iulie, de la 5,5% in iunie. Datele Eurostat arata ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, s-a situat la 6,6% in iulie, de la 6,8% in iunie. Inflatia de baza este indicatorul urmarit cu atentie de catre BCE la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca se asteapta ca rata inflatiei in zona euro sa se situeze la 5,4% in 2023 si la 3% in 2024, dupa ce in martie estima un nivel de 5,3% anul acesta si de 2,9% anul viitor. In 2025 inflatia ar urma sa se situeze la 2,2% (fata de un nivel de 2,1% prognozat in martie).
Chiar daca sunt departe de tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana, cele mai recente date Eurostat ar putea sa ii ajute pe oficialii BCE care sustin ca inflatia din zona euro este pe o panta clara, chiar daca una lina, descrescatoare si in consecinta gardienii euro isi permit sa ia o pauza cu majorarea dobanzilor, cel putin la urmatoarea lor reuniune de politica monetara din septembrie.