EXCLUSIV Notele furnizate Securitatii de fostul judecator ICCJ Cristian Jipa despre colegii juristi. Sotia sa este fosta senatoare PSD care il miruia pe Dan Sova in Parlament

politica

Fostul judecator Cristian Jipa de la instanta suprema a scapat de acuzatia de colaborare cu Securitatea, el avand o adeverinta de necolaborare, desi au aparut elemente noi. In anii ’80, Jipa dadea note despre colegii lui si despre sectele religioase din Campulung Muscel.

Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) de constare a calitatii de colaborator a fostului magistrat. In apararea sa, fostul magistrat a aratat ca a primit o adeverinta de necolaborare in 2010, deci nu mai poate fi verificat a doua oara, chiar daca la dosar au aparut elemente noi.

In prima adeverinta de necolaborare emisa de CNSAS se arata ca „SRI a comunicat ca domnul Jipa Cristian figureaza pe o fisa de evidenta in atentie la Sectia Judeteana de Informatii Arges, dar dosarul a fost distrus in decembrie 1989”.

Din actele de la dosar rezulta ca fostul judecator de la ICCJ a fost recrutat in 1980, pe cand era jurist la Colectivul de Asistenta Juridica Campulung, in Problema Justitie. Numele conspirativ al lui Jipa era „Gelu Popescu”, notele date de acesta fiind descoperite in dosarele unor terti, dosarul lui Jipa fiind distrus in decembrie 1989.

Pe 15 aprilie 1985, o nota olografa semnata „Gelu Popescu” era primita de maiorul Aurel Tudor de la Securitatea Campulung. „Sursa informeaza ca in cateva randuri a discutat cu avocata M.V. de la care a retinut ca mai inainte a fost foarte afectata de ramanerea prietenului ei in Franta, G.B. A vorbit de mai multe ori cu el la telefon, unde ea l-a rugat sa se intoarca, dar el i-a spus ca ii e teama de consecinte, ea asigurandu-l ca nu i se intampla nimic. Acolo nu o duce prea bine si este intretinut de niste prieteni de-ai lui de origine romana. Tot ea spune ca vrea sa plece si mama lui B.G. definitiv in Franta”, se arata in nota juristului Jipa catre Securitate.

Pe 17 iulie 1980, o alta nota semnata de Gelu Popescu si primita de maiorul de Securitate Gheorghe Nita consemneaza ca „In colectivul de asistenta juridica din Campulung se afla avocatul P.I. Din unele discutii care s-au purtat in randul colegilor ai avocatului P.I. a rezultat ca acestia il suspecteaza pentru faptul ca ar avea legaturi cu unele secte religioase din unele comune din zona Campulung, unde merge la adunari, face pe predicatorul, probabil in scopul obtinerii unor mijloace materiale si de a-si crea o clientela mai numeroasa”.

Pe 15 decembrie 1980, acelasi maior de Securitate primea o noua nota din partea lui Cristian Jipa. „Sursa informeaza ca in ziua de 15. 12. 1980 a venit sa faca un angajament numita B.M. Dupa ce am stat de vorba cu ea, a vazut in birou pe numitul P.P. Sspunand despre acesta ca este sambetist in comuna Cetateni si ca il cunoaste, deoarece a fost si ea pe la niste adunari in Campulung si Bughea. Intr-adevar, P.P a venit sa angajeze pe avocatul P.I. la Decretul 153/70, deoarece a fost amendat de organul de militie cu suma de 5000 de lei pentru ca s-a intrunit impreuna cu alte persoane la Cetateni intr-o adunare a adventistilor de sambata. (…) Chiar avocata C.M, acum cateva zile se intreba cum este posibil ca toti adventistii amendati pe Decretul 153/70 sa-l caute numai pe avocatul P.I”.

Pe 12 ianuarie 1982, in nota semnata de „Gelu Popescu” si primita de mr. Aurel Tudor de la Securitatea Campulung se arata: „Sursa informeaza ca la sfarsitul lui decembrie sau inceputul lunii ianuarie 1982 a avut loc sedinta plenara a avocatilor din judetul Arges. Din Campulung au fost criticati avocata I.P ca traieste in concubinaj si ca nu este etic pentru un avocat sa aiba o asemena situatie, fiind atentionata sa-si rezolve problemele familiale cu inginerul B. De asemenea, avocatul P.I a fost criticat ca este slab pregatit profesional si ca nu face fata in procese”.

Pe 13 mai 1982, viitorul judecator Jipa transmitea o nota maiorului Tudor. „Sursa informeaza ca referitor la secta Meditatia Transcedentala au avut loc unele discutii si in cadrul BCAJ Campulung, unde avocatii se intrebau cum de a fost posibil ca aici sa patrunda si sa fie adepti numai oameni intelectuali, fara ca sa se fi cunoscut si curmat de la inceput activitatea ei”

Pe 5 mai 1983, maiorul Tudor de la IJS Arges inregistra o nota semnata „Gelu Popescu”. „Sursa informeaza ca in ziua de duminica, 1.05. 1983, a observat o masina Dacia 1100 de culoare gri inmatriculata cu nr 8 sau 5 B 1428 la casa de rugaciuni de la blocul Turn Visoi, in jurul orelor 16.00-17.00, din care coborand un copil in jur de 14-15 ani, a intrat in casa de rugaciuni, in timp ce parintii sai, probabil si fratele sau, asteptau in masina. Apoi masina a tras la blocul B1, scara C, unde locuieste A.G, sectant. Masina spre seara a plecat”.

In toamna anului 2021, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala ultima modificare a legii in baza careia functioneaza CNSAS. Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata in procesul in care Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, contesta calitatea de colaborator al Securitatii.

Exceptia de neconstitutionalitate invocata de avocatul lui Isarescu, Valeriu Stoica, viza prevederile legale care permiteau CNSAS sa revina asupra unei decizii initiale de necolaborare cu Securitatea, in masura in care cercetatorii au descoperit informatii noi, nestiute la momentul emiterii deciziei. CCR a decis ca e neconstitutional ca CNSAS sa revina asupra deciziei de necolaborare, chiar daca probele nou-descoperite demonstreaza contrariul.

In acest caz, Jipa s-a folosit de adeverinta de necolaborare din 2010, chiar daca intre timp au aparut elemente noi care demonstreaza ca fostul judecator a colaborat cu Securitatea.

Cristian Jipa, judecator implicat si in dosarul de coruptie al senatorului PSD Catalin Voicu, s-a pensionat in 2010 de la instanta suprema.

Catalin Voicu, alaturi de fostul judecator de la instanta suprema, Florin Costiniu, si de oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, a fost trimis in judecata pentru mai multe fapte de coruptie. Totodata, procurorii anticoruptie au dispus, prin rechizitoriul intocmit in acel caz, disjungerea dosarului si continuarea cercetarilor cu privire la Cristian Jipa si la senatorul PSD Alexandru Mazare. Procurorii DNA au inceput atunci urmarirea penala pe numele judecatorului Cristian Jipa, in dosarul in care senatorul Catalin Voicu este acuzat de trafic de influenta, au declarat la vremea respectiva surse judiciare.

Judecatorul Jipa s-a prezentat pe 17 februarie 2010 la Directia Nationala Anticoruptie, unde a luat la cunostinta invinuirea de complicitate la trafic de influenta. Florin Costiniu, fostul presedinte al Sectiei Civile a ICCJ, celalalt magistrat de la instanta suprema cercetat de procurori in legatura cu dosarul de coruptie al senatorului Catalin Voicu a fost condamnat in 2012 la trei ani de inchisoare cu suspendare.

In 2015, ultimul an cand sotia sa, Ruxandra Florentina Jipa, senator PSD a depus declaratie de avere, Cristian Jipa a incasat o pensie speciala de 160.000 de lei. Intre timp, aceasta s-a indexat in functie de salariu pe ramura in plata si anual, cu rata inflatiei.

Florina Jipa este senatoarea care in Parlament l-a miruit pe Dan Sova inainte unui vot privind solicitarea DNA de a-i fi ridicata imunitatea parlamentara.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: