Expertii in somn ne avertizeaza: „Nu puneti niciodata ceasul desteptator sau alarma de la telefon sa sune in weekend!”
Nimic nu se compara cu entuziasmul de a pleca de la serviciu intr-o vineri seara si de a te indrepta spre un weekend de petreceri fericite. Dar daca va petreceti sambata si duminica in oras, in loc sa stati in pat, s-ar putea sa va distrugeti somnul si sa va stricati restul saptamanii de lucru, avertizeaza Lisa Artis, director general adjunct al fundatiei The Sleep Charity din Doncaster.
Desi o noapte petrecuta pe ringul de dans pare a fi modul perfect de relaxare, Lisa spune ca ati putea plati pretul luni dimineata. Lipsa de somn sambata si duminica duce la ore de „datorie de somn”, ceea ce face ca creierul tau sa fie obosit si prost echipat pentru saptamana de lucru, a explicat ea. „Sa o iei mai usor in weekend poate parea plictisitor, dar ii face corpului tau un bine imens, mai ales cand vine vorba de somn”, a adaugat ea, citata de Daily Mail.
„Functionam pe baza unui ciclu de aproximativ 24 de ore numit ritm circadian, reglementat de nucleul suprachiasmatic din hipotalamus. Mentinerea unui tipar de somn regulat in weekend mentine acest ciclu, permitand organismului sa se reincarce in mod normal”. Expertul a subliniat ca secretul pentru un somn de calitate este sa se asigure ca acesta este neintrerupt; de aceea ea sugereaza sa nu puneti alarma de la ceasul desteptator sau telefon sa sune atat sambata, cat si duminica.
„Cu un somn de calitate, neintrerupt, fara alarma si cu cateva zile de odihna, luni veti merge la serviciu odihnit si pregatit pentru saptamana”, afirma Lisa, explicand ca o „datorie de somn” ridicata creste nivelul anumitor substante chimice in creierul nostru, ducand la epuizare si oboseala.
Singura modalitate de a reduce aceste substante chimice este de a recupera ciclul de somn. „In schimb, a trai pentru weekend, a sta treaz pana tarziu si a acumula datorii de somn duce la cresterea nivelului de adenozina – substanta chimica din creier care ne face obositi”, a continuat ea. „Iar cu cat ne apropiem de serviciu, nu avem suficient timp sa ne revenim inainte ca saptamana sa inceapa din nou. Nivelurile de adenozina vor ramane ridicate pana cand ciclul somnului nostru va reveni pe drumul cel bun. Acest lucru poate face munca mai dificila decat de obicei, afectand concentrarea si scazand performanta generala in timpul saptamanii de lucru”.
Expertii au descoperit, de asemenea, un alt motiv pentru care ar trebui sa stati in pat mai mult la sfarsit de saptamana: persoanele care „recupereaza somnul” sunt mai putin susceptibile de a prezenta simptome de depresie. Cercetatorii de la Central South University din China au analizat datele a aproape 8 000 de persoane care au completat o evaluare a simptomelor depresive si au raspuns la un chestionar privind somnul lor. Ei au descoperit ca aproape jumatate dintre oameni au recuperat somnul petrecand mai mult timp in pat la sfarsit de saptamana.
In general, s-a constatat ca persoanele care dormeau cu una sau doua ore mai mult in weekend aveau cu 46% mai putine ricuri sa prezinte simptome de depresie. O analiza suplimentara a aratat ca beneficiile somnului de recuperare din weekend asupra simptomelor de depresie erau prezente in principal la persoanele care dormeau sase ore sau mai putin in timpul saptamanii. De asemenea, legatura parea sa fie mai puternica la barbati si la persoanele cu varsta sub 65 de ani.