Expertii de la Deloitte Romania si PFK Finconta fac praf „revolutia fiscala” a lui Tudose si Dragnea. Care vor fi categoriile de angajati afectate

pagina verde

Anumite categorii de salariati, precum cei din IT, cercetare sau persoanele cu handicap vor fi afectate de mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat, a declarat vineri Alexandru Comanescu, senior manager Deloitte Romania.

„Trebuie vazut care va fi intentia angajatorilor. Deja unii dintre ei si-au anuntat public intentia de a compensa aceasta modificare in sensul in care angajatii sa nu resimta aceasta mutare a contributiilor. Trebuie vazut de la caz la caz. Sunt anumite categorii care pot fi afectate, cele care aveau tratamente speciale, IT, cei din cercetare-dezvoltare, cei cu handicap, plus angajati ai caror angajatori nu vor crestere brutul la nivelul costului salarial. (…) Eu nu inteleg care ar fi beneficiul din punct de vedere al bugetului de stat pentru ca obligatia de plata a acestor sume va reveni angajatorului”, a spus Comanescu, citat de Agerpres.

El a mai precizat ca modificarile fiscale afecteaza companiile care isi creioneaza bugetele si estimarile in vara.

„Cred ca este vorba de lipsa de predictibilitate si stabilitate pentru ca majoritatea companiilor isi creioneaza bugetele si estimarile undeva prin vara pentru 2-3 ani si astfel de schimbari care vin de la o luna la alta nu aduc stabilitate si declasifica Romania in competitia cu tarile est europene pentru diferite proiecte”, a mai aratat Comanescu.

La randul sau, Florentina Susnea, managing partner PFK Finconta, a aratat ca taxa de solidaritate reprezinta un cost in plus.

„Taxa de solidaritate este ceva care se adauga. Va conduce la o crestere poate nu atat mai mare dar va greva asupra costurilor platitorilor de taxe, costuri fiscale”, a spus Susnea.

Guvernul a aprobat, miercuri, prin modificarea Codului fiscal, o serie de masuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit si contributiile sociale.

Autoritatile au decis trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat si diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

De la 1 ianuarie 2018, nivelul contributiilor platite pentru salariul brut urmeaza sa scada cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, insa din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului, iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale.

BusinessMark organizeaza vineri evenimentul Tax & Finance Forum, in care sunt abordate aspecte fiscale care sunt prezentate si analizate de experti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: