Extremistii de dreapta din Parlamentul European vor sa-i dea miliardarului Elon Musk un premiu de 50.000 de euro

externe

Elon Musk, crestere, avere, 34 de miliare de dolari, Tesla

Controversatul mogul Elon Musk primeste sprijinul europarlamentarilor de extrema dreapta pentru un premiu al Uniunii Europene pentru libertatea de gandire, relateaza Politico.

Proprietarul X, autoproclamat „absolutist al libertatii de exprimare”, a fost nominalizat de cele mai mari doua grupuri de extrema dreapta din Parlamentul European pentru Premiul Saharov pentru Libertatea Gandirii, un premiu anual care a fost acordat anterior lui Nelson Mandela, activestei pakistaneze pentru drepturile femeilor, Malala Yousafzai, si fostului lider al Natiunilor Unite, Kofi Annan.

Europarlamentarul francez Thierry Mariani a declarat ca Musk este un „simbol” in lupta pentru libertatea de exprimare si a indicat eforturile antreprenorului de tehnologie de a combate „islamismul radical si wokismul” drept motive cheie din spatele nominalizarii.

Musk a cumparat X in 2022 si a anulat eforturile platformei de a modera continutul, starnind critici larg raspandite conform carora stirile false, discursurile instigatoare la ura si continutul toxic sunt acum promovate pe platforma. El s-a luptat cu oficiali si autoritati de reglementare din intreaga lume, infruntandu-se recent cu prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, pentru rolul X in revoltele rasiale si cu Curtea Suprema braziliana, care a interzis platforma de socializare ca parte a luptei impotriva dezinformarii.

Musk a primit nominalizari din partea grupului Patriotii pentru Europa al lui Mariani, precum si din partea grupului Europa Natiunilor Suverane, condus de partidul de extrema dreapta german Alternativa pentru Germania (AfD).

„Lupta care trebuie dusa, inclusiv in aceasta institutie, este lupta pentru libertatea de exprimare”, a spus europarlamentarul francez.

Premiul include un premiu de 50.000 de euro. Se acorda anual persoanelor sau organizatiilor care au contribuit semnificativ la protectia libertatii de exprimare, a drepturilor minoritatilor, a respectarii dreptului international sau a dezvoltarii democratiei.

Probabilitatea ca Musk sa castige premiul este foarte mica. Miliardarul a ajuns in vizorul autoritatilor de reglementare, inclusiv a Comisiei Europene, pentru ca a permis ca dezinformarea si continutul ilegal sa se raspandeasca necontrolat pe X.

Grupurile societatii civile l-au acuzat, de asemenea, ca a raspandit personal fake news. O analiza recenta a Centrului nonprofit pentru combaterea urii digitale a aratat ca afirmatiile false sau inselatoare ale lui Musk privind alegerile din SUA au fost vizualizate de aproape 1,2 miliarde de ori pe X.

In ciuda acestor controverse, parlamentarii de extrema-dreapta spera ca va ajunge pe lista restransa de trei candidati in acest an, care va fi intocmita prin vot luna viitoare la nivel de comisie. Obtinerea locului pe lista scurta ar inseamna ca Musk va fi invitat la Parlamentul European pentru a-si apara viziunea despre libertatea de exprimare, asa cum este traditia pentru finalistii premiului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: