Exodul creierelor. Grupa doar cu studenti romani la Computer Science in Olanda, profesorul lor este tot roman: „Le preda in romana”

news

Facultate Olanda

Tatal unei studente romance aflata la facultate in Olanda anunta ca aceasta se afla intr-o grupa de studenti care este formata numai din romani. Mai mult, chiar si profesorul lor de la aceasta facultate olandeza este roman.

„Tare!!! Fie-mea la facultate in Olanda, la Computer Science, s-a regasit la Logica intr-o grupa de zece studenti, toti romani, iar profesorul e tot roman. Proful a hotarat sa le predea in romana.

Bravo PSD, bravo PNL, duduie exportul de minti! Apropo, am auzit ca la anul mariti cu vreo suta de mii numarul de permise de munca strainilor”, a anuntat Florin Banuta pe Facebook.

„Chiar sunt foarte multi studenti romani si suntem si foarte bine vazuti!”, spunea in iunie, pentru Pro TV, Vlad Sarla, student in Olanda.

El era foarte incantat de conditiile din campus: „Fiecare etaj este dotat si cu o sala de mese, iar pe etajul 2 si 4 sala de mese are anexata o terasa”.

Pentru fiecare an de scolarizare, romanii platesc intre 700 de euro in Italia, si 6.000 de euro, in Germania, la facultatile private. in Germania, la facultatile publice, nu se platesc taxe de scolarizare.

In Olanda, unele facultati au taxe de scolarizare relativ mici, iar tinerii isi achita in plus cazarea, masa si transportul.

Olanda se afla pe primul loc in randul tarilor cu universitati de prestigiu preferate de studentii romani, costurile de scolarizare fiind mai scazute. Potrivit companiei de consultanta educationala IntegralEdu, peste 5.600 de romani studiau in 2022 in Olanda.

Anul trecut, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) aproxima numarul studentilor romani plecati la studii in afara la 31.486.

Sociologul roman Louis Ulrich a declarat pentru Europa Libera ca numarul tinerilor cu studii superioare, care parasesc Romania cu gandul de a nu se mai intoarce in viitorul apropiat, e din ce in ce mai mare.

„In acest moment, motivatia principala nu o mai reprezinta salariul, cat mai degraba cu totul si cu totul alte conditii sau valori. Spre exemplu, multi din cei care parasesc sistemul sanitar din Romania si opteaza pentru a lucra in strainatate nu o fac pentru bani – o fac pentru alte conditii de lucru, pentru decenta si oportunitatile de dezvoltare personala pe care le ofera un spital din strainatate”, a spus Ulrich.

Sistemul de invatamant olandez este considerat unul dintre cele mai bune din lume, iar aceasta tara este vazuta ca fiind campioana in domeniul invatamantului.

Olanda ofera un total de 1.462 programe internationale si cursuri, din care 1.455 cu predare in limba engleza. De asemenea, absolventii facultatilor din Olanda sunt atrasi si inclusi mult mai usor si mai repede pe pietele muncii internationale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: