Evacuarea apei din lacul de acumulare Kahovka scoate la iveala arme si ramasite de soldati din Al Doilea Razboi Mondial

externe

Pe masura ce apele vastului lac de acumulare Kahovka se retrag, noroiul de pe fundul lacului arata cicatricele razboaielor din Ucraina, scrie Business Insider.

Malurile noroioase ramase dupa distrugerea barajului Kahovka au scos la iveala resturi de rachete moderne de aparare antiaeriana, de tipul celor pe care Rusia si Ucraina le lanseaza asupra avioanelor celeilalte parti, precum si arme mult mai vechi, care dateaza din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand fortele sovietice si naziste s-au confruntat in intreaga Ucraina.

„Munitie, in special, chiar si din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, este gasita pe fundul lacului de acumulare Kahovska”, a anuntat duminica Ministerul ucrainean de Interne, in timp ce a ordonat civililor sa nu se apropie de baraj.

„Pe 10 iunie, tehnicienii in explozibili au efectuat 5 explozii controlate”.

Oleksandr Chechko, seful echipei ucrainene de deminare, a fost citat de Reuters spunand: „Adesea recuperam resturi de rachete S-300, resturi de rachete Smerch, iar dupa ce (nivelul) apei a scazut gasim munitii din al Doilea Razboi Mondial”.

S-300 sunt rachete sol-aer de fabricatie ruseasca, iar rachetele Smerch sunt rachete grele lansate de la lansatoare mobile.

Pericolele mai vechi care pandesc in zona amintesc de luptele grele pe care le-a cunoscut Ucraina in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Hotarati sa isi recastige fostul teritoriu dupa ce acesta a cazut in mainile germanilor, sovieticii au respins Wehrmachtul nazist in Batalia de aproape patru luni de la Dnepr, cu o forta de peste 2,5 milioane de soldati ai Armatei Rosii care au suferit pierderi masive.

Unii utilizatori de retele de socializare au distribuit videoclipuri si imagini izbitoare, dar neverificate, cu cranii gasite in noroi. Aceasta zona este periculoasa din cauza munitiilor neexplodate si a bombardamentelor rusesti, ambele complicand orice efort al oficialilor si jurnalistilor de a verifica informatiile.

Julian Borger, de la The Guardian, relateaza ca trupurile ar putea fi ale soldatilor germani care au fost lasate sa putrezeasca dupa batalia din 1943.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: