AUR este, cel putin partial, creatia serviciilor secrete romanesti, spune Anatol Salaru, fost ministru al Apararii din Republica Moldova si omul care l-a dat afara de la conducerea Armatei moldovene pe generalul Gorgan, dovedit spion GRU. Anatol Salaru a lasat de inteles, fara sa-l numeasca direct, ca generalul Florian Coldea il controla pe George Simion, seful AUR.
Interlocutorul, o persoana care a avut acces la numeroase informatii clasificate, afirma ca reteaua de spionaj din Ucraina a Rusiei pe filiera careia era prins si Simion a fost destructurata de ucraineni. Dar, in acelasi timp, a evitat sa explice, in dialogul cu aktual24.ro, de ce autoritatile romane au refuzat sa faca acelasi lucru pe plan intern, desi primisera toate informatiile necesare de la moldoveni si ucraineni.
Dialogul cu Anatol Salaru a adus in fata si alte elemente neasteptate, care se vad dinspre Chisinau, dar nu si de la Bucuresti. Politicianul moldovean a spus ca Romania nu mai are lideri politici autentici, iar actualilor conducatori romani le este efectiv frica de perspectiva unirii cu Republica Moldova, deoarece nu vor batai de cap. N-au anvergura istorica, a explicat Anatol Salaru, vor sa ramana doar la micile lor preocupari, de partid, personale sau pe functiile ocupate, si de aceea nu sunt interesati de marele proiect al unirii. Acesta mai are de asteptat pana la aparitia unor politicieni de anvergura. Fostul ministru moldovean a parut sa ii treaca in aceasta categorie marunta si pe cei trei candidati la presedintia Romaniei care se profileaza in toamna, Geoana, Ciuca si Ciolacu. Pe de alta parte, Anatol Salaru a explicat alte doua chestiuni care publicului larg din Romania nu-i sunt atat de limpezi: victoria Ucrainei asupra Rusiei va duce, automat, la disparitia Transnistriei ca enclava militara ruseasca, iar pentru Republica Moldova singura sansa de a avea acces la securitate este unirea cu Romania. Argumentele le puteti citi in interviul de mai jos.
„Politicienilor romani le este frica de unirea cu Moldova, le este frica sa-si asume anumite obligatiuni, le este frica de probleme, se gandesc doar la problemele lor mici, de partid, personale, dar nu gandesc global si nu sunt oameni istorici! Nu sunt mari personalitati“
Matei Udrea: Buna ziua, domnule Anatol Salaru. Va multumesc pentru amabilitatea de a imi acorda un interviu. Sunt convins ca ati urmarit alegerile din 9 iunie si ce s-a intamplat in Romania. Care credeti ca ar fi pentru toamna cea mai buna varianta de viitor presedinte pentru Romania? Din ce se profileaza acum, ar fi candidati siguri Geoana, Ciuca, Ciolacu.
Anatol Salaru: Buna ziua, va multumesc pentru invitatie. Din acesti trei candidati, il cunosc doar pe Ciuca. Pe ceilalti nu-i cunosc, nu stiu ce sa spun despre ei. Cred ca poporul roman este destul de inteligent ca sa faca alegerea potrivita. Si, din cate stiu, din ce am observat pana acum, presedintele trebuie sa aiba si o forta politica in spate, daca vrea sa- realizeze programul lansat in campania electorala. Un presedinte fara partid, fara o majoritate parlamentara, de multe ori este un presedinte care esueaza. Am trecut si in Republica Moldova prin asta, cand un presedinte a fost ales de o majoritate parlamentara, o candidatura de compromis, care de fapt nu a avut niciun sprijin nici in guvern, nici in Parlament si a fost redus la un maestru de ceremonii. Doar mai acorda decoratii si primea delegatiile straine. In rest, nu a putut sa se implice si nu a avut un cuvant de spus in politica interna si externa a statului. Probabil ca noi, cei din Republica Moldova, nu suntem alintati, ca alegatorii din Romania, si de multe ori suntem pusi in situatia sa alegem intre bine si rau, intre Europa si Rusia. Iar aici, in Romania, nu se pune aceasta problema, sa se aleaga intre un presedinte pro-rus sau si un presedinte pro-european, intre unul pro-NATO si unu anti-NATO. Cu exceptia lui George Simion, care cred ca este anti-NATO si anti-european si pro-rus, ceilalti candidati, Ciuca, Ciolacu si Mircea Geoana, sunt pro-europeni, pro-NATO, sunt pro-Ucraina, sunt anti-Rusia. Si sper ca nu se va repeta greseala de la europarlamentare, cand Romania a trimis in Parlamentul European opt deputati rusi! Opt deputati care au intrat pe platforma lui Putin in Parlamentul European!
Matei Udrea: Romania a trimis opt europarlamentar pro-rusi?
Anatol Salaru: Pai, sase de la AUR si doi de la SOS!
Matei Udrea: Aveti dreptate. Nu m-am gandit sa in felul acesta la problema. Din felul in care mi-ati raspuns, inteleg de la dumneavoastra ca Geoana s-ar incadra in acest portret, al unui presedinte fara o majoritate solida din punct de vedere parlamentar.
Anatol Salaru: In politica din Romania, orice este posibil, inclusiv chiar daca castiga alegerile Ciuca sau Ciolacu s-ar putea intampla sa se trezeasca fara un sprijin parlamentar, fara o majoritate parlamentara in spate, cum a patit si Traian Basescu cand a ramas fara o majoritate parlamentara. Si doar opinia publica, sau mai bine zis alegatorii, de doua ori l-au salvat de la impeachment (punere sub acuzare – n. red.). Si acelasi lucru se poate intampla si in Romania oricand, fiindca problema Romaniei, problema Republicii Moldova si in general a Occidentului este lipsa de lideri, este lipsa de oameni politici. Si eu, astazi, sa-mi fie iertata indrazneala sau obraznicia, dar in Romania nu vad un om politic de talie, capabil sa adune in jurul lui toate fortele politice pentru a face fata provocarilor la care este supusa astazi Europa, lumea civilizata, Occidentul. Si nici in Europa! Palide incercari vad din partea lui Macron, care a inteles ca Statele Unite este macinata acum de luptele interne, de campania electorala, de senilitatea candidatilor si de alte probleme care apar peste noapte acolo si a incercat sa ridice de jos steagul lumii libere scapat din Biden. Si partial i-a reusit. In Germania vedem un cancelar foarte slab. In alte tari la fel. Nu au nici capacitatea economica, nici cea politica pentru a prelua initiativa si a uni Occidentul impotriva amenintarii care vine din Est. Si cand spun din Est nu am in vedere doar Rusia, am in vedere si China, am in vedere si Iranul si alti prieteni de-ai lor care abia asteapta ca lumea sa se schimbe, sa fie anulate regulile care au pus baza crearii societatii occidentale dupa Al Doilea Razboi Mondial si a unei lume civilizate, unei lumi libere la care a semnat si Uniunea Sovetica. Si Rusia a dat garantii de securitate, de respectare a frontierelor, iar astazi Rusia incearca sa dea peste cap tot ce s-a obtinut cu atata sange si cu atata greutate si cu atatea sacrificii. De aceea, cand spun ca nu sunt in Occident, am in vedere ca noi nu avem astazi oameni politici de talia lui Reagan sau a lui Margaret Thatcher sau alti lideri, chiar si acel Helmut Kohl, care a reusit sa reunifice Germania si a reusit sa se impuna.
„Nu va permite nimeni un cap de pod rusesc intre doua tari membre ale Uniunii Europene. O victorie a Ucrainei asupra Rusiei va rezolva problema transnistreana intr-o singura zi! Armata rusa va fi obligata in cateva ore sa paraseasca teritoriul Republicii Moldova! Iar Republica Moldova nu va admite autonomie in stanga Nistrului. Doar in componenta Republicii Moldova, fara niciun fel de conditii! Sau Transnistria va muri din punct de vedere economic!“
Matei Udrea: Domnule Salaru, probabil ca stiti declaratia pe care a facut-o Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei inainte de alegerile din 9 iunie, cand a dat un interviu in care a spus ca Republica Moldova trebuie sa inteleaga ca nu va putea sa intre in Uniunea Europeana si in NATO pana cand nu va renunta la Transnistria. Cum s-a receptat aceasta declaratie a lui Basescu dincolo de Prut? Mai ales ca Basescu, cat timp a fost presedinte, a fost un mare sustinator al Moldovei. Sa nu uitam legislatia foarte favorabila pe care a facut-o, astfel incat multi cetateni moldoveni sa poata sa primeasca si cetatenie romana intr-un mod mai usor decat se facea pana atunci.
Anatol Salaru: Atunci cand vorbesti din postura de lider european este una si atunci cand vorbesti in postura de ex-presedinte este cu totul altceva. Iar mesajul care venit de la liderii europeni si anul trecut, dar si in 2022, a fost ca Republica Moldova va deveni membra a Uniunii Europene cu sau fara Transnistria. Este important pentru toti ca Transnistria, impreuna cu Republica Moldova, sa intre in Uniunea Europeana, dar in caz ca nu se va putea, liderii europeni admit posibilitatea aderarii fara Transnistria. Deci, nu pune nimeni conditia cu Transnistria sau fara Transnistria.
Matei Udrea: Dansul nu mai e in postura de a pune conditii, dar Basescu vorbea din postura de politician, adica incerca sa prezinte problema pragmatic. Pur si simplu incerca sa faca o analiza.
Anatol Salaru: Eu am inteles foarte bine! Il cunosc foarte bine pe presedintele Basescu. Am fost la zeci de intalniri cu el prin Republica Moldova organizate de mine. Cunosc pozitia lui. Asta a fost pozitia lui dintotdeauna, cand el spunea ca nici Romania, nici Republica Moldova nu pot pretinde Transnistria, fiindca pana in 1940 Transnistria nu a facut parte din Romania. Iar Republica Moldova nu are capacitatea de a negocia cu Ucraina sau cu Rusia retrocedarea teritoriilor noastre aflate astazi in componenta Ucrainei, fiindca nu au fost luate de la Republica Moldova! Unica tara care poate negocia cu Ucraina astazi este Romania, nu Republica Moldova! Fiindca Republica Moldova a fost luata la fel ca si celelalte teritorii. Dar Romania nu poate negocia niciodata Transnistria! Nu i-a apartinut niciodata si nu are nicio pretentie teritoriala! Dar cetatenii Republicii Moldova astazi asculta ce spun liderii europeni. Iar liderii europeni au admis posibilitatea ca noi putem sa aderam fara Transnistria. Dar atunci cand acesti oameni fac asemenea declaratii, nu iau in calcul si faptul ca si Ucraina, alaturi de Republica Moldova, este candidat la aderare la Uniunea Europeana! Si nu se va permite de catre nimeni un cap de pod rusesc sau un place d’armes (punct de concentrare a trupelor – n. red.) sau, eu stiu, orice structura necontrolata de Uniunea Europeana intre doua tari membre ale Uniunii Europene. Acest lucru nu-l va permite mai ales Ucraina! Iar deznodamantul se joaca astazi pe frontul din Ucraina! Nu se joaca la Chisinau, nici la Bruxelles, se joaca astazi pe front fiindca o victorie cat mai rapida a Ucrainei va rezolva problema transnistreana intr-o singura zi!
Matei Udrea: Cum ar putea sa se rezolve intr-o singura zi problema Transnistriei? Nu-mi dau seama cum s-ar putea intampla lucrul asta!
Anatol Salaru: Victoria Ucrainei asupra Rusiei va pune capat existentei Transnistriei! Fiindca armata rusa aflata astazi pe teritoriul Republicii Moldova…
Matei Udrea: Aflata ilegal pe teritoriul Moldovei!
Anatol Salaru: Da, este prezenta ilegal! Armata rusa va fi obligata in cateva ore sa paraseasca teritoriul Republicii Moldova! Ucraina, dupa o victorie asupra Rusiei, nu va permite in coastele ei cateva mii de soldati rusi. Care prezinta sau nu prezinta un pericol, nu va mai conta atunci. Ei vor fi redusi la tacere, la zero! Si, de la 1 ianuarie 2025, Ucraina va stopa tranzitarea gazului rusesc catre Transnistria! Iar Transnistria, aceasta zona gri a Europei, a existat doar datorita gazului rusesc gratuit! De la 1 ianuarie nu va mai exista acest gaz, iar Transnistria trebuie sa-si rezolve problemele economice. Si le va putea rezolva doar in componenta Republicii Moldova! Iar Republica Moldova nu va admite autonomie in stanga Nistrului, nu va admite alte forme de autoadministrare. Doar in componenta Republicii Moldova, fara niciun fel de conditii! Sau vor fi vor muri din punct de vedere economic!
Matei Udrea: Inteleg. E interesant ce-mi spuneti. Dumneavoastra ati fost si ministru al Apararii, ati ocupat functii importante in guvernul Moldovei. Pragmatic vorbind, cum vedeti totusi rezolvarea efectiva a crizei transnistrene in interiorul Republicii Moldova, altfel decat pe cale militara? Pentru ca e clar ca, atat timp cat sunt soldatii rusi acolo, cei de la Tiraspol nu vor putea, chiar daca ar vrea, sa spuna: „OK, de maine acceptam o unificare totala si incetam acest separatism“. Cat sunt rupe rusesti acolo, nu o sa se poata intampla acest lucru, indiferent ce vor cei de la Tiraspol.
Anatol Salaru: Pozitia Chisinaului a fost urmatoarea: ei intotdeauna au tratat populatia din stanga Nistrului ca pe cetateni ai Republicii Moldova. Deci Chisinaul nu a organizat blocade, sanctiuni impotriva cetatenilor din stanga Nistrului. Mai mult decat atat, chiar si gruparea militara GOTR (Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria – n. red.), care se afla ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, isi primeste salariile prin Banca Nationala a Republicii Moldova. Deci nu s-au aplicat sanctiuni. 75-80% din populatia din stanga Nistrului are cetatenia Republicii Moldova. De aceea, Chisinau intotdeauna a tinut cont de situatia cetatenilor din Transnistria. Dar, in cazul in care guvernarea din Transnistria va ocupa o pozitie anti-Republica Moldova, anti-ucraineana, pro-rusa vadita, va trece la provocari, situatia este foarte simpla. 70% din exporturile din Transnistria se duc pe piata europeana, majoritatea in Romania. Gruparea militara din Transnistria importa prin terte firme produse petroliere din Romania. Motorina pentru tehnica militara, produsele alimentare, toate le importa din Romania! Deci, daca Chisinaul se va simti amenintat de Tiraspol si va impune sanctiuni, Tiraspolul nu va putea rezista mai mult de doua saptamani!
Matei Udrea: Se sufoca economic, spuneti dumneavoastra.
Anatol Salaru: Economic! Nu vor mai avea exporturi, nu vor avea importuri, iar atunci lumea, cei din Tiraspol, ii vor ridica in furci pe cei din conducerea lor.
Matei Udrea: Am inteles! Haideti sa vorbim si de relatia Moldovei cu Ucraina. Am avut interviuri cu specialisti in politica externa care mi-au spus ca, pe termen mediu, se observa o alunecare a Republicii Moldova mai degraba catre Ucraina, decat catre Romania. Si voiam sa va intreb daca e corecta aceasta perceptie de la Bucuresti si, daca da, de ce se intampla asta.
Anatol Salaru: Eu nu cunosc asemenea detalii, nu am observat chestia asta. Dimpotriva. La inceputul razboiului si pana la razboi, relatia dintre Chisinau si Kiev era una foarte rece, foarte distantata.
„Unica solutie viabila astazi pentru Republica Moldova este reunirea cu Romania! In primul rand, in 10 ani, cat se estimeaza pana la aderarea la Uniunea Europeana, Republica Moldova se va depopula! Aderarea la UE nu ne ofera garantii de Securitate. Aceasta se obtine doar prin aderarea la NATO, iar noi, la NATO, putem adera doar unindu-ne cu Romania!“
Matei Udrea: Dar acum, in momentul acesta, e clar ca securitatea Republicii Moldova depinde de rezistenta armatei ucrainene.
Anatol Salaru: Viitorul Republicii Moldova depinde mai mult de Kiev, decat de Bucuresti astazi! Si viitorul Romaniei, dar si viitorul Europei se decide astazi in Ucraina, nu se decide la Chisinau sau la Bucuresti! Fiindca clasa politica europeana inca mai spera ca Putin va intelege, Putin se va retrage, ca va prinde la minte, ca o sa-l apuce nu stiu ce acces de bunatate si de intelepciune si poate ca se va retrage din Ucraina. Lucrul asta nu se va intampla, oricat de multi idioti utili ar fi in Europa! Iar astazi, chiar daca unii din liderii politici de la Chisinau nu au atitudine buna fata de Kiev, noi mergem la pachet cu Ucraina! Noi nu am fi fost invitati sa aderam la Uniunea Europeana nici urmatorii 10-15 ani, daca nu exista razboiul din Ucraina! Si datorita Ucrainei noi am fost invitati, fiindca Republica Moldova nu era pregatita pentru a demara negocierile de aderare. Dar am fost invitati la pachet cu ei. Deci, orice s-ar intampla, desi unii politicieni de la noi au declarat ca este o mare greseala sa mergem impreuna cu Ucraina, ca trebuia sa mergem separat, dar calul de dar nu se cauta in dinti! Si noi suntem la pachet cu Ucraina si nu vom putea adera separat de Ucraina. De aceea Republica Moldova, astazi, trebuie sa aiba o relatie foarte buna cu Ucraina, trebuie sa colaboreze, sa controleze frontiera, trebuie sa controleze fluxul de refugiati din Ucraina, trebuie sa-si coordoneze politicile in ceea ce tine de capitolele de aderare, fiindca pana la acest razboi nici in Republica Moldova, nici in Romania nu se stia nimic despre Ucraina. Noi nu am avut o relatie buna cu Ucraina. Noi am discutat cu Moscova, business, afaceri cu Rusia. Cu Ucraina nu prea! Nici ucrainenii n-a stiut nimic despre noi. Acum, Ucraina redescopera Europa, redescopera cine sunt prietenii, cine sunt aliatii. Si atitudinea ucrainenilor fata de Romania si Republica Moldova s-a schimbat radical dupa acest razboi. Ucrainenii au parere foarte, foarte buna despre Romania! Eu am multi prieteni in Kiev, in Ucraina. Si zilnic am trei-patru discutii la telefon cu persoane din Ucraina, in diferite domenii. Desigur, in domeniul meu cel mai mult, dar discut si cu politicieni, si cu ziaristi, si cu oameni din domeniul de securitate si de aparare. Si pozitia lor este una foarte pozitiva si sunt foarte recunoscatori Romaniei si Republicii Moldova. Desi in tarile noastre sunt oameni care au o pozitie pro-rusa, pro-Putin si nu-mi explic de unde au aparut. Sau sunt oameni care nu au memorie istorica, n-au memorie colectiva, care nu cunosc cat rau ne-a facut noua Rusia, sau sunt idioti utili, platiti, care castiga bani din asta. Dar astazi Republica Moldova exista ca stat doar datorita Romaniei! Romania intotdeauna a ajutat Republica Moldova. Si Chisinaul cunoaste chestia asta! Si nu numai conducerea, ci si cetatenii simpli cunosc ca Romania ne-a salvat ori de cate ori s-a aprins ceva la Chisinau. Romania a jucat rolul de pompier si intotdeauna a venit si a stins incendiile care izbucneau in Republica Moldova, incepand cu ajutor financiar si terminand cu vaccinuri impotriva Covid.
Matei Udrea: Daca tot ati pomenit lucrul asta, sa va intreb o chestiune care este foarte sensibila. Intrevedeti, intr-un viitor pe termen scurt si mediu, ca Republica Moldova sa ajunga la o unire cu Romania?
Anatol Salaru: Daca e sa ma intrebati, parerea mea este ca unica solutie viabila astazi pentru Republica Moldova este reunirea cu Romania! Din mai multe motive. In primul rand, in 10 ani, cat se estimeaza pana la aderarea la Uniunea Europeana, Republica Moldova se va depopula! Astazi, la un angajat, avem trei pensionari si Republica Moldova s-a transformat intr-un stat asistat social. Peste 10 ani, probabil ca va trebui luata asa, ca pe o valiza si dusa la azilul de batrani, fiindca tineretul pleaca, nimeni nu se mai intoarce inapoi. Si uitati-va, de exemplu, in domeniul medicinei nu exista un spital in Romania in care sa nu lucreze un medic basarabean. Sunt sute de mii de basarabeni aici, in Romania, si sunt peste un milion plecati in Europa. Astazi, in Moldova, sunt intre 2,5 milioane si 2,8 milioane de locuitori, iar populatia imbatraneste. Dar, in acelasi timp, unirea nu va fi un act, cum a fost in 1918. Unirea este un process. Si acum noua ni s-a oferit oportunitatea de a adera la Uniunea Europeana. Iar pentru mine, unionist de cand ma tin eu minte, totusi este mai buna aderarea la Uniunea Europeana decat un statut de stat aflat intr-o zona gri, controlat de grupuri mafiote si criminale si aflat sub influenta Moscovei. Pentru a scapa de sub aceasta influenta, pentru a ne rupe de aceasta zona gri, noi trebuie sa acceptam ceea ce ni se ofera. Ni se ofera astazi aderarea la Uniunea Europeana? Trebuie sa o acceptam! Dar aerarea la Uniunea Europeana nu ne ofera garantii de securitate, fiindca Uniunea Europeana este despre economie, despre orice, dar despre securitate, nu! Aceasta se obtine doar prin aderarea la NATO, iar noi, la NATO, putem adera doar unindu-ne cu Romania! Fiindca, tinand cont de incapacitatea liderilor europeni, finalul acestui razboi, rezultatul acestui razboi este inca imprevizibil! Inca multi ani, Rusia este capabila sa lupte si Uniunea Europeana nu a acordat ajutorul necesar, pana astazi, pentru a invinge. Da, pentru a rezista, pentru a nu te retrage cu 10 km/zi, pentru a lupta pentru un sat jumatate de an, da, li s-a dat ajutor, dar nu li s-a dat ajutor sa castige! Fiindca sunt niste lideri foarte slabi! Eu sper ca in Romania sa apara un lider puternic, eu sper ca si in Republica Moldova sa apara un lider politic capabil sa uneasca clasa politica, partidele pro-europene, de centru-dreapta, chiar si de stanga si sa castige alegerile parlamentare de la anul, din 2025! Fiindca, daca Maia Sandu are sanse mari sa castige alegerile prezidentiale, partidul PAS (partidul pro-european al Maiei Sandu – n. red.) nu are sanse sa obtina o majoritate parlamentara! Si e nevoie de acest lucru pentru a-i mobiliza pe toti, trebuie sa dea dovada de intelepciune, sa obtina acest lucru. Si aici este nevoie si de implicarea Romaniei, care – cu parere de rau – discuta doar cu partidele care se afla la guvernare, nu discuta cu partidele care se afla in opozitie si nu ajuta aceste partide, spre deosebire de Rusia, care investeste zeci si zeci de milioane de euro pentru destabilizarea situatiei din Republica Moldova si pentru castigarea alegerilor.
„Pe generalul Gorgan eu l-am dat afara din Armata! Am avut informatii de la SIS ca el se intalneste pe ascuns cu atasatul militar rus. Sunt multi ca acest Gorgan, care ocupa functii si inca nu au fost deconspirati. Directorul de la SIS spunea ca institutiile statului sunt pline de oameni care lucreaza pentru Rusia! Dar si in SIS sunt persoane care au absolvit Academia FSB-ului! Iar cine a trecut prin Academia FSB-ului, oricum soareci prinde!“
Matei Udrea: Chiar voiam sa va intreb, pentru ca dumneavoastra ati fost si Ministrul Apararii in Republica Moldova. A aparut ancheta aceea din The Insider, acum cateva zile, unde se arata dovezi ca un fost sef al Marelui Statului Major al armatei moldovene este spion GRU. Are capacitatea Rusia, in momentul asta sau pe termen scurt, sa mai destabilizeze Republica Moldova?
Anatol Salaru: Cu generalul Gorgan (fostul sef al Armatei moldovene dovedit spion GRU – n. red.) am avut multe procese, fiindca eu l-am dat afara din Armata din functia de sef al Marelui Stat Major.
Matei Udrea: Stiati sau banuiati ceva la momentul respectiv? Ori l-ati dat afara pentru incompetenta?
Anatol Salaru: Banuiam ceva! Stiam, fiindca anume cu asta l-am convins pe presedintele Timofti, de atunci, sa semneze decretul. Pentru ca Gorgan a terminat scoala militara de politruci. El nu este militar de cariera, consacrat, el e politruc, instructor politic. Pe astia nu prea i-a respectat nimeni in Armata si niciun politruc nu a ocupat vreo functie de comandant in Armata sovietica, nici in cea rusa. Doar la noi a fost de doua ori comandantul Armatei! Eu l-am dat afara in 2016, la inceputul anului, cu foarte multa greutate, si anume pentru pozitia lui anti-NATO. Si am avut informatii atunci de la informatiile militare, de la SIS, ca el se intalneste pe ascuns cu atasatul militar rus, cu oamenii din echipa atasatului militar rus. Dar nu s-a putut vorbi public, am avut si doua motiuni simple in Parlament din cauza asta, dar am reusit sa-l dau afara si i-am avertizat pe toti ca asta este un tradator! Pe urma, el nu s-a mai scuns! Se ducea liber, cum se duce Sosoaca la Ambasada rusa, asa se ducea si el! Si spunea atunci ca noi avem nevoie de un parteneriat strategic cu Rusia, nu cu Romania, nu cu NATO, nu cu Europa! Cu parere de rau, sunt multi ca acest Gorgan, sunt multi care ocupa functii si inca nu au fost deconspirati. Cu un an si jumatate in urma, directorul de la SIS spunea ca institutiile statului sunt pline de agenti rusi, sunt pline de oameni care lucreaza pentru Rusia! Si probabil ca e nevoie de mai multa determinare, de mai multa finantare, de mai multi oameni, de mai multe informatii. Dar in acelasi timp, in SIS sunt cateva persoane care au absolvit Academia FSB-ului! Iar cine a trecut prin Academia FSB-ului, oricum soareci prinde! La fel cum este acest Gorgan si oamenii pe care si i-a dus el in Armata nationala. Chiar si astazi am avut un schimb de mesaje cu actualul ministru al Apararii, care mi-a multumit pentru atitudinea pe care am luat-o, fiindca a doua oara actualul ministru l-a demis din functia de sef al Marelui Stat Major si a inceput sa curete Armata nationala de oamenii lui Gorgan! Si ei mai sunt! Fiindca el a readus in Armata oameni care au avut condamnari penale si au fost dati afara in Armata, colaborari dubioase cu anumiti oameni, iar in calculatoare li s-au gasit documente secrete care nu trebuiau sa se regaseasca la ei. Si el i-a readus pe toti in Armata nationala. Dar din acestia banuiesc ca mai sunt in SIS, sunt in Ministerul de Interne, sunt la Vama, sunt la Guvern, sunt la Parlament. SIS-ul nu are o experienta atat de bogata de colaborare, fiindca pana nu demult in Transnistria exista un birou FSB care a fost deschis printr-un acord semnat dintre SIS si FSB inca de prin 2007-2008! Si acest birou nu stiu daca astazi mai exista, dar el era acolo! Deci, lustratia nu trebuie s-o faci impotriva tanchistilor, de exemplu, sau aviatorilor. Lustratia trebuie s-o faci impotriva lucratorilor politici, cei care au fost propagadisti, comunisti, cei care au lucrat pentru KGB, pentru FSB. Toti astia trebuie sa plece din structuri, fiindca ei s-au inradacinat! De exemplu, tatal aceluiasi Gorgan a fost secretar de partid al Districtului Militar Caucazian!
„Atunci cand am facut publice informatiile despre legaturile lui Simion cu FSB am fost vizitat de multi oameni! Contactat. Si intrebarea principala era daca voi mai publica sau nu despre el si daca mai am ceva despre George Simion sau nu mai am. Si raspunsul meu a fost: «Da, eu am! Am! Si, daca va fi nevoie, voi spune!»“
Matei Udrea: E clar!
Anatol Salaru: Si in 1992 colonelul Gorgan-tatal era in Armata nationala cand era razboi cu Rusia, iar fiul, care mai tarziu a devenit comandatul Armatei moldovene, era in Armata rusa! Era la divizia de parasutisti din Bolgrad! Deci, erau pe partile adverse ale frontului. Pe urma a revenit in Moldova dupa ce aceasta divizie a fost desfiintata si mutata din Bolgrad. Deci, acesti oameni au adus prejudicii enorme de imagine Republicii Moldova, prejudicii Armatei nationale! Eu am avut 16 interviuri la diferite televiziuni, ziare, in cinci sau sase tari. In primul rand din Ucraina. Toti m-au intrebat: ce-i cu acest Gorgan? Cum e posibil ca in Republica Moldova comandatul Armatei, readus in Armata la insistenta lui Dodon, la cererea rusilor, a putut sa tradeze? Dar a facut chestia asta, sunt sigur, cu consimtamantul lui Dodon! Iar dupa asta a fost angajat la reprezentanta ONU pentru refugiati din Republica Moldova!
Matei Udrea: Ati spus de mai multe ori, in trecut, ca exista informatii atat la SIS, cat si in serviciile de informatii ale Ucrainei despre faptul ca George Simion s-ar intalni cu ofiteri de informatii rusi. Vedem ca nu s-a luat nicio masura in Romania impotriva lui George Simion. Premierul Romaniei a spus ca a cerut informatii, dar nu se stie ce s-a intamplat mai departe. Pe de alta parte, intr-un interviu facut anul trecut cu istoricul Armand Gosu, care cunoaste foarte bine situatia din Moldova, acesta mi-a spus ca la Bucuresti, dar si in Moldova se stiu foarte bine filierele prin care rusii cumpara jurnalisti si politicieni din Romania si ca aceste filiere trec prin Republica Moldova, care e un fel de placa turnanta a retelei. De ce nu se iau masuri nici in Republica Moldova, nici in Romania impotriva acestor retele? Daca stiu ucrainenii si moldovenii, e clar ca stiu si romanii.
Anatol Salaru: Premierul Ciolacu a raspuns! A zis ca a primit informatii din Republica Moldova, dar nu le poate face publice, fiindca sunt informatii secrete! La fel si serviciile din Ucraina, au raspuns anumitor institutii de presa din Romania despre George Simion. Iar la capitolul colaborare cu agentura FSB-ului au zis ca este o informatie secreta si nu o putem divulga. Deci, cine intelege poate sa faca concluziile foarte usor de aici. Ca nu le putem face publice, dar eu va asigur ca deja in Ucraina aceste structuri au fost destructurate, nu mai exista! Si in Republica Moldova, la fel. Exista dosarul, exista informarea pe care au primit-o de la serviciile din Ucraina. Eu cunosc cel putin trei oameni care au citit acest dosar. Dar ea este secretizata, ea nu se face publica si niciun serviciu de inteligenta din lumea asta nu-si publica dosarele, nu-si publica arhivele, nu publica sursele de informatii. Dar cei din Romania au fost informati! Iar eu stiu ca, atunci cand am facut publica aceasta informatie, am fost vizitat de multi oameni! Contactat. Si intrebarea principala era daca voi mai publica sau nu despre el si daca mai am ceva despre George Simion sau nu mai am. Si raspunsul meu a fost: „Da, eu am! Am! Si, daca va fi nevoie, voi spune!“. A fost inclusiv declaratia fostului premier Vlad Filat, la doua televiziuni din Romania, cand a fost intrebat daca stie declaratia mea si el a spus: „Da! Si pot sa confirm ca ce a spus domnul Salaru este adevarat!“. Fiindca el a vazut dosarul de la prima sursa, de la directorul SIS-ului. I l-a pus pe masa.
„Tinand cont de persoanele cu care m-am intalnit, eu cred ca anumite persoane din serviciile secrete romanesti – unul chiar este sub control judiciar acum – au avut o influenta hotaratoare asupra AUR, asupra lui George Simion, dar acum nu o mai au!“
Matei Udrea: Am inteles! Dar de ce nu se ia nicio masura de catre nimeni? Toata lumea zice ca stie, dar ca dosarul e secret. Si atunci ma duce cu gandul la ce mi-au spus mai multi interlocutori din Romania, care banuiesc ca AUR este, cel putin partial, creatia serviciilor secrete romane.
Anatol Salaru: Si eu banuiesc ca asa a fost! Tinand cont de persoanele cu care m-am intalnit, eu cred ca anumite persoane din serviciile secrete – unul chiar este sub control judiciar acum – au avut o influenta hotaratoare asupra AUR, asupra lui George Simion, dar acum nu o mai au!
Matei Udrea: Vorbiti de generalul Coldea!
(Anatol Salaru zambeste si da din umeri)
Matei Udrea: Am inteles!
Anatol Salaru: Este doar o banuiala…
Matei Udrea: Am retinut, este doar o banuiala! OK. Dumneavoastra credeti ca, ultimele evenimente, inclusiv acest control judiciar pus asupra unui fost adjunct al SRI, au legatura cu faptul ca AUR a luat un scor prost la alegerile din 9 iunie si ca a incetat sa mai aiba vizibilitate asa mare pe televiziunile de stiri din Romania? La un moment dat se vorbea de 35% in sondaje, acum vedem ca au luat sub 15%.
Anatol Salaru: Eu nu sunt adeptul teoriei conspirationismului si eu vreau sa cred ca poporul roman este suficient de inteligent ca sa faca alegerea potrivita, fiindca AUR nu a oferit solutii, AUR nu a oferit programe alternative, nu a oferit nimic decat scandal! AUR a oferit doar ura, xenofobie, scandal si a promovat niste persoane care nu au performat in viata lor cu nimic! Eu il cunosc foarte bine pe George Simion.
Matei Udrea: Personal?
Anatol Salaru: Personal, da! Pai, bineinteles! Deci, George Simion nu este persoana care poate construi! Poate distruge, dar nu poate construi. Si acum AUR s-a plafonat. Cei 15-20% care au anumite frustrari in orice societate au dat tot ce au putut da acum, la aceste alegeri. Deci, sunt in jur de 20%, dar nu vor influenta mersul istoric al Romaniei! De la 35%, cat se vorbea atunci, in momentul cand au aparut informatii despre colaborarea lui cu serviciile secrete rusesti… Cu unii dintre ei, din AUR, am discutat si eu, cu cativa de acolo, si admiteau ca „da, George Simion s-a intalnit cu ei, dar nu stia cu cine se intalneste!“. Ma rog, poate fi si asta adevarat, nu stiu. (Anatol Salaru izbucneste in ras – n. red.) Dar dupa toate declaratiile lui de atunci, dupa ce a aparut in presa ucraineana, cand fostul conducator al serviciilor de informatii din Ucraina a zis: „Da, cunosc cazul si avem documentata cel putin o intalnire a lui George Simion cu unul din oamenii de la agentura FSB-ului la Cernauti“, atunci a fost clar ca Ucraina va face publica informatia despre George Simion, ii va aplica interdictie! Si atunci am zis: George Simion, incepand de astazi, va incepe sa scada in sondaje! Fiindca lui George Simion nu i-a reusit sa aduca o persoana de valoare in partid, a adus tot felul de pro-rusi, tot felul de frustrati care au plictisit lumea, i-au obosit pe oameni cu frustrarile lor, cu luarile lor de atitudine. Si atunci cand nu propui nimic in loc, lumea te asculta o data, de doua, trei ori, dar la infinit nu poate fi! Si de la aceste alegeri a inceput declinul lui George Simion. Si cred ca cineva s-a rugat mult ca Sosoaca sa treaca pragul electoral, ca sa aiba cu cine se certa George Simion mai departe, sa faca circ in Parlamentul European si aici, in Romania. Deci, atunci cand vorbim de George Simion si de Sosoaca, noi nu vorbim despre Romania si despre poporul roman!
„Politicienilor romani le este frica de unirea cu Moldova, le este frica sa-si asume anumite obligatiuni, le este frica de probleme, se gandesc doar la problemele lor mici, de partid, personale, dar nu gandesc global si nu sunt oameni istorici! Nu sunt mari personalitati“
Matei Udrea: Dar despre ce vorbim?
Anatol Salaru: Noi vorbim despre o intamplare, despre o greseala, aparitia unui partid care nu a oferit nimic! Poporul roman este mult mai inteligent decat cred George Simion si Sosoaca si poporul roman va alege solutiile care vor duce la cresterea bunastarii Romaniei, care vor duce la intarirea capacitatii de aparare si a securitatii, care vor duce la Schengen, care vor duce la Romania moderna si puternica!
Matei Udrea: La unirea cu Moldova?
Anatol Salaru: In primul rand!
Matei Udrea: Va multumesc frumos…
Anatol Salaru: Vreau sa va mai spun o singura fraza!
Matei Udrea: Va rog!
Anatol Salaru: De cate ori politicienii din Romania iau decizia sa ajute Republica Moldova, mie mi se creeaza impresia ca o fac de frica, ca nu cumva in Republica Moldova sa ceara unirea cu Romania! Fiindca lor le este frica de unirea cu Moldova, le este frica sa-si asume anumite obligatiuni, le este frica de probleme, se gandesc doar la problemele lor mici, de partid, personale, de minister, de deputat, de senator, dar nu gandesc global si nu sunt oameni istorici! Nu sunt oameni politici, nu sunt mari personalitati! Sa speram ca vor aparea asemenea personalitati in curand!
Matei Udrea: Va multumesc!
Anatol Salaru: O zi buna, la revedere!
Pe 7 noiembrie, presedintele rus Vladimir Putin a spus audientei de la Clubul International de…
Mircea Geoana, fost secretar general adjunct al NATO, il acuza pe Marcle Ciolacu de legaturi…
Surse oficiale au declarat, miercuri, dupa ce a avut loc autopsia in cazul Silviu Prigoana…
Rusia a lansat noaptea trecuta cel mai puternic atac combinat cu drone si rachete asupra…
Luna aceasta se implineste un an de cand Sistemul de Garantie-Returnare (SGR) a devenit parte…
Un tribunal districtual din Kursk a amendat un localnic cu 20.000 de ruble (200 de…