Zero la suta din tinerii islandezi cred in faptul ca Dumnezeu a inventat Pamantul, conform unui sondaj realizat de Gallup International si WI Network, relateaza washingtonpost.com, citat de b1.ro.
Cu doar 20 de ani in urma, aproximativ 90% dintre locuitorii Islandei erau crestini religiosi. Conform ultimului sondaj, mai putin de 50% se declara a fi astfel.
Astfel, Islanda este destul de diferita de restul lumii, avand in vedere ca cei mai tineri de 34 de ani au tendinta de a fi mai religiosi decat cetatenii mai in varsta, in special in Africa si in Estul Mijlociu, unde opt din zece oameni se considera a fi credinciosi.
„Secularizarea in Islanda a avut loc destul de repede, in special printre cei tineri”, a declarat Bjarni Jonsson, directorul Asociatiei de Etica Umanista din Islanda, o organizatie nonguvernamentala ateista.”Cu o educatie ridicata si deschidere a orizonturilor, schimbarea poate avea loc rapid.”
In ciuda acestui trend, Biserica Evanghelica Luterana este inca biserica declarata a statului. Solveig Anna Boasdottir, un profesor al Facultatii de Teologie din Islanda, a declarat ca „teoriile stiintei sunt acceptate atat de cei tineri, cat si de cei batrani. Acest aspect nu afecteaza in mod neaparat credinta oamenilor in Dumnezeu.”
Cercetarea a scos la iveala faptul ca aproximativ 40% din islandezi cred ca stiinta si religia ar trebui sa fie folosite concomitent in incercarea de a raspunde la problematici existentiale. In loc de a reflecta pur si simplu asupra secularizarii Islandei, cercetatorii sugereaza nevoia unei credinte bazata mai mult pe stiinta.
Ceea ce iese in evidenta este faptul ca in anul 2015, circa 75% din locuitorii Islandei au fost inregistrati ca membri ai Bisericii Evanghelice Luterane, chiar daca sondajele recente demonstreaza ca majoritatea sunt ateisti.
Cu toate acestea, mii de islandezi s-au alaturat unei miscari antice, Zuit, in decursul anului precedent. Aceasta religie are in centru venerarea zeilor Sumerieni si a atras aproximatic 1% din populatie (3000 de oameni). Majoritatea oamenilor sunt mai putin interesati de religie in sine, cat de faptul ca miscarea promite sa inapoieze taxele pe care cetatenii le platesc ($80 pe an).
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…
Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…
Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…