Exporturile Chinei s-au prabusit in luna iunie, cea mai grava scadere din ultimii trei ani. Semnal de alarma pentru economia chineza
Economia Chinei mai trage un semnal de alarma, anunta Business Insider. Exporturile tarii s-au prabusit cu 12,4% in iunie fata de anul trecut, in timp ce importurile au scazut cu 6,8% in aceeasi perioada, a anuntat joi Reuters, citand date ale Administratiei Generale a Vamilor.
Aceste date reprezinta un mare esec, potrivit economistilor chestionati de Reuters. Acestia se asteptau ca exporturile sa scada cu 9,5%, iar importurile sa scada cu 4%.
De fapt, prabusirea exporturilor Chinei a fost cea mai grava de la inceputul pandemiei COVID-19, in urma cu peste trei ani.
„Redresarea slaba a economiei mondiale, incetinirea comertului si a investitiilor la nivel mondial, precum si cresterea protectionismului” au contribuit la rezultatele slabe ale exporturilor, a declarat Lu Daliang, un purtator de cuvant al Administratiei Generale a Vamilor, in cadrul unei conferinte de presa.
Dupa un impuls initial, economia Chinei s-a luptat sa isi revina dupa trei ani de blocaje din cauza COVID-19, ceea ce indica un rezultat dezamagitor pentru a doua cea mai mare economie a lumii in acest an.
Tara ar putea fi chiar in pragul deflatiei, potrivit Insider.
Alte date recente din China au fost dezamagitoare, activitatea de productie contractandu-se pentru a treia luna consecutiv in iunie, potrivit statisticilor oficiale.
In luna mai, productia industriala a Chinei a crescut cu 3,5% fata de anul trecut – incetinind de la o crestere de 5,6% in aprilie. Intre timp, cresterea vanzarilor cu amanuntul a incetinit si ea, de la 18,4% in aprilie la 12,7% in mai.
„Recuperarea post-Covidiu pare sa-si fi urmat cursul, o dubla scadere economica este aproape confirmata”, au scris economistii de la Nomura intr-o nota din 16 iunie, consultata de Insider.
Economia Chinei a crescut cu 3% in 2022, iar Beijingul a stabilit o tinta de crestere a PIB-ului de 5% in acest an.
Economia in scadere a Chinei ii afecteaza in special pe tineri. Rata somajului in randul tinerilor a atins un nivel record de 20,8% in luna mai, potrivit statisticilor oficiale. Aceasta inseamna ca unul din cinci tineri cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani nu are un loc de munca.