Expert in politica Rusiei: „Regimul Putin, asa cum il cunosteam, s-a terminat si ceva nou incepe in Rusia”
Konstantin Eggert, expert in politica din Rusia, fost sef al biroului din Moscova al BBC Russian Service, a declarat pentru Radio Free Europem intr-un interviu legat de rebeliunea lui Prigojin, ca „regimul Putin, asa cum il cunosteam, s-a terminat si ceva nou incepe in Rusia”.
„Acest eveniment a slabit semnificativ controlul lui Putin asupra propriului sau sistem. A slabit semnificativ capacitatea sa de a continua razboiul. A creat haos in randul milioanelor de functionari publici rusi pe umerii carora se afla acest regim…. Cred ca regimul Putin, asa cum il cunosteam, s-a terminat si ca ceva nou incepe in Rusia. Poate, de altfel, mai rau, desi este greu de imaginat ceva mai rau, mai ales daca esti ucrainean. Dar nu cred ca mai putem presupune ca Putin detine controlul deplin al tarii si ca este cu adevarat stapanul destinului sau”, a declarat Eggeet pentru RFE.
„Simplul fapt ca, cel putin in aparenta, Lukasenko a fost cel care a oprit inaintarea spre Moscova, inseamna ca, in ochii birocratiei ruse, Putin nu mai este la varf. El depinde de Lukasenko pentru a comunica cu Prigojin, iar acest lucru inseamna ca Putin – care spunea dimineata ca Prigojin este in esenta un tradator – negociaza acum cu acest tradator [prin intermediul] unui intermediar care ar trebui sa fie partenerul sau inferior.
Nu exista nicio modalitate de a explica acest lucru [altfel] decat sa spunem ca Putin s-a temut cu adevarat si ca avea nevoie de o cale de iesire. Iar lui Prigojin i-a fost, de asemenea, frica, pentru ca, desi, sa spunem ca 15.000 de luptatori bine antrenati reprezinta o forta care ar putea intra cu forta in Moscova, nu cred ca este suficienta pentru a tine orasul si pentru a comanda controlul total al tarii.
Avem de-a face cu o noua realitate politica. Nu conteaza, in aceste circumstante, daca restul tarii, asa-numitii oameni obisnuiti, daca au inteles cu adevarat ce s-a intamplat sau nu; multi dintre ei vor continua sa ramana pasivi. Dar multi dintre ei, in special in sudul Rusiei, au fost foarte deranjati de ceea ce s-a intamplat.
In al doilea rand, este clar ca cei pe care Putin se baza pentru a conduce Rusia, adica directorii locali ai FSB (Serviciul Federal de Securitate), politistii, sefii corporatiilor de stat, oameni de genul acesta, stiu acum ca Putin nu mai detine cel putin controlul deplin”, a subliniat expertul.
„Situatia din Rusia, in ceea ce priveste societatea, este foarte simpla. Societatea, in cea mai mare parte a ei, era inactiva. Nu am vazut, sa spunem, multe demonstratii pro-Prigojin. Nu am vazut demonstratii anti-Prigojin sau pe cineva care sa demonstreze la Moscova pentru Putin. Nu am vazut o multime de revolte masive in armata rusa. Este o societate care va fi probabil de acord ca OK, multumesc lui Dumnezeu ca s-a evitat varsarea de sange. Asa ca vom incerca sa ne intoarcem la normalitate. ‘Narod bezmolvstvuet’ – poporul tace – este replica finala a piesei lui Aleksandr Puskin, dupa parerea mea cea mai importanta, Boris Godunov, care vorbeste despre perioada de restriste din Rusia de la inceputul secolului al XVII-lea.
Faptul ca ‘poporul tace’ nu este relevant pentru lupta pentru putere care va continua. Acesta nu mai este regimul pe care l-am vazut inainte. O multime de oameni il vor privi acum pe Putin dintr-un unghi diferit”, a mai spus Eggert.
:Este o societate in care cetatenii sunt in minoritate. Acest lucru inseamna ca oricine se afla la Kremlin va putea, practic, sa prezinte societatii orice alegere pe care o doreste si exista o sansa foarte mare ca societatea sa o accepte pur si simplu.
Aceasta este principala problema aici. Nu este o problema atat de mult de arme sau de demografie, oricat de importante ar fi acestea. Este o problema a unei societati care, in principiu, accepta orice ordin venit de sus – unii cu bucurie, altii cu reticenta, altii chiar vor sa se izoleze de realitate si au facut-o cu destul succes pana de curand.
Orice schimbare care ar putea aparea in astfel de circumstante va veni cu siguranta din lupte intra-elita, mai degraba decat dintr-un fel de revolutie democratica populara. Aceasta este, dupa parerea mea, probabil perspectiva cu care ne vom confrunta in urmatoarele saptamani si luni”, a concluzionat expertul.
Foto: ro.depositphotos.com