Explozia unei stele din constelatia Corona Borealis va fi vizibila in acest an, din emisfera nordica. Un astfel de fenomen cosmic are loc doar o data la 80 de ani

externe

nova, explozie, stea, vizibila, T Coronae Borealis

O stea din frumoasa constelatie Corona Borealis va exploda inainte de luna septembrie, devenind vizibila cu ochiul liber in emisfera nordica.

NASA anunta ca T Coronae Borealis, o stea pitica alba aflata la 3.000 de ani-lumina distanta de sistemul solar, va exploda probabil ca o nova in aceasta primavara sau vara. Este un eveniment previzibil la fiecare 80 de ani, ceea ce il face un eveniment unic in viata, scrie Forbes.

Aceasta nu trebuie confundata cu o supernova, „prabusirea nucleului” unei stele care duce la distrugerea completa a acesteia. Potrivit NASA, acest lucru se poate intampla doar in cazul stelelor cu o masa de opt ori mai mare decat cea a Soarelui nostru. In schimb, T Coronae Borealis (numita si T CrB) va suferi o nova, o explozie la suprafata sa care arunca materie in spatiu, dar nu distruge steaua in sine.

Asa-numitele „nova recurente”, precum T Coronae Borealis, izbucnesc la intervale regulate. Cunoscuta de astronomi sub numele de „Blaze Star”, aceasta a explodat ultima data atat in 1866, cat si in 1946, iar astronomii cred ca o va face din nou inainte de luna septembrie, potrivit NASA.

Steaua, care are de obicei magnitudinea +10 – mult prea slaba pentru a fi vazuta cu ochiul liber – va creste la magnitudinea +2 in timpul evenimentului. Aceasta este aproximativ aceeasi luminozitate ca si Polaris, steaua nordului. Este posibil sa fie vizibila cu ochiul liber timp de cateva zile.

Cand veti observa explozia T Coronae Borealis, ganditi-va la urmatorul lucru: deoarece sistemul stelar este atat de indepartat, explozia pe care o vom vedea va fi avut loc deja acum aproximativ 3.000 de ani mai devreme, adica in perioada caderii Troiei si a marilor imperii din Egipt.

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: