FAA investigheaza titanul folosit la unele avioane Boeing si Airbus dupa ce un furnizor de piese a gasit mici gauri in material, cauzate de coroziune

externe

Administratia Federala pentru Aviatie din SUA (FAA) investigheaza daca au fost folosite documente false sau incorecte pentru a verifica autenticitatea titanului folosit la unele aeronave Boeing produse recent, a spus agentia, citata de Reuters.

New York Times, care a semnalat problema vineri, a declarat ca FAA investigheaza, de asemenea, autenticitatea documentelor pentru titanul folosit in unele avioane Airbus.

Producatorii de avioane se confrunta cu o cerere puternica pentru avioane noi din cauza cresterii frecventei calatoriilor post-pandemie. Cu toate acestea, problemele lantului de aprovizionare si lipsa componentelor le limiteaza capacitatea de a satisface aceasta cerere. Titanul este o componenta importanta in lantul de aprovizionare aerospatial si este folosit la fabricarea trenurilor de aterizare, palete si discuri de turbina pentru avioane.

Ancheta FAA vine dupa ce un furnizor de piese a gasit mici gauri in material, cauzate de coroziune, a scris Times.

FAA a declarat ca Boeing a recunoscut ca a achizitionat „materiale printr-un distribuitor care ar fi putut sa fi falsificat sau furnizat documente incorecte”.

„Boeing a emis un buletin in care subliniaza modalitatile prin care furnizorii ar trebui sa fie atenti la documentele falsificate”, potrivit agentiei.
Boeing a spus ca problema implica industria mai larga si unele livrari de titan primite de un numar limitat de furnizori, care afecteaza un numar mic de piese de avioane. Producatorul de avioane a spus ca indeparteaza aceste piese din avioane inainte de livrare si a adaugat ca nu exista niciun impact asupra sigurantei.

Canada a impus sanctiuni titanului rusesc, desi cu exceptii. Nu era clar daca documentele false erau legate de sanctiuni.

Spirit AeroSystems, care furnizeaza fuzelaje pentru Boeing si aripi pentru Airbus, a declarat ca titanul a intrat in lantul de aprovizionare cu documente „false”, iar toate piesele aferente au fost eliminate din productia sa. „Au fost efectuate peste 1.000 de teste pentru a confirma proprietatile mecanice si metalurgice ale materialului afectat pentru a asigura navigabilitatea continua”, a spus Spirit.

Anul trecut, producatorul de motoare cu reactie CFM International a dezvaluit ca mii de componente ale motorului sau ar fi putut fi vandute cu documente falsificate de un distribuitor britanic. Descoperirea a determinat companiile aeriene sa schimbe piesele de pe cateva avioane.

Actiunile Boeing au scazut cu 1,8%, in timp ce actiunile Spirit au scazut cu aproximativ 1%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: