Anders Behring Breivik, extremistul norvegian de dreapta care a ucis 77 de persoane intr-un atac cu bomba si arme de foc in 2011, va incerca luni pentru a doua oara sa dea in judecata statul norvegian pentru presupusa incalcare a drepturilor omului.
Breivik sustine ca izolarea sa in regim de izolare de cand a fost incarcerat in 2012 reprezinta un tratament inuman in conformitate cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului, transmite Euronews.
Norvegia favorizeaza reabilitarea in detrimentul pedepsei – iar Breivik este detinut intr-un complex cu doua etaje, cu o bucatarie, o sala de mese si o camera TV cu un Xbox, mai multe fotolii si fotografii alb-negru ale Turnului Eiffel pe perete.
El are, de asemenea, o sala de fitness cu greutati, banda de alergare si aparat de canotaj, in timp ce trei papagali zboara in jurul complexului.
Chiar si asa, avocatul sau, Oystein Storrvik, spune ca este imposibil ca Breivik – care acum poarta numele de Fjotolf Hansen – sa aiba relatii semnificative cu cineva din lumea exterioara. El adauga ca impiedicarea clientului sau de a trimite scrisori este o alta incalcare a drepturilor omului.
O cerere similara facuta de Breivik in 2016 a fost acceptata, dar cazul a fost ulterior anulat de o instanta superioara. Ea a fost apoi respinsa de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).
Ucigasul a solicitat eliberarea conditionata in 2022, dar s-a considerat ca nu a dat semne de reabilitare.
La 22 iulie 2011, Breivik a ucis opt persoane intr-un atentat cu bomba la Oslo, inainte de a se indrepta spre o tabara de tineret a unui grup politic de centru-stanga pe insula Utoya. Imbracat ca un ofiter de politie, el a urmarit si a impuscat apoi 69 de persoane, majoritatea adolescenti.
In anul urmator, Breivik a primit pedeapsa maxima de 21 de ani de inchisoare, cu o clauza – rar utilizata in sistemul judiciar norvegian – potrivit careia ar putea fi retinut pe termen nelimitat daca ar fi considerat in continuare un pericol pentru societate.
De atunci, el nu a manifestat nicio remuscare pentru atacurile sale, pe care le-a prezentat ca o cruciada impotriva multiculturalismului din Norvegia.
Fostii procurori DNA Mircea Negulescu (supranumit Portocala de trusturile de presa anti-DNA) si Gabriel Onea…
Un incendiu de amploare a izbucnit la un depozit de pe strada Scolii din localitatea…
Germania trece printr-o criza structurala - cu exporturi in scadere, preturi ridicate la energie si…
Rusia a cerut ca Ucraina sa isi reduca drastic armata si sa cedeze teritoriile partial…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, saluta promulgarea de catre presedintele Iohannis a legii care permite organizarea…
Fostul primar al municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), si fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis…