Expertii germani sustin ca dreptul international permite prezenta trupelor terestre ale unui stat NATO in Ucraina

externe

drept international, permisiune, trupe terestre, Ucraina, NATO

Potrivit serviciilor de cercetare ale Camerei inferioare a parlamentului german (Bundestag), desfasurarea de trupe terestre de catre o tara NATO in Ucraina nu ar face automat toate celelalte tari NATO parti la conflict.

Este adevarat ca statul in cauza ar deveni el insusi parte la conflict, dupa cum reiese dintr-un raport inca nepublicat al grupului de experti parlamentari.

„Daca statul membru NATO actioneaza unilateral – adica nu in cadrul unei operatiuni NATO decise anterior si in afara structurilor de comanda militara ale NATO – nici NATO in ansamblul sau, nici celelalte state partenere nu devin parti la conflict”, continua documentul, care a fost pus la dispozitia agentiei dpa.

La sfarsitul lunii februarie, presedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus in viitor desfasurarea de trupe terestre in Ucraina. Pe de alta parte, cancelarul german Olaf Scholz a respins in mod clar desfasurarea de soldati occidentali in Ucraina.

Potrivit biroului sau, Beatrix von Storch, membra AfD din Bundestag, a intrebat atunci ce impact ar avea o desfasurare de trupe terestre de catre un stat NATO in ceea ce priveste asa-numitul caz al Aliantei, in care membrii NATO sunt obligati sa se apere reciproc.

Expertii Bundestagului au scris: „Daca trupele unui stat membru NATO se angajeaza in autoaparare colectiva (articolul 51 din Carta ONU) in favoarea Ucrainei intr-un conflict existent (intre Rusia si Ucraina) si sunt atacate de cealalta parte la conflict (Rusia) in cursul bataliei din zona de conflict, acest lucru nu constituie un caz de art. 51 din Carta ONU. 5 din Tratatul NATO”.

Acestia au subliniat ca, articolul 5 din Tratatul NATO este legat de tarile NATO si de trupele care sunt atacate pe sau deasupra teritoriului lor.

„Un angajament militar al trupelor terestre franceze in favoarea Ucrainei s-ar baza pe dreptul colectiv de autoaparare in temeiul articolului 51 din Carta ONU si, prin urmare, ar fi permis in conformitate cu dreptul international”, se arata in document.

„Pe de alta parte, o reactie militara a Rusiei impotriva unor obiective din Franta ar constitui un „atac armat” (contrar dreptului international) in sensul art. 51 alin. 5 din Tratatul NATO, ceea ce ar stabili conditiile de fapt pentru o proclamare a cazului aliantei NATO”.

Serviciile de cercetare sunt o subdiviziune a Bundestagului, formata din opt departamente specializate, cu aproximativ 100 de angajati, dupa cum reiese dintr-o fisa informativa a Bundestagului.

Expertii cerceteaza subiecte la cererea unor parlamentari individuali, dar si pentru comisiile Bundestagului. Acestia elaboreaza informatii succinte, documentatie, rapoarte factuale, analize detaliate si expertize.

In fisa de informare, acestia sunt numiti si „grupul de reflectie al parlamentului”. In consecinta, ei lucreaza intr-o „maniera neutra si obiectiva din punct de vedere politic”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: