Dosarul Rompetrol II va trece la o noua etapa dupa ce in prima faza procurorii DIICOT le-au dus la cunostinta persoanelor implicate in privatizarea rafinariei Petromidia si a OUG data de Guvernul Nastase pentru datoriile lui Dinu Patriciu extinderea urmaririi penale in acest dosar.
Astfel, surse judiciare au declarat pentru EraNews ca procurorii de la combaterea crimei organizate se pregatesc sa ceara aviz Presedintiei pentru a incepe urmarirea penala impotriva unor ministri implicati in favorizarea omului de afaceri Dinu Patriciu.
Ministrii vor fi acuzati de abuz in serviciu, unii pentru niste fapte pe care le-au facut altii pentru nerealizarea unor obiective legale. Principalele nume in vizor sunt fostul ministrul Economiei Dan Ioan Popescu, si fostii ministri ai Finantelor Mihai Tanasescu, Gheorghe Pogea si Sebastian Vladescu.
Dan Ioan Popescu si Mihai Tanasescu. Primul a fost ministrul Economiei iar cel de-al doilea al Finantelor in Guvernul Nastase, fiind artizanii celebrei Ordonante Patriciu. Procurorii DIICOT scriu despre cei doi ca au fost capacitati de Dinu Patriciu si partenerii acestuia „incat acestia sa initieze adoptarea unui act normativ care sa conduca la transformarea obligatiilor bugetare restante ale SC ROMPETROL RAFINARE SA in obligatiuni convertibile care sa fie subscrise de Ministerul Finantelor cu scadenta la 20 de ani”. Asta pe fondul riscului ca Rompetrol Rafinare sa fie executata silit sau introdusa in insolventa pentru datoriile de circa 600 de milioane de dolari.
Ancheta procurorilor DIICOT a stabilit ca „niciuna dintre etapele obligatorii ale adoptarii unui act normativ nu a fost respectata, fiind adoptata o ordonanta de urgenta care nu avea nota de fundamentare, nu era redactata in forma finala, nu avea niciunul dintre avizele obligatorii si mai ales a fost redactata sub controlul direct al lui Patriciu Dan Costache”.
Pogea si Vladescu au fost ministri in perioada cand prim ministru a fost Calin Popescu Tariceanu. Potrivit procurorilor DIICOT, cei doi aveau obligatia creeze cadrul legislativ necesar tranzactionarii pe Bursa de Valori Bucuresti a obligatiunilor subscrise la data de 26.01.2004 de Ministerul Finantelor Publice, insa nu au respectat dispozitiile legii astfel incat aceste obligatiuni sa fie tranzactionate pe o piata de capital reglementata iar statul roman sa recupereze creantele bugetare pe care SC Rompetrol Rafinare Sa le avea la data de 30.09.2003. Adica prejudiciul de 603 milioane de dolari.
Nici Varujan Vosganian nu este scapat de emotii judiciare, surse judiciare spunand ca este in aceeasi situatie faptica cu Pogea si Vladescu dar ca in cazul lui procurorii DIICOT vor continua in ancheta pentru a mai lamuri alte cateva chestiuni.
In acest moment procurorii au sub urmarire penala in jur de persoane care l-au sprijinit pe Dinu Patriciu la privatizarea rafinariei Petromidia si care l-au ajutat apoi sa nu respecte clauzele din contractul de privatizare si sa evite plata datoriilor catre bugetul de stat.
Unul dintre cei mai cunoscuti invinuiti in dosar este Adrian Volintiru, fost sef la AVAS in Guvernul Ponta. In ceea ce-l priveste pe Victor Ponta, surse judiciare spun ca Memorandumul negociat de el cu Kaz Munay Gas nu va face obiectul anchetei DIICOT, aceasta parte a dosarului urmand a fi instrumentata de alta structura de parchet.
Pentru a asigura recuperarea prejudiciului de peste 600 de milioane de dolari DIICOT a instituit sechestru pe toata rafinaria Petromidia, cu exceptia conturilor, si a introdus societatile Kaz Munay – care a preluat rafinaria de la Patriciu, drept parte responsabila civilmente. Acest lucru inseamna ca in cazul unui prejudiciu kazahaii vor plati gaurile lui Patriciu.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Opt persoane au fost ucise si alte 17 ranite intr-un atac cu cutitul comis sambata…
“Berkshire Hathaway acumuleaza numerar intr-un mod vazut doar inainte de criza financiara, dar de data…
Federatia de fotbal din Kosovo (FFK) a denuntat sambata "atmosfera inacceptabila si nesigura" in care…
O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…