Exclusiv – Motivarea instantei, de ce au fost achitati vamesii din Siret care pastrau spaga in galeti desi dosarele erau doldora de dovezi

news

Judecatorii Ovidiu Biciusca si Ileana Bratu de la Curtea de Apel Suceava au mentinut decizia Tribunalului Suceava prin care au fost achitati vamesii si politistii de frontiera de la Siret. Pe fond, un judecator a eliminat toate interceptarile din dosar, pe motiv ca au fost facute de ofiteri ai Directiei Generale de Protectie Interna (DIPI), care nu fac parte din structurile politiei judiciare.

Dupa 8 ani de judecata, Curtea de Apel Suceava (CA) i-a achitat pe functionarii publici din vama, pe motiv ca nu exista probe dupa eliminarea interceptarilor si pentru ca unele acuzatii s-au prescris.

Prin incheierea din iunie 2019, Tribunalul Suceava a admis „exceptia nulitatii absolute a punerii in executare a autorizatiilor de interceptare a convorbirilor telefonice si a autorizatiilor de inregistrare in mediul ambiental dispuse si a proceselor verbale privind rezultatul activitatilor de interceptare si de inregistrare in mediul ambiental”.

Interceptari facute de DIPI

CA Suceava a fost de acord cu decizia tribunalului din 2019 prin care au fost eliminate interceptarile de la dosar deoarece dintr-o nota DNA rezulta ca „institutia care a realizat in mod nemijlocit interceptarea comunicatiilor telefonice si inregistrarile audio video in mediul ambiental, in perioada septembrie 2008-martie 2009, in instrumentarea prezentului dosar este DIPI Suceava – Serviciul de Informatii si Protectie Interna. Prin adresa nr. 224847/21.06.2019 emisa de M.A.I. – DIPI, s-a comunicat faptul ca lucratorii din cadrul Serviciului de Informatii si Protectie Interna Suceava, care au realizat interceptarea comunicatiilor telefonice si inregistrarile audio-video in mediul ambiental in dosarul DNA Suceava, nu au avut avize de politie judiciara”, se mai arata in motivarea instantei.

Prin urmare, „in cursul urmaririi penale, autorizatiile de interceptare si autorizatiile de inregistrare audio video au fost puse in executare in mod nelegal de catre lucratori din cadrul Serviciului de Informatii si Protectie Interna Suceava, avand in vedere ca acestia nu au avut avize de politie judiciara si astfel nu faceau parte din cadrul organelor de cercetare penala”, se arata in motivarea instantei.

Declaratii incomplete dupa eliminarea inregistrarilor

Mai mult, tribunalul a dispus eliminarea fizica a inregistrarilor din dosar. Instanta nu i-a crezut pe martorii denuntatori si nici declaratiile date de acestia la urmarire penala si au aratat ca cele declarate procurorilor erau doar zvonuri, nefiind probe directe. „Curtea constata ca in mod corect prima instanta nu a retinut declaratiile date de inculpatul IV pe parcursul urmaririi penale si folosite impotriva celorlalti inculpati, in lipsa coroborarii cu alte probe legal administrate”, se mai arata in document.

Prezentam cateva declaratii din dosar ale inculpatilor care au recunoscut ca au dat mita pentru a nu fi controlati de tigari cand treceau prin vama Siret.

„Precizez ca m-am inteles cu S si preotul T ca in discutiile telefonice, cand ne referim la numarul de baxuri, sa nu folosim numere ci literele alfabetului astfel: 1=a, 2=b, 3=c ,e.t.c.. Cand acestia se intorceau din Ucraina, ma sunau si imi spuneau de exemplu ca mi-au adus: ‘e rosii moi’ ceea ce insemna 5 baxuri cu tigari Ronson. Un bax = 50 cartuse a cate 10 pachete fiecare cartus. Pentru celelalte tipuri de tigari, folosim in discutiile telefonice, in situatia in care ne sunt ascultate telefoanele, urmatoarele expresii pentru marcile de tigari: – Saint George= Sg. Cu cap de mort – L.M. = lemne; – Plugaru = Argatura. In aceeasi zi de 26.08.2008, in jurul orelor 21.30, m-am intalnit cu preotul T si cu S, care mi-au adus 7 baxuri de tigari marca Ronson, pentru care le-am platit in total suma de 6.650 lei RON”, se arata in rechizitoriu.

Pretextele invocate

Pe de alta parte, motivarea tribunalului abunda de reprosuri la adresa rechizitoriului DNA, in sensul ca de unde stiu procurorii ca tigarile de contrabanda au fost introduse in tara in trei transporturi si nu in unul singur.

„Cu privire la aceste doua fapte Tribunalul a retinut ca din probele administrate si expuse de procuror a rezultat ca inculpatii S si T au efectuat cele trei calatorii in Republica Ucraina, insa faptul ca acestia ar fi transportat tigari de contrabanda ar rezulta partial din declaratiile date de inculpatul IV pe parcursul urmaririi penale. Mai mult s-a constatat ca autoturismul a fost verificat de doi lucratori vamali si chiar daca s-ar lua in considerare declaratiile inculpatului IV, nu exista niciun alt mijoc de proba din care sa rezulte la care dintre cele trei treceri au fost introduse tigarile de contrabanda, teoretic fiind posibli sa fie introduse doar la o trecere”.

Inculpatii vorbeau codat la telefon, eventualele controale fiind anuntate din timp. „In timp ce eram acasa la S, acesta a fost sunat la telefon de P, care i-a spus ca este vijelie, vant, furtuna si poate se opreste ploaia mai tarziu. Din aceasta discutie am inteles ca vine controlul in vama sau pe traseu. Atunci S l-a anuntat la telefon pe vamesul M, care era pe tura de zi, ca vor fi controale – specificand ca el a fost anuntat de P”.

Alt inculpat denuntator arata ca „l-am sunat pe preotul T sa verifice pe traseul Mihaileni-Candesti daca nu sunt controale, iar dupa circa 20 minute a venit in intampinarea noastra parintele si impreuna cu acesta ne-am deplasat la Mihaileni, lasand tigarile la domiciliul lui S. … Imediat ne-am intors inapoi in Vama Siret pentru a mai face un transport de tigari”.

Plocoane pentru sefii de la Bucuresti

Nici declaratiile privind cadourile primite de vamesi si politistii din Siret nu au contact pentru judecatorii suceveni, „cadouri” fiind trimise inclusiv la sefii IGPF de la Bucuresti.

„Pentru ajutorul acordat in anul 2008, la introducerea tigarilor ucrainene in Romania si fiind in apropierea sarbatorilor de craciun, preotul T a decis sa stranga suma totala de 3.900 lei din care sa cumpere carne si preparate din carne de vanat pe care sa i le duca lucratorilor vamali N, B, J, E, D, A si politistilor de frontiera: Z, … si … Astfel, s-a cumparat de la magazinul X ce are o societate de carmangerie in Botosani si este cumatru lui …, preparate si carne de vanat (circa 280 kg) ce au fost repartizate in sacose de plastic, cantarindu-se astfel: – 6 sacose a cate 18 kg preparate vanat; – 18 sacose a cate 10 kg preparate vanat; Aceste sacose a cate 10 kg vanat au fost date in vama, lucratorilor vamali si politistilor mentionati mai sus, iar 5 sacose a cate 18 kg preparate vanat, au fost duse la domiciliul lui …, trei dintre acestea fiind trimise de el cu autobuzul Siret-Bucuresti, catre cumatrul sau …, adjunctul sefului IGPF Bucuresti. O sacosa cu 18 kg preparate de vanat i-a fost data sefului de tura”, se mai arata in motivarea instantei.

Rationament suspect

Tot Tribunalul Suceava spune ca, desi masina unor traficanti de tigari a fost oprita in trafic de un echipaj de politie, asta demonstreaza ca „in privinta capturii efectuate, aceasta confirma faptul ca inculpatii S, si T, IV, III SI II se ocupau cu traficul de tigari de contrabanda, insa nu dovedeste ca inculpatii politisti de frontiera si lucratori vamali nu s-ar fi indeplinit cu intentie atributiile de serviciu in schimbul unor sume de bani”.

Curtea de Apel Suceava continua rationamentul tribunalului si ajunge la concluzia ca „in cazul in care probele referitoare la vinovatie nu sunt certe, sigure, complete, ci exista indoiala cu privire la vinovatia inculpatului, se aplica regula in dubio pro reo, potrivit careia orice indoiala opereaza in favoarea inculpatului, iar pe baza acesteia, solutia ce se impune este achitarea inculpatului de catre instanta de judecata”.

Fapte prescrise dupa 8 ani de judecata

Mai departe, instanta constata faptul ca acuzatiile de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, termenul special al prescriptiei raspunderii penale este de 10 ani, termen care s-a implinit in anul 2018, la 4 ani de la trimiterea in judecata a dosarului.

Si prejudiciul reclamat de Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Iasi, in valoare de 1,5 milioane de lei, a fost eliminat, din moment ce lotul trimis in judecata a fost achitat.

Rolul preotului Horga

In iunie 2014, DNA Suceava a trimis in judecata 35 de persoane, vamesi, politisti de frontiera si traficanti de tigari, inclusiv pe Nelu Fediuc, seful Politiei de Frontiera Siret. In decembrie 2018, acesta a decedat in urma mai multor afectiuni medicale.

Procurorii acuzau existenta unei grupari infractionale ce actiona in vama pentru a permite contrabanda cu tigari. Banii erau primiti in pasaport, dupa care erau colectati si ascunsi in diverse locuri din incinta vamii. La finalul turei, banii erau pusi intr-o galeata si se facea imparteala in functie de riscul asumat si de „incasari”.

Liderul grupului organizat era considerat preotul Dumitru Horga din localitatea Candesti, judetul Botosani.  Horga a fost condamnat in 2009 la doi ani de inchisoare cu suspendare, sub acuzatia ca, in aprilie 2007, ar fi pretins si primit de la o persoana cunoscuta bani pentru a interveni la Serviciul de pasapoarte in vederea obtinerii unor documente de calatorie in strainatate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: